Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Latvijas laiks

Esam pieraduši domāt par Latviju attiecībās ar Rietumiem un Austrumiem. Kaut vai Jaungada naktī, kad gaisā tiek šauta visa iespējamā pirotehnika, pamanām, kad Jaungads sasniedzis Maskavu (pirms mums), televīzijas ekrānos varam noraudzīties, kad to sagaida parīzieši, londonieši, vēlāk ņujorkieši. Bet jāizvēlas apciemot noteiktas valstis, lai pamanītu ziemeļu un dienvidu asi.

Tas, ka esam vienā laika joslā ar Somiju, ir vienkārši ērti un patīkami, taču vismaz man savā laikā bija pārsteigums, ka, nokļūstot Turcijā, nevajag pārstatīt pulksteni ne par stundu uz priekšu, ne atpakaļ. Esam vienā laika joslā ar Ēģipti, Kongo, Zimbabvi, Dienvidāfrikas Republiku. Nav jau nekas sevišķs, tomēr dīvaini, ka kaut kur tālu Zimbabvē kāds cilvēks, paskatoties pulkstenī, redz to pašu, ko es, un varbūt pat vienā un tajā pašā minūtē mēs spriežam: «Laiks celties» vai «Ir nu gan vēls».

Reiz man bija iespēja paviesoties vienā no Oksfordas koledžām, turklāt baudīt arī pasniedzējiem domātā lenča labumus. Tas būtībā nozīmēja katru dienu piedalīties saviesīgā pasākumā, kuru uzraudzīja sulainis, kas šķita izkāpis no kāda Agatas Kristi romāna ekranizējuma. Vienā šādā reizē nosēdos līdzās kādam arheologam. Atbilstoši situācijai atvēru mentālo failu, kas saucas «Saruna ar vēsturnieku», un stāstīju, ka skolas laikos piedalījos arheoloģiskajos izrakumos. Kādos? Kapulaukā. Cik senā? Apmēram devītais gadsimts. «Tātad jaunos,» saka mans sarunas biedrs. Jutos mazliet aizvainots - manuprāt, mans kapulauks bija ļoti pieklājīgā vecumā. Mēģināju atspēlēties un padižoties, sarunā garāmejot pieminot Āraišu ezerpili un tās rekonstrukciju. Jā, viņš saprotot, par ko ir runa, Polijā arī tādas pāris esot. Neatkarīgi no viņa apgalvojuma patiesuma vai aplamuma kaut kas manā priekšstatā par Latvijas senvēsturi bija sabojāts.

Kad studēju Ņūfaundlendā, iedraudzējos ar pasniedzēju no Meksikas, kurš tikpat pikti stāstīja par amerikāņiem, kas, izdzirdot vārdu «Meksika», pieņem, ka runa ir par Ņūmeksikas pavalsti, kā es par kanādiešiem, kuri regulāri Latviju klasificēja kā Krievijas sastāvdaļu. Kādu dienu manā kabinetiņā atskanēja zvans, un telefona klausulē kāds vaicāja: «Artis?» Iespēja, ka kāds man varētu zvanīt no Latvijas, bija minimāla, tāpēc satrūkos. Bet tas bija mans meksikāņu kolēģis. Neviens kanādietis neprata izrunāt vārdu «Artis», vienmēr teica «Ātis». Pēkšņi izrādījās, ka mans latviešu «r» nav nekas īpašs, spāņu valodā runājošie to spēja izrunāt smiedamies, bez jebkādas piepūles.

1956. gada 18. novembrī Marokas karalis Muhammeds V, kurš nesen bija atgriezies no bēgļu gaitām, pasludināja Marokas neatkarību no Francijas. Kopš tā laika 18. novembris ir Marokas Neatkarības diena un vieni no nozīmīgākajiem svētkiem šajā valstī. Daudz laimes Marokai! Un Latvijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?