Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Latvija apbērta ar koģenerāciju staciju idejām

Patlaban Latvijā sācies īsts koģenerāciju staciju celtniecības bums. Pašvaldības un uzņēmēji steidz izmantot iespēju, ka patlaban ir lētas būvniecības izmaksas, kā arī šo staciju celtniecībā bija pieejami Eiropas Savienības līdzekļi. Turklāt labs bizness veidojas arī no tā, ka līdz ar siltumu saražoto elektrību var pārdot uzņēmumam Latvenergo par dubultu tarifu.

Tiesa, tas vēl nenozīmē, ka no tā ieguvēji varētu būt Latvijas pilsētu iedzīvotāji. _Kuldīgas siltumtīkli_, kas pagājušajā piektdienā pilsētā ielika pamatakmeni jaunas koģenerācijas stacijas būvniecībai, apgalvo, ka viss ieguvums aizies investīciju atpelnīšanā, nevis tarifu samazināšanā.

Ar ES atbalstu

Jau patlaban aptuveni 60% no kopējā saražotā siltumenerģijas daudzuma Latvijā tiek saražots 71 valstī esošajās koģenerācijas stacijās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Lauvas tiesu no tā saražo Rīgā.

Pretēji līdz šim būvētajām koģenerācijas stacijām, kuras darbināja dabasgāze (98,1% no visām pašlaik esošajām koģenerācijas stacijām), ogles, dīzeļdegviela vai mazuts, topošās stacijas paredzēts darbināt ar atjaunojamajiem resursiem, piemēram, ar šķeldu. Tas izriet no Latvijas valsts politikas. Proti, lai mazinātu atkarību no resursu importa, 2009. gadā pašvaldību uzņēmumiem un privātuzņēmējiem bija iespēja pieteikties ES Kohēzijas fonda finansējumam šādu staciju būvniecībai. Konkursa rezultātā pie atbalsta tika desmit stacijas un līdzfinansējumā sadalīti aptuveni 20 miljoni latu.

Viens no konkursa uzvarētājiem ir arī uzņēmums Kuldīgas siltumtīkli. Kā stāsta tā pārstāvji - Kuldīgā jau līdz šim bijuši vieni no zemākajiem tarifiem, pateicoties 2007. gadā nodotajai ar šķeldu darbināmajai katlumājai, taču tagad tā jau ir vēsture - nupat pamatakmens ielikts jaunajai koģenerācijas stacijai. «Pirmkārt, ar biomasu, šajā gadījumā ar šķeldu, apkurināmai koģenerācijas stacijai bija iespējams dabūt Eiropas līdzfinansējumu, un ar šķeldas kurināšanu mums jau ir zināma pieredze,» Dienai stāsta Kuldīgas siltumtīklu tehniskais direktors Jānis Keišs, «nav noslēpums, ka, koģenerācijas procesā ražojot siltumu, tas sanāk lētāk, vēl tas, ka pirmos desmit gadus saražotā elektroenerģija tiek iepirkta ar dubultu tarifu,» norāda J. Keišs. Tiesa, zemāki tarifi iedzīvotājiem netiek solīti. «Mēs spējam atdot kredītu un nodrošināt to, lai, ja ne samazinātu, tad vismaz saglabātu nemainīgu patlaban esošo siltumenerģijas tarifu,» norāda J. Keišs.

Kuldīgas novada domes vadītāja Inga Bērziņa pauda, ka jau tagad Kuldīgā ir vieni no zemākajiem tarifiem Kurzemē un, iespējams, pat visā Latvijā, kas panākts, domājot zaļi. «Patlaban pilsētā ir katlumāja ar 11 Mw jaudu, kas apsilda visu Kuldīgu, un aukstajos ziemas mēnešos jaudas nedaudz pietrūkst. Pabeidzot 3 Mw jaudīgo koģenerācijas staciju nākamā gada decembrī, ziemas mēnešos tā dos līdz 50% no visas enerģijas, bet vasarā - 100%, kā arī nodrošinās silto ūdeni,» skaidro Kuldīgas siltuma valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Līdzīgs projekts tikai ar mazākām jaudām plānots no Kuldīgas novada netālajā Durbes novada Lieģu ciemā. Pašvaldības uzņēmums Durbes enerģija ar to iecerējis nodrošināt pašvaldības iestāžu apsildi, ciema centralizētās siltumapgādes nodrošināšanu, kā arī piedāvātu siltumu ieinteresētajiem uzņēmumiem. Tiesa, Durbes enerģija pie Eiropas naudas nav tikusi. Novada priekšsēdētājs un uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andrejs Radzevičs Dienai skaidro, ka tiek izskatīta iespēja staciju nevis būvēt par saviem līdzekļiem, bet gan nomāt, taču jau tagad esot skaidrs, ka tai jādarbojas jau līdz šā gada apkures sezonas sākumam.

