Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Mīlestība uz acteku termoforiņu

Ir cilvēki, kas tic, ka dzīvē visu nosaka paši, ir tādi, kas pieņem, ka visu vada nejaušība. Taču tikšanās, šķiršanās un jaunas tikšanās, šķiet, notiek pēc noteiktām likumsakarībām, pat ja mēs tās neizprotam un nepamanām.

L`Orᅢᄅal Latvijas stipendiju programmas Sievietēm zinātnē koordinatores Esteres Braķes un viņas vīra pedagoga vēsturnieka Egila Braķa ģimenē vienpadsmit gadu dzīvoja viņu viedā draudzene ksolo jeb Meksikas kailsuns Ksiu. Viņas fotogrāfija joprojām ir Egila mobilajā telefonā, bet Estere no sava telefona bildīti izņēma, jo, tajā paskatoties, acīs vienmēr sariesās asaras. Datorā Ksiu fotogrāfiju ir daudz, un tur tās paliks vienmēr. 2014. gada 29. jūnijā, tieši Pēterdienā, Braķu dzīvē ienāca vēl viens plikādas brīnums - Meksikas kailsune Grēta.

Tas nebija nejauši

Kad Ksiu jau bija ļoti slima, Egils un Estere, gribēdami viņu vēl kaut uz mirkli darīt laimīgu, nesa uz mašīnu un vadāja pa pilsētu, jo Ksiu ļoti patika ceļot vai pat vienkārši tikai pasēdēt mašīnā. Vasarās kopā ar saviem saimniekiem viņa ar laivu izbrauca daudzas Latvijas upes. Tagad Ksiu atdusas Braķu vasaras dārzā Carnikavā. Estere stāsta: «Zinājām, ka būs traki, kad viņa aizies, taču nebijām domājuši, ka gaidāmas tādas skumjas un emocionālas ciešanas. Šķita, ka dzīve zaudē krāsas. Mums gluži fiziski pietrūka viņas nomierinošās siltās klātbūtnes. Mājās vai izbraucienos, lai kur mēs paskatītos, bildē trūka viņas.»

Braķi nogaidīja divus mēnešus, pirms sāka lūkoties pēc jauna suņuka - lai mīlule paspētu reinkarnēties, ja nu gadījumā viņai vēl kāda dzīve dzīvojama suņa ķermenī. Lai gan daudzi paziņas teica to pašu, ko Egils un Estere klusībā domāja - ņemot vērā, cik cilvēciska un pat vieda bija Ksiu, visdrīzāk nākamreiz viņa uz zemes atgriezīsies jau kā cilvēks.

Aktīvi un brīžiem izmisīgi suņa meklējumi ilga vairāk nekā gada garumā. «Sākām meklēt Latvijā, tad - visā Eiropā. Bijām gatavi braukt pēc suņa kaut uz Ameriku vai Meksiku! Nevienas vidējā auguma ksolo meitenes (vēl ir lielie un miniatūrie) tumšā krāsā!»

Estere saka: «Gribējām ņemt tieši kucēnu, lai mums ilgāks laiks šajā dzīvē būtu kopā pavadāms. Beidzot no mīļa paziņas saņēmām saiti uz sludinājumu Ss.lv - tepat Baltezerā četrarpus gadu vecai Meksikas kailsunei tiek meklētas jaunas mājas. Aizbraucām tikai paskatīties, bet atbraucām mājās jau ar Grētiņu.»

Darba turpinātāja

Protams, vēl nebija izsāpējušas atmiņas par Ksiu. Estere stāsta: «Domājām, kā ieriktēt mūsu smadzenes, lai varētu Grētiņu pilnībā pieņemt kā savējo, lai nebūtu sajūtas, ka nododam Ksiu, kas mums bija un paliek karaliene māte. Tad sapratām, ka arī Grētiņa mums ir likteņa piespēlēta. Uztveram viņu nevis kā Ksiu aizstājēju, bet kā viņas darba turpinātāju. Pēc rakstura Grētiņa nav karaliene māte, drīzāk princesīte, un ir arī labi, ka viņas ir tik dažādas un vienlaikus - līdzīgas.»

Vaicāti, kāpēc Egils un Estere izvēlējās Meksikas kailsuni, abi skaidro: «Nu, saki, vai nav jauki - mēs ejam pa ielu, pretī nāk sadrūmuši cilvēki, bet, ieraugot ksolo, sāk smaidīt! Meksikas kailsuņi ir pieglaudīgi, dzīvesgudri un apveltīti ar dziļu intuīciju, labi sargi.» Egils bilst, ka ksolo esot vēl kāda raksturīga īpašība - viņiem nav visu zobu: «Klīst joks, ka citām šķirnēm izstādēs pārbauda, vai ir visi zobi, bet ksolo pārbauda, vai tie vispār ir! Nepilnais zobu «komplekts» gan parasti netraucē pilnvērtīgi dzīvot.»

