Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Krievu vizīte sakur konfliktu

Dzēlīgu vārdu pārmaiņu publiskajā telpā starp atsevišķiem apvienības Vienotība Saeimas deputātiem un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) izraisījusi nesena Krievijas delegācijas vizīte Latvijā saistībā ar Kaļiņingradas apgabalā iecerēto atomelektrostaciju (AES).

Ministrs saka: Krievijas pārstāvji aicināti viena iemesla dēļ - lai iepazīstinātu ar veikto AES ietekmes uz vidi novērtējumu. Turpretim deputāti šajā vizītē saskata citu mērķi - lai panāktu Latvijas labvēlību Kaļiņiņgradas AES, kas nozīmētu atteikšanos no mūsu valsts līdz šim paustā atbalsta Lietuvā iecerētajam Visaginas AES projektam. Ja šāds scenārijs īstenotos, tas būtu pretrunā valsts mērķim mazināt atkarību no Krievijas energoresursiem.

Paši aicinājām

Krievijas delegācija vairāk nekā 10 cilvēku sastāvā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) viesojās pagājušajā nedēļā, 27. janvārī, - Latvijas ārpolitikai zīmīgā dienā, jo tad Saeimā notika pirmās ārpolitikas debates. Krievijas delegācijā bija vadošas amatpersonas no lielās kaimiņvalsts kodolenerģētikas korporācijas Rosatom, Koncern energoatom, Sanktpēterburgas zinātniskās pētniecības un projektēšanas institūta Atomenergoprojekt un Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijā. Pēc VARAM un arī R. Vējoņa sacītā, Krievijas pārstāvji aicināti vien tādēļ, lai rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā varētu gūt plašāku skaidrību par ziņojumu, kur dots vērtējums plānotās Kaļiņingradas AES ietekmei uz vidi. Šādu vērtējumu ministrija esot lūgusi sniegt 2009. gada vidū, ko Krievija iesniegusi pēc pusgada, bet pērn jūlijā kaimiņvalsts sanāksmē Viļņā piedāvāja visas Baltijas valstis iepazīstināt ar sava novērtējuma rezultātiem. VARAM drīz piedāvāja konsultācijas rīkot Rīgā. Sākotnēji tās plānotas pirms Ziemassvētkiem, taču pārceltas uz janvāra beigām, lai varētu iepazīties ar visiem materiāliem, norāda ministrijā. Vides ministrs nezināja teikt, vai pārējās divas Baltijas valstis ir izmantojušas Krievijas piedāvājumu un aicinājušas tās pārstāvjus pie sevis. R. Vējonis norādīja, ka šādas sabiedriskās apspriešanas rīkotas arī Baltkrievijā iecerētās AES gadījumā. «Ap to [sabiedrisko apspriešanu par Kaļiņingradas AES ietekmes uz vidi novērtējumu] sacelta nepamatota ažiotāža,» teica R. Vējonis, par pilnīgām muļķībām saucot deputātu izteiktās aizdomas, ka ietekmes uz vidi novērtējums bijis vien aizsegs iespējamam citam mērķim - pamazām gūt Latvijas atbalstu Kaļiņingradas AES. Ministrs piebilda, ka pievienosies lietuviešu pozīcijai - Kaļiņingradas AES jābūt starptautisku, neatkarīgu ekspertu ietekmes uz vidi novērtējumam.

Nesaprot bīstamību?

«Ja ir tā, kā ministrs saka, tad viņš nesaprot to bīstamību, to, kādās kategorijās Krievijā domā, ka enerģētika ir liela politika,» Dienai sacīja Saeimas deputāts Atis Lejiņš (Vienotība). Enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš bilst, ka Latvijai labāk turēties tālāk no kaimiņvalsts AES plāniem, jo «Krievija ir centralizēta un mafioza valsts», kas nevēlas zaudēt savu ietekmi energoresursu piegādes tirgū. «Krievija brauc pa pasauli un lobē savu Kaļiņingradas AES, un mums bija tas gods būt pirmajiem,» teic A. Lejiņš un bilst, ka Lietuvā un Igaunijā acīmredzot to saprot, jo tur par šādām sanākšanām nav dzirdēts. To, ka šajā sabiedriskajā apspriešanā runāts ne tikai par R. Vējoņa piesaukto ietekmes uz vidi novērtējumu, apstiprina arī dažu sanāksmē klātesošo plašsaziņas līdzekļu pārstāvju atspoguļotais. Piemēram, Krievijas pārstāvji stāstījuši arī par potenciālajiem elektrības realizācijas tirgiem. Līdzīgi kā A. Lejiņš, arī J. Ozoliņš šajā vizītē vairāk saskata vēlmi gūt labvēļus Kaļiņingradas AES gan sabiedrībā kopumā, gan starp politiķiem, no kuriem līdz šim Latvijas dalībai šajā projektā savu atbalstu paudis apvienības Par labu Latviju! līderis Andris Šķēle. «Tagad rullē ārā. Lieto propagandu un pamatīgi mūs apstrādā,» uzskata A. Lejiņš. Diena jau ziņoja, ka Kaļiņingradas AES būvdarbus iecerēts sākt šovasar, pirmo bloku varētu nodot ekspluatācijā 2016. gadā. Baltijas valstis pagaidām ir paudušas atbalstu Visaginas AES projektam Lietuvā, taču pagaidām šā projekta nākotne ir neskaidra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?