Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Māte Krievija sauc

Sandris Točs

Novgorodas gubernators aicina braukt dzīvot un strādāt uz Krieviju. Tur būtu priecīgi redzēt čaklos un izglītotos latviešus, bet aicinājumam vienkāršāk būtu atsaukties gudrajiem un strādīgajiem Latvijas krieviem, no kuriem daudzi ir nepilsoņi.

Tas ir bezprecedenta gadījums, kad oficiāla Krievijas amatpersona tik tieši aicina pārcelties uz dzīvi Krievijā. Turklāt Novgorodas gubernatora vārdi nav tukša runa. Ja esi jaunais ārsts, Novgorodā tevi gaida 200 tūkstošu rubļu (3340 latu) liels pārcelšanās pabalsts, pašvaldības apmaksāts dzīvoklis un vidējā alga no 25 tūkstošiem rubļu (420 latu) uz augšu. Rīdziniekam tas varbūt nav kārdinošs piedāvājums, bet cilvēkam no Līvāniem ir ko padomāt.

Pašā Novgorodas pilsētā vidējā alga daudz neatšķiras no vidējās algas Latvijā, toties cenas gan ir krietni zemākas, krietni mazāki ir komunālie maksājumi, krietni lielāka sociālā drošība - minimālais 2% bezdarba līmenis nozīmē, ka faktiski bezdarbs Novgorodas apgabalā nepastāv.

Pazīstu daudzus Latvijas krievus, kuri privātās sarunās pauduši domu, ka tomēr nekad nebūtu gatavi pārcelties uz dzīvi Krievijā. Daži no viņiem ir dzimuši Latvijā un tikai Latviju uzskata par savu dzimteni. Daži no viņiem visu sava mūža lielāko daļu nodzīvojuši Latvijā, ir pieraduši pie Latvijas sadzīves, un viņus biedē tā nesakārtotība, ko viņi dažkārt redz, viesojoties pie radiem Krievijā.

Un te ir ziņa - dzīves līmenis ne visur Krievijā ir zemāks kā Latvijā. Ne tikai Maskavā, bet arī citur plašajā Krievzemē ir vietas, kur cilvēki, vismaz pēc formāliem rādītājiem, dzīvo nebūt ne sliktāk kā lepnajā Eiropas Savienības dalībvalstī Latvijā. Lūk, tiem, kuriem Latvija šķiet pamāte, ir ziņa - māte Krievija sauc!

Latvijas krieviem tagad ir visas iespējas aizbraukt - ne tikai uz Īriju, bet arī uz Krieviju. Ir tikai viens liels «bet». Vai mums vajag, lai mūsu krievi aizbrauktu?

Pēc tautas skaitīšanas provizoriskajiem datiem, iedzīvotāju skaits Latvijā ir samazinājies zem diviem miljoniem. Šāgada Spīdolas balvas laureāts ekonomikā profesors Mihails Hazans ir precīzi saskaitījis, ka Latviju desmit gadu laikā ir atstājuši 200 tūkstoši cilvēku. Pārsvarā pašā darbaspējīgākajā un pašā reproduktīvākajā iedzīvotāju grupā - no 18 līdz 34 gadiem.

Visticamāk, brīdī, kad pasaules ekonomika atkopsies un arī Latvija ies uz augšu, mēs izjutīsim asu darbaroku trūkumu. ES dalībvalsts valdība nevarēs aizliegt mūsu rūpniekiem vai celtniekiem piesaistīt darbaspēku, ja vien tas būs legāls.

To, kas aizbrauc - latvieši un krievi, kas te ir dzimuši un auguši -, vietā ieradīsies citi. Mums nevajag, lai mūsu vietējie cilvēki brauc prom uz neatgriešanos. Diemžēl mūsu valdībai nav ko likt pretī, lai cilvēki nebrauktu prom. Ar runām līdzēts nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?