Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ministrs ierosina diskusiju par pašvaldību referendumiem

Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien ir izsludināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais likumprojekts par vietējo pašvaldību referendumiem, to ar lepnumu medijiem paziņoja pats ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP). Viņš uzsver, ka likumprojekta mērķis ir veicināt iedzīvotāju līdzdalību vietēja mēroga lēmumu pieņemšanā, kā arī atgādina, ka šī projekta sagatavošana, ko ZRP solīja pirms Saeimas vēlēšanām, ir bijusi viena no ministra pirmo simt dienu prioritātēm.

Tikmēr no pašvaldībām jau izskan bažas, vai topošā likumprojekta iespaidā netiks paralizēts vietējo domju darbs.

Likumprojekts nosaka, ka pašvaldības referendumu var ierosināt par nozīmīgu infrastruktūras objektu īstenošanu, ja tie nav valsts nozīmes objekti, par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, publiskajā apspriešanā nodotu jautājumu, ja pašvaldība nav ņēmusi vērā tās rezultātus, kā arī par domes atlaišanu. Referendums būs noticis, ja tajā būs piedalījusies vismaz puse no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos skaita. Izņēmums ir domes atlaišana, kas būs uzskatāma par atlaistu, ja par to nobalsos vismaz divas trešdaļas no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos skaita. Pašvaldības referendumu varēs ierosināt dome ar divu trešdaļu balsu vairākumu vai noteikts skaits balsstiesīgo vēlētāju - atkarībā no vēlētāju skaita būs jāsavāc 7-15% vēlētāju parakstu. Domes atlaišanu varēs ierosināt ne mazāk kā 30% balsstiesīgo vēlētāju. Marta beigās plānots likumprojektu iesniegt Saeimā. Ja tā to pieņems, projekts varētu stāties spēkā no nākamā gada.

Likumprojekts ir sagatavots darba grupā, kurā bija Latvijas Pašvaldību savienības un Lielo pilsētu asociācijas pārstāvji, kā arī Politikas centra Providus un citu sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, projektu nav atbalstījuši abu pašvaldību intereses pārstāvošo organizāciju pārstāvji. Darba grupā bijis iekļauts arī Jelgavas novada iedzīvotājs, šajā novadā jau iepriekš izskanējusi vēlme nomainīt domi. Lielo pilsētu asociāciju darba grupā pārstāvēja bijušais pašvaldību ministrs un Saeimas deputāts Māris Kučinskis, kurš Dienai atzina, ka viņam ir šaubas, vai šo projektu ir izdevies juridiski korekti sagatavot un vai pašvaldību darbs netiks paralizēts, jo to var izdarīt arī ar parakstu vākšanu. «Tas var kļūt par šova ieroci opozīcijas rokās,» sacīja M. Kučinskis. Viņš piekrīt, ka situācija Jūrmalā, kur Jūrmalas attīstības biedrība ir cīnījusies ar domi par attīstības vīziju, bijusi īpaša, taču varbūt lietderīgi pilnveidot spēkā esošos mehānismus. Saeima jau var atlaist pašvaldības domi, un ministrs var vērtēt pašvaldības lēmumus un priekšsēdētāja atbilstību amatam. Iepriekš atsevišķu pašvaldību iedzīvotāji iebilda, ka ministrs šīs tiesības nelabprāt izmanto, jo pašvaldības vadītājs ir no viņa partijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?