Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Naktī guļot uz muguras. Bērnības milicija

Mākslas darbam jāslēpj tā radītājs - mākslas baudītājam jātic, ka mākslas darbs ir nevis radīts, bet radies pats. Lai gan cilvēks ir no haosa radusies harmonija vai drīzāk - tieksme uz harmoniju, mākslas princips ir otrāds - ar harmoniju, kārtību parādīt haosu. Dabā haoss organizē pats sevi, mākslas darbam jārada līdzīga ilūzija - gluži tāpat, kā veroties dabas aizgrābjošajā skaistumā, cilvēkā rodas doma par necilvēcisko, pārdabisko, bet tajā pašā laikā neizprotami tuvo Radītāju.

Šī iemesla dēļ tikšanās ar izcilu mākslinieku vienmēr būs sāpīga, neizpratni radoša vilšanās - mēs nekad nespēsim viņam piedot viņa cilvēciskumu. Kā gan tāds cilvēks var radīt kaut ko tik skaistu? - grupas Bērnības milicija līderis Juris Simanovičs izmanto Tomasa Manna citātu no Doktora Fausta, runājot par savu daiļradi, kuru viņam pašam grūti raksturot: «Parasti, ja man kāds prasa, ko mēs spēlējam, es kaut ko noīdu par indī vai roku. Bet, ja nu tomēr, es gribētu domāt, ka tā ir mūzika, kura mēģina būt godīga. Mūzika ir skaista, bet cilvēks savās izpausmēs mēdz būt diezgan neglīts. Nu, labi, tas tā vienkāršojot, mēdz jau būt arī otrādi. Nezinu. Sarežģīti.»

Fakts, ka Latvijā spēlē grupas, kas pat lielai daļai pašmāju mūzikas klausītāju nav zināmas, bet pamazām iegūst arvien lielāku fanu pulku, ir iepriecinošs. Jo tas nozīmē, ka Latvijā turpina spēlēt mūziķi, kuri jūt pēc tā nepieciešamību, nevis tikai mēģina radīt produktu klausītājiem ar nolūku iepatikties un nopelnīt. Tāpēc grupas Bērnības milicija uzstāšanās koncertzālē Palladium pirms pasaulslavenās angļu grupas Kaiser Chiefs daudziem apmeklētājiem bija neizprotama, jo šī grupa nespēlēja visiem klausītājiem zināmus hitus un daudzus, iespējams, nobiedēja Jura Simanoviča drūmā balss intonācija, kaut, būsim godīgi - likt pirms slavenajiem Līdsas Kaiser Chiefs grupu, kas gana populāra, bet kuru tomēr no muzikālā viedokļa kauns prezentēt prominentiem ārzemju viesiem, arī nebūtu prāta darbs. Labāk lai ir grupa, kura uz skatuves būs godīga, jo to var sajust, arī nesaprotot, par ko tiek dziedāts. Ne velti dziesmas no Bērnības milicijas 2008. gada albuma Naktī guļot uz muguras spēlējuši vairāki ASV koledžu radio, to vidū populārie KFJC, KBGA, WFMU, kā arī leģendārais Krievijas mūzikas kritiķis un dīdžejs Artemijs Troickis savā pārraidē FM Dostoevsky radio Eho Moskvi.

Bērnības milicija dibināta 2002. gadā Rīgā. Pirmais albums Mūzika dejām, kas tika ierakstīts leģendārajā Torņa studijā vienas nakts laikā, iznāca 2004. gadā ar unikālu un noteikti pasaules interesantāko albumu dizainu topā atzīmējamu noformējumu - albums nāca kopā ar pasmago virtuves vai vannas istabas sienu apdarei parasti izmantoto flīzi. Nākamais albums Naktī guļot uz muguras iznāca 2008. gadā. 2011. gadā Bērnības milicija izdeva minialbumu Nevieta ar četrām dziesmām, pašlaik ir ierakstīts arī jauns pilna apjoma albums. Bērnības milicijas dziesma Akmens iekļauta dažādu Latvijas mūziķu izlasē ar Raiņa vārdiem Strāvoklis.

Nu jau kādu laiku Bērnības milicija ir Juris Simanovičs (balss, ģitāra), Aiga Upiniece (bass), Filips Derums (taustiņinstrumenti) un Aigars Valdmanis (bungas), kura spēles stils pilnībā mainījis grupas skanējumu - tas kļuvis noteiktāks un aktīvāks. 8. jūnija koncertā pievienosies arī akordeoniste, pianiste un vokāliste Indra Lazdiņa, kura 2010. gadā ir pārcēlusies uz Londonu. Koncerts 8. jūnijā būs pēdējais Latvijā pēc ilgāka pārtraukuma, jo grupas līderis Juris dosies mācību apmaiņas braucienā uz Brno Čehijā. Esot jārada jaunas dziesmas: «Parasti no kaut kurienes uzrodas kāds motīvs vai ideja, bet attīstīta tā tiek vairāk vai mazāk mērķtiecīgi, gatavu dziesmu nekad neesmu nosapņojis.»

Abas grupas - Bērnības milicija un Tesa, kas piektdien uzstāsies Ģertrūdes ielas teātrī, ir ieguvušas stabilu vietu uz Latvijas skatuves. Tesa kā smagās mūzikas pārstāve ir atteikusies no žanram tik raksturīgās un tehniski sarežģītās spēles tehnikas un šova elementiem un pietuvinājusies shoegaze estētikai. Liela nozīme grupas skaņdarbos ir arī izmantotajiem ambientās un trokšņu mūzikas elementiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad: 8. jūnijā plkst. 20 Ģertrūdes ielas teātrī Ģertrūdes 101a

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?