Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mūžīgā debesmanna

Svētki, it īpaši gada tumšajā laikā svinamie, ir tie, kas vedina uz ilgām pēc mājām un savējiem, pēc pierastajām garšām un smaržām. Svētki latviešiem, lai cik tie būtu mūsdienīgi un par veselību domājoši, tomēr vienmēr saistās ar ēdienu. Savukārt ēdiens saistās ar mājām, it īpaši tad, ja svētkus sanāk svinēt svešumā. Tur māju ēdiens iegūst mītisku apveidu, jo ir tikai leduskalna redzamā daļa emociju un atmiņu uzslāņojumu gūzmai, kas veido mūsu patību.

Arī mēs šogad Ziemassvētkos Dānijā vārīsim pelēkos zirņus ar speķi, ko vasarā atvedām no Latvijas. Pelēkie zirņi, tādi milzīgi izmēra ziņā, ir vienmēr, cik sevi atceros, bijusi mūsu ģimenes svētku tradīcija. Savulaik tos, sēklai no Kurzemes tēva atvestus, audzējām laukos Vidzemē, un vasaras nogalē tas bija bērnu pienākums nolasīt pākstis un izlobīt zirņus. Lai gan nu jau piņķerīgais zirņu audzēšanas darbs vairs netiek darīts, ēšanas tradīcija tomēr saglabājusies un karbonāde zirņus ar speķi, lai arī veikalā pirktus, nav izkonkurējusi.

Iedomājoties par manām mīļajām mājas garšām, acu priekšā redzu arī debesmannu. Taču to gan es negatavoju ārzemēs, jo manu debesmannu nevar pagatavot jebkurā vietā. To īsto debesmannu var pagatavot tikai mūsu dzimtas lauku mājās.

Tradīcija, cik nu es atceros, sākās ar manu mammas mammu, kura debesmannu gatavoja vasarās, kad sabraukuši visi bērni un bērnu bērni un ienākušās pašu dārza ogas vai augļi. Viņa sēdēja uz soliņa pie vecās koka mājas sāna un ar rokas putojamo slotiņu māla bļodā kūla sākotnēji neizteiksmīgas krāsas pašķidru mannas biezputru, kas pārvērtās gandrīz baltā, čaganā brīnumā. Tas bija viņas firmas ēdiens un viņas darbs, pie kura neviens cits neuzdrošinājās ķerties. Bērniem vislabāk debesmanna garšoja tāda pusgatava un vēl pasilta, ar pirkstu no kuļamās bļodas izķeksējama, kā atalgojums par palīdzēšanu kulšanā. Man kā jaunākajam mazbērnam tā prieka tika visvairāk. Tāda arī palikusi atmiņā visspilgtākā vizuālā atmiņa no vecmammas - sparīgi un dzīvi apliecinoši kuļot debesmannu uz soliņa pie mājas.

Mana mamma reizēm Rīgā, gribēdama uzburt vasaru ziemas vidū, gatavoja debesmannu, taču tā nekad negaršoja tā kā vasarās laukos. Nezinu, vai debesmannas īpašās garšas noslēpums bija tās gatavošana svaigā gaisā vai īpašajā rituālā un noskaņā.

Nu jau divdesmit gadu kā mana mamma ieņēmusi ģimenes vecākās sievietes lomu savas mātes vietā, un laiku pa laikam arī viņa kuļ debesmannu. Kad pēc garās ziemas pavasarī no zemes pretī saulei izspraukušies enerģiskie rabarberi, kad visa ģimene ir kopā un svētki rodas paši no sevis. Mana mamma debesmannu vairs nekuļ ar roku, bet gan ar mikseri vecās lauku mājas virtuvē. Katram laikam savi rituāli, un katram cilvēkam sava vieta. Taču mammas lauku debesmanna garšo tā, kā jāgaršo īstai debesmannai.

Es pati vēl nekad neesmu gatavojusi savu debesmannu. Mana kārta vēl nav pienākusi. Vai es varu sevi iedomāties sēžam uz soliņa pie vecās koka mājas un kuļam debesmannu? Jā, tas laikam ir neizbēgami, un es nemaz negribu no tā bēgt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?