Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Nenoticēt, ka balts ir balts

Triju gadsimtu vēsmas - ar šādu devīzi svētdien, 13. martā, Liepājas teātrī izskanēs XIX Starptautiskā pianisma zvaigžņu festivāla noslēguma koncerts. Latvijas spožo pianistu Lienes Circenes un Elīnas Bērtiņas interpretācijā skanēs Sezāra Franka un Bendžamina Britena mūzika, festivāla debitantam pianistam Vestardam Šimkum uzticēts izpildīt īpaši pasūtinātu jaundarbu - Andra Dzenīša koncertu Duālisms. Liepājas koncerts nr. 1 klavierēm un orķestrim. Festivāla solisti muzicēs kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un diriģentu - Lielās mūzikas balvas laureātu Atvaru Lakstīgalu.

Šis ir tavs pirmais koncerts klavierēm un orķestrim. Kādus mērķus sev izvirzīji?

Pret klavierēm ilgus gadus esmu izjutis zināmu bijību, varbūt pat bailes. Varbūt tāpēc, ka pats savulaik biju pianists. Vairāk nekā desmit gadu nebiju sacerējis nevienu darbu klavierēm, tikai pagājušajā gadā atgriezos pie tām - uzrakstīju gan koncertu, gan skaņdarbu solo klavierēm. Tas ir neparasti sarežģīts instruments - pats par sevi simfoniskais orķestris: desmitiem taustiņu, desmit pirkstu, tik ārprātīgi daudz dažādu nianšu un gradāciju. Pārskatot visu, kas klavierēm jau tapis, liekas, nav iespējams uzrakstīt ko novatoriskāku vai vēl labskanīgāku par Šopēna, Rahmaņinova, Britena vai Ligeti mūziku. Jau pusaudža gados biju nolēmis, ka klavierkoncerts būs, tikai jautājums - kad. Šī bija iespēja. Ir tapis neparasti komplicēts, milzīgs darbs. Neparasti dinamisks, dramatisks. Turklāt teju ne reizi nepiesēžoties pie klavierēm. Mēģināju klavieru faktūru izjust ar visām citām maņām, nevis saviem pirkstiem - komponēšana pie klavierēm mūzikā ievieš ļoti daudz lieka un nevajadzīga, kas mirkļa vājībā liekas ļoti piemērots. Vestards teic, ka koncerts esot visa tā, ko līdz šim esmu radījis, kopsavilkums. To mēs dzirdēsim.

Vai ir kādu autoru darbi, kurus koncertžanrā uzskati par nepārspētiem, un vai šis skaņdarba pasūtinājums lika papētīt, kas līdz šim jau uzrakstīts?

Jāteic, esmu kļuvis slinks un mūziku pētu vairāk ar ausīm - klausos, un ne vienmēr tieši to, kas varētu iedvesmot. Tomēr ir brīži, kad rodas garīgi medicīniska vajadzība pēc palīdzības, ar to domājot palīdzību no kāda lielmeistara partitūras puses. Šajā dzīves periodā vairāk meklēju lietas sevī, mēģinu no jauna atklāt pašsaprotamas lietas, nekopējot, neurķējoties, nepārņemot svešas lietas un tehniku kā savu, bet, iespējams, vispārzināmo atklājot pašam no tās vietas, kurā esmu. Līdzīgi kā nenoticēt, ka balts ir balts vai rūgts ir rūgts. Tāds nu es esmu - neticīgais Toms.

Pakomentē, lūdzu, skaņdarba nosaukuma Duālisms izvēli.

Ar duālisma jēdziena skaidrojumiem esmu saskāries Austrumu tematikai veltītās grāmatās. Patiesi - kādēļ pasaule tik strikti nodala jēdzienus Dievs - cilvēks, labs - ļauns, dzīvība - nāve? Tajā pašā laikā tā ir cilvēka būtība. Diemžēl. Nevis cerētā vienība. Katrs elpas vilciens mūs taču tuvina citu citam, mēs ieelpojam visu pasauli, enerģiju, būtību. Diemžēl rutīna, pieņemtās normas liek pretoties šādai būtībā vienkāršai sajūtai. Mans darbs diemžēl ir par duālismu, nevis vienību. Duālisms rotaļīgi nozīmē arī pierastās attiecības starp soloinstrumentu un orķestri, kas nāk mūsu apziņai līdzi no romantisma laikmeta kā indivīda cīņa ar pūli. Ceru, ka darba noslēgums kaut nedaudz tuvina attālai patiesības nojausmai. Darbs nebeidzas ar vareniem klavieru akordiem, pēc kuriem, kā ierasts, publika lec kājās, kliedz bravo, neskatoties uz to, kāda ir bijusi visa pārējā mūzika.

Koncertu esi veltījis pianistam Vestardam Šimkum. Kas ir tās īpašības, kas viņā kā mūziķī uzrunā?

Ar Vestardu, lai arī mums ir vecuma starpība, savulaik kopā apmeklējām kompozīciju pie Pētera Vaska Dārziņskolā. Jau tolaik apbrīnoju viņa ambīcijas, kas šķita vismaz 10-20 gadu vecāka cilvēka vērtas. Vēroju, kā attīstās viņa spējas un karjera, un šķita - lai arī Vestards pats nereti raksta mūziku un to atskaņo, viņa repertuārā pietrūkst tieši laikmetīgās mūzikas. Tās rokas, enerģija, temperaments, kaut kas nedaudz no tumšās puses - neizbēgami, mākslā taču Dievs ar nelabo ir atraduši kopīgu valodu. Varbūt tās ir manas iedomas, bet esmu pārliecināts, ka Vestards ir kā radīts ļoti izsmalcinātiem, augstvērtīgiem laikmetīgās mūzikas atskaņojumiem.

Vai pievērs īpašu uzmanību savas mūzikas atskaņotājam kā personībai - vai viņš ir spējīgs iznest tavas mūzikas ideju?

Absolūti. Nespēju nedomāt par konkrētu izpildītāju. Gadījumu, kad esmu komponējis abstrakti, atvilktnei, ir ļoti maz, tāpēc ir svarīgi iepazīt cilvēku gan muzikāli, tehniski, gan arī tīri cilvēcīgi. Ar pēdējo gan aizrauties nedrīkst - cilvēka publiskais un personiskais aspekts bieži atšķiras. Pat mūziķa žesti, temperaments, runas veids, inteliģence vai tās trūkums un pat izskats spēj atstāt nospiedumus mūzikas faktūrā. Līdzīgi ir ar kolektīviem - katru diez vai iepazīsi, tomēr kaut kāds kopējais enerģijas kodols un veidols tam piemīt. Šis koncerts, manuprāt, patiesi ir Vestards. Taču tas nenozīmē, ka es nesapņotu, lai to kāri spēlē arī citi pianisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?