Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Interese ir, darbavietu nav

Šogad pēc piecu gadu pārtraukuma tika atjaunota Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) skolēnu vasaras nodarbinātības programma, tomēr tā nav noritējusi tik veiksmīgi, kā plānots. Lai gan valsts līdzfinansētos vasaras darbos strādājuši 4287 skolēni, tas ir vien 41% no plānotā skolēnu skaita. Iemesls - komersanti nepiedāvāja pietiekami daudz darbavietu. Šogad arī programmas sākšana noritējusi sasteigti, kas ietekmējis tās realizāciju. Atbildīgās iestādes gan sola veikt uzlabojumus, lai sistēmu sakārtotu un programma veiksmīgi darbotos ilgtermiņā.

No plānotā 10 481 jaunieša šogad vasaras mēnešos izdevies nodarbināt vien 4287 skolēnus, tomēr atbildīgās iestādes sasniegto rezultātu vērtē atzinīgi. Kā Dienai norādīja Labklājības ministrijas (LM) Darba tirgus politikas departamenta direktors Imants Lipskis, ņemot vērā, ka programma uz laiku krīzes un finanšu trūkuma dēļ bija apturēta, tās atsākšana noritējusi samērā veiksmīgi. Līdzīgu viedokli Dienai pauž arī citas iesaistītās iestādes, atzīmējot, ka vairāk nekā 4000 skolēnu vasaras brīvlaikā saņēma iespēju iegūt darba iemaņas un pieredzi, kā arī iespēju apdomāt savu turpmāko karjeru.

Šobrīd gan ir laiks, lai līdz nākamajai vasarai atrisinātu vairākas problēmas. Pēc I. Lipska teiktā, šogad programma ieviesta ļoti sasteigti, līdz ar to citām iesaistītajām pusēm nav bijis laika pienācīgi sagatavoties. Arī NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Solveiga Kabaka Dienai teica, ka daudzi uzņēmumi un pašvaldības savu budžetu jau bija saplānojuši, tāpēc darba devēju aktivitāte nebija tik liela, kā sākotnēji bija cerēts. Ministrijā gan sola, ka šogad sagatavošanās notiks laicīgāk, līdz ar to arī rezultāts varētu būt labāks.

Šogad atšķirībā no citiem gadiem aktualizējusies arī problēma par apgādājamajām personām, jo laika posmā, kamēr skolēns ir iesaistīts NVA vasaras darbos, vecākiem bērns no apgādības jānoņem, bet pēc tam jāpiesaka atpakaļ. I. Lipskis paskaidroja, ka šogad nav pieticis laika, lai veiktu grozījumus normatīvajos aktos, kas saistīti ar nodokļiem, tomēr patlaban panākta vienošanās nākamgad šo procedūru atvieglot. Tas nozīmē, ka vecākiem bērns no apgādājamo personu saraksta, iespējams, nebūtu jāizņem. Tas gan būs atkarīgs no Finanšu ministrijas, jo šīs pārmaiņas jāparedz jaunajā budžeta paketē. LM gan sola rūpīgi sekot līdzi, lai tas arī tiktu izdarīts.

Tāpat plānots panākt lielāku sadarbību starp pašvaldību un NVA. Šobrīd nereti ir situācijas, ka pašvaldības izstrādātās programmas konkurē ar NVA piedāvājumu, savukārt, apvienojot resursus, būtu lielāks atbalsts darba devējiem un pavērtos iespēja iesaistīt vairāk skolēnu.

Tomēr lielāko uzsvaru jāliek tieši uz darba devēju iesaisti, jo bez fiziskām darbavietām skolēnus nevar nodarbināt. Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone Dienai paskaidroja, ka arī ar piedāvāto valsts līdzfinansējumu skolēna nodarbināšana nav tik vienkāršs uzdevums, kā varētu šķist. Pirmkārt, tas saistīts ar Darba likuma ievērošanu attiecībā uz nepilngadīgo nodarbinātību - tādās nozarēs kā kokrūpniecība, metālapstrāde, ķīmija un farmācija un celtniecība ir gandrīz neiespējami nodrošināt jaunietim piemērotus darba apstākļus, līdz ar to šajās jomās vasaras darba iespējas ir ļoti niecīgas. Viņa arī uzsvēra, ka daudzi uzņēmumi, īpaši reģionos, vai nu nav vispār dzirdējusī par tādu programmu, vai arī saņēmuši informāciju ar novēlošanos, nolemjot neķēpāties ar papīriem, kas arī prasa zināmu kapacitāti un laika patēriņu.

I. Lipskis gan Dienai apgalvo, ka šogad īpaši tiks domāts par uzņēmumu piesaisti, tāpēc ir apzināts arī darba devēju viedoklis. Piemēram, ir iespēja pagarināt skolēnu iesaistes laiku līdz diviem mēnešiem, lai motivētu komersantus ieguldīt skolēnu apmācībā un dokumentu sakārtošanā. Tomēr, lai to īstenotu, būtu nepieciešami papildu līdzekļi. Tāpat darba devēji norāda uz nepieciešamību pēc lielāka valsts līdzfinansējuma, bet to palielināt nav iespējams. Pēc I. Lipska domām, jābūt arī ieguldījumiem no uzņēmumiem. Variants gan ir ciešāka sadarbība ar pašvaldībām, kuras daļēji varētu segt darba devēju izdevumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Jauniešu nodarbinātība šogad

Kopumā šogad tika nodarbināti 4287 skolēni: jūnijā strādāja 1289, jūlijā - 1801 un augustā - 1197 skolēni
Visvairāk pasākumā piedalījās skolēnu vecumā no 15 līdz 18 gadiem, vismazāk - skolēni no 19 līdz 20 gadiem
Visaktīvāk vasaras darbā iesaistījās meitenes - 2326, zēnu bija nedaudz mazāk - 1961
Kā darba devēji pasākumā piedalījās 449 komersanti, nodarbinot 2369 skolēnus, un 124 pašvaldības un valsts iestādes, nodarbinot 1918 skolēnu
Visvairāk darbavietu skolēniem piedāvāja darba devēji Rīgas reģionā, kur tika nodarbināti 1282 skolēni, vismazāk - Vidzemē, kur strādāja 589 skolēni
Kurzemē šovasar tika nodarbināti 1149, Latgalē - 630 un Zemgalē - 637 skolēni
Pasākuma īstenošanai NVA izlietoja 742 962 eiro, par viena skolēna nodarbināšanu darba devējs no NVA saņēmis vidēji 173,31 eiro
Visbiežāk skolēni nodarbināti vienkāršajās profesijās - 3060 jauniešu, savukārt 575 skolēni veica pakalpojumu un tirdzniecības darbinieku pienākumus, 292 palīdzēja dažādu jomu speciālistiem, 162 iepazinās ar kalpotāju profesijām, 92 iejutās kvalificēto lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieku profesionālajā ikdienā, 67 strādāja kvalificēto strādnieku un amatnieku darbu, 36 iepazina iekārtu un mašīnu operatoru un izstrādājumu montieru arodu, savukārt viens skolēns bija palīgs amatpersonai.
Avots: Nodarbinātības valsts aģentūra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?