Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Neizdabājot «ikvienai gaumei»

Jāskrien! - man attrauc jaunieši, pa Cēsu ieliņām naski joņodami Cēsu sporta kompleksa virzienā. Šajā mākslas mūzikai, manuprāt, visnepiemērotākajā, taču pagaidām vienīgajā lielākam klausītāju skaitam pieejamajā vietā jau tradicionāli notika mākslas festivāla Cēsis '11 atklāšanas koncerts. Jaunieši pamatoti nojauta, ka varētu nepietikt biļešu.

Uz koncertu, kura galvenie varoņi bija kamerorķestris Sinfonietta Rīga ar diriģentu Normundu Šnē, Londonā dzīvojošā un Karaliskajā mūzikas akadēmijā studējošā Latvijas akordeoniste Ksenija Sidorova, čelliste Guna Āboltiņa, pianists Aldis Liepiņš un melnbaltas 20. gadu filmas, biļešu patiešām nebija. Gribētāji gaidīja rindā, līdz festivāla rīkotāji sadabūja papildu krēslus. Šo koncertu pilsētā, kuru dēvē par Vidzemes pērli, noklausījās ap 850 interesentu. Pārdomām: Rīgā Lielajā ģildē, kas joprojām ir galvenā orķestra koncertu vieta, ir ap 600 vietu. Latvijas Nacionālajā operā - aptuveni tūkstotis.

Apbrīnojamā kvalitāte un visa vakara īpašā virsvērtība bija ansamblis, kādā saplūda un viena otru turpināja Gunas Āboltiņas čella un Ksenijas Sidorovas akordeona skaņa, kopā ar Sinfonietta Rīga atskaņojot savulaik autsaideres, bet tagad laikmetīgās mūzikas starptautiskās autoritātes Sofijas Gubaiduļinas skaņdarbu Septiņi vārdi. No attāluma īsti neredzēju, kurā brīdī kura no viņām spēlē, un ir jāsaka, ka šoreiz pēc dzirdes to ne vienmēr varēja noteikt. Vēl vairāk - solo posmos, kad kamerorķestris klusēja, Guna Āboltiņa, spēlēdama augstajā čella diapazonā, savā ziņā pildīja arī vijoles lomu. Tas atbilst instrumenta simboliskajai jēgai - upura (Jēzus) personifikācijai. Savukārt akordeona lomā ietilpa arī nežēlīgi klasteru «cirtieni». Viss kopā - Golgātas ceļš neierasti retinātā mūzikas faktūras un notikumu blīvumā. Izturēt šādu psiholoģisko spiedienu nesagatavotam klausītājam nebūt nav viegli. Dažs tāpēc arī zāli atstāja, un varbūt pat ir jāpārdomā, vai tipiskais ciešanu laika opuss bija īstā izvēle vasaras festivāla atklāšanai. Toties katarse, ko sniedza stīgu orķestra nemateriālais, starojošais mūžības mirdzums, bija tā vērts.

Atklājot festivālu, kurā sastopas dažādas mākslas, īsti piemērota bija koncerta otrā daļa, kurā XX gs. sākuma franču ekscentriķa Ērika Satī mūzika satikās ar Ralfa Steinera un Renē Klēra 20. gadu kino. Ralfa Steinera pirmā filma H2O (1929), kas veidota kā abstrakti konkrētas variācijas par ūdens tēmu, lieliski harmonēja ar Ērika Satī klavieru Gimnopēdijām orķestra versijā, ko, starp citu, veidojis viņa mākslas estētikas pretinieks impresionists Klods Debisī. Te, atskaņots pamīšus ar pianista Alda Liepiņa solo spēlētajām Gnosiennes, lieliski iekomponējās arī cikls ciklā. Starp citu, apbrīnojami, kā, faktiski neredzot ekrānu, pianists spēlēdams trāpa tieši ūdenspumpja darbības ritmā! Šodienas skatījumā pārsteidzoši asprātīga un veselīgi ironiska šķita Renē Klēra absurdā filma Starpbrīdis Ē. Satī grotesko, paātrināto maršu pavadījumā - savveida priekštece Godfrija Redžo filmai Koyaanisqatsi ar Filipa Glāsa mūziku par mūsdienu pasaules stresu (kas radās pusgadsimtu vēlāk - 1982. gadā). Tiesa, absurdajā bērinieku gājienā - lēkšošanā - skrējienā vērojot, kā kamieļa vilktos ratus nemanot nomaina auto un vilciens, mūziku gribētos veiklāku un vieglāku, ne tik smagnēju. Bet nebūtu arī prāta darbs sasteigt, atstājot filmas beigas bez mūzikas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?