Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jānovērtē sasniegtais

Viens personisks jautājums, kāda ir jūsu izcelsme?

Mans vārds ir Maša Jovanoviča. Mans vārds ir krievu izcelsmes, jo esmu pa pusei ar krieviskām saknēm, mana māte un tēvs bija krievi, bet vectēvs - serbs, no turienes nāk mans uzvārds. Bet dzimusi esmu Kanādā. Manas ģimenes stāsts ir emigrācijas stāsts Rietumu virzienā pēc Otrā pasaules kara, manuprāt, tāds stāsts ir pazīstams arī daudziem jums, latviešiem.

Kas ir galvenais jūsu vizītes Latvijā mērķis?

Esmu samērā nesen jaunajā postenī, tāpēc tā pamatā ir iepazīšanās vizīte, iespēja satikties ar saviem kolēģiem ASV vēstniecībā, kā arī konsultācijas ar partneriem Latvijas valdībā - Ministru prezidenta birojā, Ārlietu ministrijā un Aizsardzības ministrijā.

Kādi secinājumi un iespaidi par Latviju?

Es zināju jau to iepriekš, bet tagad personiski par to pārliecinājos - Latvija ir ciešs mūsu sabiedrotais, draugs un partneris. Mēs strādājam ar Latviju tik daudzos svarīgos jautājumos, kas svarīgi Eiropai, svarīgi ASV, svarīgi globāli.

Piemēram?

Viens acīmredzams piemērs ir Afganistāna. Kaut gan Latvija ir teritoriāli maza, ieguldījums tur ir ļoti liels.

Kad es lūkojos uz pārmaiņām, kam Latvija izgājusi pēdējo divdesmit gadu laikā, - tie ir apbrīnojami panākumi, esmu bijusi šeit pirms divdesmit gadiem. Jāsaka, jūs tagad esat pavisam cita valsts. Manuprāt, Latvijai varētu būt liela loma starptautiski, daloties ar pieredzi par jūsu sasniegumiem. Jo tā ir bijusi ļoti veiksmīga savās pārmaiņās. Dažs varbūt to uzskata par pašsaprotamu - jūs tagad esat NATO, Eiropas Savienības dalībvalsts. To vajag novērtēt.

Un tomēr, vai jūs varētu minēt šobrīd kādas problēmas Latvijas un ASV attiecībās, kas varētu būt labāk?

Vienmēr lietas var darīt labāk, bet viena lieta, kas mani iespaido, ir tas, ka mēs visas savas attiecību problēmas varam tieši aci pret aci izrunāt un risināt. Vai varam ko darīt labāk? Acīmredzot tā varētu būt ekonomiskā partnerība. Pēdējos gados mēs redzam ievērojamu pieaugumu mūsu tirdzniecības attiecībās. Mūsu eksports uz Latviju pieaudzis par 70%. Tas ir ievērojams. Jūsu premjeram bija ļoti produktīva vizīte ASV, mēs meklējam iespējamos partnerus, strādājam cieši kopā ar Amerikas tirdzniecības palātu šeit, Latvijā, kopā ar jūsu valdību. Viena lieta, ko tomēr gribētu teikt - daudz ko nozīmē investīciju vide. Kompānijām ir izvēle, un svarīga ir vide, kur valda likuma vara, taisnīgi un ātri tiesas lēmumi, transparence.

Jums liekas, ka šie faktori ir nedaudz apšaubāmi Latvijā?

Tās noteikti ir lietas, ko kompānijas novērtē, kad izšķiras par investīcijām.

Man neliekas, ka tas ir vienīgais. Amerikāņu kompānijas investē, piemēram, Krievijā, kur noteikti šajā ziņā vide ir nesakārtotāka. Bet tirgus un peļņas, kaut arī riskantas, ir nesamērojami lielākas.

Jā, tomēr, ja šie investīciju vides jautājumi būtu sakārtotāki Krievijā un Ķīnā, tur būtu vēl daudz vairāk amerikāņu investīciju. Protams, kā jūs sakāt, galu galā tas ir izvērtējums starp iespējamiem riskiem un iespējamo peļņu. Bet kas attiecas uz Latviju, ASV vēstniecība strādā ar Latvijas valdību un citām iesaistītajām pusēm šajos jautājumos. Lietas ir nesalīdzināmas ar pagātni, bet daudz vēl kas izdarāms.

Krievijas un ASV attiecības. Kā jūs komentēsiet izteikumus, ka, ņemot vērā pēdējā laika notikumus, tādus kā Krievijas vēlme izvietot Iskander raķetes Kaļiņingradā, kā arī vārdu apmaiņu Krievijas Valsts domes vēlēšanu sakarā, tā saucamā perezagruzka ASV un Krievijas attiecībās ir beigusies?

Mēs domājam, ka perezagruzka tomēr vēl aizvien turpinās. Un tajā ir ļoti daudz pozitīvu sasniegumu. Vai nu tas ir jaunais START līgums, vai...

Pirms dažām dienām Medvedevs gan paziņoja, ka Krievija no šī līguma varētu izstāties.

Es nedomāju, ka tas notiks. Ja mēs skatāmies uz, piemēram, kooperāciju Kalnu Karabahas jautājumā, ja skatāmies uz līgumu, kas panākts sadarbībai civilās kodolenerģētikas sfērā un citām svarīgām sadarbības formām, varam teikt, ka ir panākti nozīmīgi rezultāti. Jau no sākuma mēs formulējām, ka gribam strādāt ar Krieviju, kur mēs to varam, bet, protams, kā ar jebkuru valsti, būs sfēras, kur mums būs domstarpības.

Putina retorika, atbildot ASV kritikai par Valsts domes vēlēšanu norisi Krievijā, gan nedaudz atgādināja aukstā kara laikus. Varbūt Putins lūkosies pēc ārējā ienaidnieka, lai stiprinātu savas pozīcijas prezidenta vēlēšanās.

Kā jau teicu, mēs strādājam ar Krieviju tur, kur mēs varam. Mums ir dažas rezervācijas, kas iekļauj cilvēktiesības un demokrātiju. Valsts sekretāre komentēja Krievijas vēlēšanas un atzīmēja, ka Krievijas pilsoņiem ir tiesības uz to, lai viņu balsis tiktu sadzirdētas, lai viņu balsojums saskaitīts un fiksētie pārkāpumi izmeklēti. Ko mēs nupat redzējām, ka prezidents Medvedevs savā veidā ir atbildējis uz cilvēku protestiem, ka kaut kādas izmeklēšanas notiks, un tā ir pozitīva lieta. Man jāsaka arī, ka demonstrācijas, ko redzējām Krievijā pagājušās nedēļas nogalē, ASV noteikti uzskata par pozitīvu zīmi, ka demonstrācijas tika atļautas bez kādiem traucējumiem, kā es saprotu, nebija neviena aresta… to izdarīt, kad tik daudz cilvēku ir vienā vietā, tas gandrīz nav iespējams nekur pasaulē. Un tā ir pozitīva lieta - virzība pulcēšanās brīvības nodrošināšanas virzienā. Tas tika atspoguļots arī medijos. Tā kā mums jāturpina vērot, kā lietas attīstīsies tālāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

* Strādā Eiropas un Eirāzijas lietu birojā un ir atbildīga par divpusējām attiecībām ar Ziemeļu, Baltijas un
Centrāleiropas valstīm

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?