Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

LR grib pamest LTV pie altāra

Ilgajā ziepju operā ar nosaukumu «sabiedrisko mediju precības» parādījusies jauna sērija, kurā precinieks tiek atstāts pie altāra. Tā varētu raksturot pašreizējos līkločus ap jauna sabiedriskā medija veidošanu, jo Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) «precībām», kam vēl pirms vairākiem mēnešiem «ar sirdssāpēm» piekrita arī iepriekšējais LR vadītājs, radiomājā vairs nav atbalsta. Arī iepriekšējā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) sasaukuma laikā tapusī jaunā sabiedriskā medija koncepcija diezgan straujā tempā tikšot mainīta.

Koncepcijas par jauna sabiedriskā medija veidošanu iepriekšējā variantā iezīmēti trīs ceļi, kā sabiedriskie mediji varētu attīstīties, un norādīts, ka tās izstrādātāji par piemērotāko atzīst progresīvo attīstības variantu, kas paredz arī vienota sabiedriskā medija veidošanu.

Speciālisti jau kritizējuši iepriekšējās NEPLP atstāto mantojumu, jo koncepcijā akcentēti jautājumi, kas saistīti ar tehnoloģijām, ēkām vai mediju platformu pārbīdi, taču būtiski jautājumi, kas saistīti, piemēram, ar esošās situācijas novērtējumu, riskiem, jaunā sabiedriskā medija saturu, neesot atrunāti. NEPLP pārstāvis Gints Grūbe skaidro, ka tagad izveidota cita darba grupa ar augstskolu un mediju pārstāvjiem, kas apņēmusies koncepciju uzlabot. Piemēram, eksperti precīzi nodefinēšot sabiedrisko labumu. Tas faktiski nozīmē, ka viņi apņēmušies aprakstīt arī, kāda būs jaunā medija saturiskā «ietilpība». Koncepcijas izstrādē gan ieslēgts triecientemps, jo tai esot jābūt gatavai līdz aprīļa vidum, lai sabiedrisko mediju paspētu iekļaut Nacionālajā attīstības plānā. Tas esot svarīgi finansējuma piesaistei.

Uz koncepcijas ātro virzību šonedēļ asi reaģēja LR darbinieki, kas atklātā vēstulē pauda bažas par sasteigtību lēmumu pieņemšanā. Par to pārsteigts ir G. Grūbe, kurš norāda, ka par koncepciju, kuru NEPLP tagad grasās uzlabot, bija zināms mēnešiem ilgi. Tā ir taisnība, nenoliedz LR vadītājs Jānis Siksnis. Taču iepriekšējais sabiedriskā radio šefs Dzintris Kolāts nekad neesot šo koncepciju akcentējis, un radiomājā tai līdz šim neesot pievērsta liela uzmanība. Pats J. Siksnis ar to esot iepazinies, kad jau sēdies LR vadītāja krēslā. Dz. Kolāts, kurš savulaik bija ļoti skeptisks pret vienota sabiedriskā medija veidošanu, beigu beigās tomēr ar «sirdssāpēm» esot to atbalstījis, taču, mainoties LR vadībai, mainījusies arī pozīcija šajā jautājumā. Pēc J. Sikšņa domām, ideālā variantā būtu jāsaglabā divi sabiedriskie mediji, taču esot funkcijas, ko varot apvienot. Piemēram, viena sadarbības iespēja esot kopīga interneta portāla veidošana.

Otrdien tiekoties ar darba grupas locekļiem un NEPLP, J. Siksnis esot saņēmis solījumu, ka koncepcijā tiks iestrādāti arī citi sabiedrisko mediju attīstības modeļi, arī tādi, kas neparedz apvienošanu. Par procesa sasteigtību LR vadītājs savu retoriku jau mīkstinājis, jo esot nedaudz pagarināts koncepcijas izstrādes termiņš, taču «steiga joprojām ir liela».

Arī LTV vadītājs Edgars Kots uzskata, ka «būs pietiekami liela steiga» un trūkstot konstruktīvas analīzes par pašreizējo koncepcijas variantu. E. Kots ir skeptisks pret to, ka ir iespējams «šodien nolemt, kā strādāt pēc 4-6 gadiem», jo svarīgi būtu vairāk apzināt platjoslas 4G apraides iespējas. Sabiedriskās televīzijas šefs vienmēr bijis atbalstošāks pret vienota sabiedriskā medija veidošanu, un E. Kots apgalvo, ka no savas pārliecības neesot atkāpies. Viņaprāt, nepieciešama vienota «atbalsta platforma», taču redakcionālās vadības modeļi ir tālāks jautājums, par ko vēl varot diskutēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?