Ēnas puses

«Mums taču ir sava zaļā enerģija,» atbild privātā uzņēmuma Smārdes kalte valdes loceklis Jānis Voronovs, kurš arī iecerējis būvēt koģenerācijas staciju, turklāt bez ES atbalsta. Uzņēmums paredz siltumu izlietot savām vajadzībām, kā arī piedāvāt citiem parkā esošajiem uzņēmumiem. «Perspektīvā skatoties, netālu ir arī Tukuma lidosta, kilometra attālumā - pats Tukums,» teic J. Voronovs, «taču vispirms sabūvēsim, tad redzēs, kas būs ieinteresēti pirkt mūsu siltumu.» Smārdes kaltes staciju plānots nodot 2012. gada septembrī.

Arī netālu no Ikšķiles tuvāko pāris gadu laikā plānota koģenerācijas stacija, kuru būvēs uzņēmums Aiguta. Jau tagad plānotās stacijas vietā ir nošķūrēta melnzeme, bet tās pabeigšana plānota 2012. gada rudenī. «Izvēlējāmies būvēt koģenerācijas staciju, ko darbina ar šķeldu, jo gāzes koģenerācijas stacijām nav paredzamas izejvielas cenu svārstības, bet biomasas stacijas ir sarežģītas. Tāpēc šī veida stacijas ir pašas izdevīgākās,» teic projekta tehniskais menedžeris Reinis Pētersons. Kompleksā ap staciju ar laiku ietilptu arī zivju audzēšanas baseini un tārpu fermas aptuveni divu hektāru platībā, kam tiktu izmantota saražotā siltumenerģija, savukārt saražotā elektroenerģija tiktu pārdota Latvenergo. Pašā stacijā plānotas 10-20 darbvietas, bet kopumā kompleksā varētu strādāt līdz 100 cilvēkiem.

Ekonomikas ministrija (EM), gan komentējot grandiozos uzņēmēju plānus, ir skeptiska. «Pieteiktas un dota atļauja būvniecībai jau ir daudzām, bet realizētas joprojām tiek salīdzinoši maz,» saka EM Enerģētikas departamenta pārstāve Ilze Ruško. Ministrijas izsniegto atļauju skaits, kas dod iespēju saražoto elektrību pārdot Latvenergo, kopš 2009. gada augusta dažādu koģenerācijas staciju būvniecībai pārsniedz divus simtus, taču realizēto skaits ir tikai daži desmiti.

Viens no projektiem, kas uz papīra šķitis ātri realizējams, bet tā sākšana tomēr ir atlikta, ir Gulbenes novada Beļavas pagastā iecerētā biogāzes koģenerācijas stacija. Sākotnējais nodošanas termiņš bija iecerēts šā gada rudens. «Tajā mirklī, kad sākām plānot, tas likās labi, bet tagad redzam, ka tik raiti neiet. Bremzē milzīgais administratīvais slogs - lai vispār nonāktu līdz būvniecībai, pagāja gads, bet tagad kavē kopējā ekonomiskā situācija,» skaidro uzņēmuma BB Biogāze valdes loceklis Gatis Deksnis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Elektrības cenas ES nauda

Latvenergo vidējā elektrības iepirkuma cena 2010. gadā
No koģenerācijas stacijām - 69 Ls/Mwh
No biomasas un biogāzes stacijām - 117 Ls/Mwh
No vēja stacijām - 108 Ls/Mwh
No mazajiem HES - 125 Ls/Mwh
Vidējā elektrības cena NordPool biržā, kas ir par pamatu Latvenergo elektrības iepirkumam no Krievijas, 2010. gadā bija Ls 37,5 par Mwh*
Dati: Nord Pool Spot, Latvenergo

Pie ES Kohēzijas fonda atbalsta naudas konkursā, kas notika no 2009. gada 14. aprīļa līdz 31. augustam, tika 10 koģenerācijas stacijas
2 Kurzemē, 2 Zemgalē, 2 Vidzemē, 2 Rīgā un 1 Latgalē
Projektu kopējās izmaksas - aptuveni 81 miljons latu
ES naudas līdzfinansējums - aptuveni 21 miljons latu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?