Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lielo pilsētu interesēs

Valsts prezidenta Andra Bērziņa pēdējā laika iniciatīvas ir saistītas ar pašvaldību interesēm, jo īpaši - ar lielo pilsētu. To daļēji varētu skaidrot ar Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieka Māra Kučinska dalību arī Valsts prezidenta Stratēģiskās attīstības komisijā, kur viņš ir priekšsēdētāja vietnieks.

«Strādājam,» atbildēja M. Kučinskis uz vaicāto, vai ar šo faktu var skaidrot Valsts prezidenta ierosinājumus. Lielo pilsētu interešu pārstāvja vadībā ir arī izveidota darba grupa, kuras uzdevums ir apzināt nepilnības likumdošanā, kas traucē valsts ekonomisko attīstību. «Tas, par ko prezidents jau ir iesniedzis priekšlikumus, ir kliedzošākie traucējumi,» norādīja M. Kučinskis un uzteica arī Valsts prezidenta juridisko padomnieku Edgaru Pastaru.

Valsts prezidenta pārstāvis apstiprināja, ka, tiekoties ar pašvaldību vadītājiem, A. Bērziņš ir saņēmis ierosinājumus, uz kuru pamata tiek sagatavoti grozījumi likumos vai arī priekšlikumi valdības vadītājam, kā tas bija šonedēļ. Valsts prezidents A. Bērziņš nodeva Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (Vienotība) vēstuli, ierosinot veikt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos par publiskas personas zemes nomu. Prezidents aicina pašvaldībām dot tiesības paredzēt nomas maksas samazinājumu uz ražošanas objektu būvniecības laiku, bet ne vairāk par 50 procentiem un ne ilgāk par pieciem gadiem. Šis jautājums vairākkārt aktualizējies sarunās ar pašvaldību pārstāvjiem, kas to minējuši kā traucēkli uzņēmējdarbības attīstībai un investīciju piesaistei. Pašvaldību likums noteic, ka tām ir jāsekmē saimnieciskā darbība savā teritorijā, bet atsevišķi normatīvie akti ierobežo šīs funkcijas veikšanu, teikts Valsts prezidenta vēstulē. Tagad nomas maksa ir noteikta 1,5% no zemes kadastrālās vērtības bez iespējām to samazināt. Sākot ražošanas objekta būvniecību, pirmajos gados uzņēmums parasti negūstot peļņu no savas ražotnes. Valsts prezidents varētu arī sasaukt valdības sēdi, iekļaujot tās darba kārtībā šo jautājumu, taču viņš izvēlējies aicināt ministrus pašiem veikt izmaiņas MK noteikumos.

Jau iepriekš Valsts prezidents A. Bērziņš bija ierosinājis grozīt vairākus likumus, lai «uzlabotu uzņēmējdarbības infrastruktūras pieejamību un investīciju vidi», aicinot nodrošināt, lai valsts un pašvaldību zemes iznomāšanas maksimālais termiņš nebūtu tikai 12 gadu. Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš ilgus gadus strādā Tautsaimniecības komisijā, pret šo iniciatīvu bija rezervēts, jo 12 gadu termiņš savulaik ticis saskaņots ar pašvaldību teritorijas plānošanas ciklu. Ja zeme nav vajadzīga sabiedriskajām vajadzībām vai pašvaldības funkciju veikšanai, tad tā ir jāpārdod izsolē, uzskata deputāts. Pašvaldība var attīstīt industriālo teritoriju un tad investoram iznomāt objektu, nevis zemi. «Manā skatījumā tā nav metode - dot uzņēmējiem zemes gabalus,» paužot personīgo viedokli, teica Dz. Zaķis.

Saeimas darba kārtībā jau ir grozījumi likumā par Latvijas ģerboni. Tajā A. Bērziņš rosina sakārtot valsts ģerboņa lietošanas tiesisko regulējumu. Ierosinājums tapis sadarbībā ar Valsts kanceleju, un tā mērķis ir panākt, ka valsts pārvaldes iestāžu vizuālā identitāte ir vienota, izmantojot valsts ģerboni, nevis katrai iestādei savs logotips vai emblēma, kā tas ir tagad. Izņēmums ir Nacionālie bruņotie spēki, iekšlietu struktūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Prezidenta priekšlikumā ir noteikts pārejas periods, kura laikā valdība un tās padotības iestādes var sagatavoties vienota standarta lietošanai, kura pamatā ir valsts ģerbonis. Priekšlikums ir saskaņots arī ar Valsts heraldikas komisiju un vairākām ministrijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?