Izvaicājot par līdzīgo un atšķirīgo starp Grētiņu un Ksiu, viens otru papildinot, Egils un Estere stāsta, ka Ksiu bija racionāla, neizdarīja liekas kustības, savukārt Grēta ir kustīga, jautra, meitenīga. Grētiņai, tāpat kā Ksiu, patīk sēdēt cilvēku pozā - taisnu muguru, nebalstoties uz priekškājām, kuras, starp citu, Grētiņa, tāpat kā kādreiz Ksiu, izmanto arī kā rokas. «Mēs smejamies, ka, izvēloties ksolo, esam tikuši pie suņa apvienojumā ar cilvēku, pērtiķi un kaķi. Grētiņa bieži, sēžot kādam no mums klēpī, izslej taisnu muguru un ar priekšķepām ieķeras mūsu rokās vai cenšas satvert dažādus priekšmetus. Ksiu centās ar pirkstiem paņemt pildspalvu un pati brīnījās, kāpēc tas neizdodas tik veikli kā mums. Kādā bildē redzams, kā Ksiu laivā grauž piparmētru, saņēmusi to ar pirkstiem. Kā jau daudzi suņi, arī ksolo kopē cits citu un mūs, cilvēkus.» Estere saka, ka Grētiņa ir suns, kas smaida: «No rīta, kad pamostamies un Grētiņa tik ilgi - veselu nakti - nav paijāta, viņa izlien no segas apakšas un smaidot prasās uz paiju. Kad tiek paijāta, viņa no labsajūtas nosvīst. Esmu dzirdējusi, ka suņi nesvīstot. Vai nu tā nav patiesība, vai arī ksolo nemaz nav suņi (Egils un Estere smejas). Šīs šķirnes suņu saimnieku vidū klīst jociņš par citplanētiešiem.»

Mācās saprasties

Braķi dažkārt Grētiņu sauc par acteku termoforiņu. Estere pasmaida: «Sunīša siltumu īpaši novērtējam, kad dzīvoklī ir vēss vai arī, kad nakti pavadām teltī, un to mēs vasarā darām bieži. Ksolo lieliski pilda termofora funkcijas - palienot zem segas, viņi ļoti ātri sasilda gultu. Ir tik patīkami, kad pieglaužas tāds izteikti mīļš un silts radījums - cilvēks saskaras ar silto, mīksto ādu pa tiešo, bez izolējošā kažoka. Gultas sildīšana bija viena no šo suņu funkcijām arī pie senajiem actekiem. Tika uzskatīts, ka ksolo palīdz arī tikt galā ar dažādām sieviešu kaitēm, artrītu, reimatismu un citām ar sāpēm saistītām slimībām.»

Estere turpina: «Mēs ātri iemīlējām Grētiņu, un viņa mūs pieņēma no pirmās dienas. Tagad mācāmies cits citu saprast arvien labāk. No Ksiu Grētiņa mantoja kaudzīti sarkano lakatiņu, pāris rotaļlietu un daļu mīļvārdiņu, piemēram, Dīdī, kas hindi nozīmē «vecākā māsa». Jau ierastajiem vārdiņiem ik pa laiciņam nāk klāt kāds jauns, jau tikai viņas. Tāpat kā savulaik ar Ksiu, mēs izbaudām katru dienu kopā ar Grētiņu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Meksikas kailsuņi

Ksoloickvintli jeb ksolo ir viena no senākajām suņu šķirnēm pasaulē. Meksikā un citās Centrālamerikas un Dienvidamerikas zemēs arheologi atraduši 3000-5000 gadu senas ksolo skeleta paliekas.
Raksturīgs ir ksolo skatiens - šķiet, ka viņš redz visas iepriekšējās cilvēka dzīves un vēl dažas nākamās uz priekšu.
Ksolo faktiski jau tika uzskatīti par izmirušu šķirni, taču XX gs. pirmajā pusē tālos Meksikas ciematos tika atrasti daži suņi. Kopš 1956. gada Meksikas suņumīļu federācija sāka ksolo reģistrēt, ir izstrādāta to pavairošanas programma. Pamazām Meksikas nacionālais suns atgriežas dzīvē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?