Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

No akmens laikmeta līdz XXI gadsimtam

Lora ir liela auguma skaists suns, iespējams, laikas šķirnes jauktene. Viņa klusējot cieši skatās manī, un nudien es pēkšņi sajūtos neomulīgi. Veronika Maraņina savu mīluli cieši tur pie saites, bet vēlāk pat uzliek viņai uzpurni. Saka - Lora nekodīs, bet viņai nepieciešams laiks, lai sarastu ar ciemiņiem. Pa virtuves grīdu tekalē fretka, vārdā Adiks, - lunkans un ziņkārīgs radījums. Kad seskulēns kļūst pārāk rosīgs, Lora viņu vienkārši pabīda ar ķepu malā. Labākie draugi? Tagad noteikti, bet pirms astoņiem mēnešiem daudz netrūka, ka Adiks būtu beidzis savas dzīves gaitas Loras zobos.

Daudz cietusi un agresīva

Šis ir stāsts par pacietību un mīlestību, par to, ka nevajag mest plinti krūmos tad, kad šķiet - ko es te mokos, atdošu to problemātisko suni atpakaļ patversmē un paņemšu citu - paklausīgu un jauku!

Kad citos medību laukos aizgāja Veronikas vienpadsmit gadu vecais kurchārs, jaunā sieviete, kā daudzi cilvēki šādos gadījumos, nolēma - šķiršanās ir pārāk smaga, tāpēc suņu manās mājās vairs nebūs! Bez dzīvniekiem gluži palikt viņa negribēja un kopā ar vīru Aleksandru iegādājās seskulēnu. Ak jā, Aleksandram vēl ir putnu zirneklis Kuzja, bet zirneklis dzīvo terārijā un ir pilnīgi nemanāms radījums.

Veronika smej - bez suņa izturējusi tieši trīs mēnešus: «Kādu rītu pamodos ar domu, ka gribu suni un tikai no patversmes. Aizbraucām ar vīru uz patversmi Labās mājas, staigājām, skatījāmies. Sākumā gadu veco Loru pat nepamanījām, jo viņa tikai nesen bija atvesta uz patversmi, sēdēja voljerā, stūrī ierāvusies, apmatojums no viņas karājās lēkšķēm, vāja - katru ribu varēja ar roku saņemt. Aizvedām viņu uz mežu staigāt, bet Lorai tas nesagādāja prieku, viņa vilkās saitē kā nāvei nolemta. Aleksandrs pieņēma lēmumu - ņemsim šo vai nevienu citu! Suni mums uzreiz nedeva, jo viņa bija pārāk novājējusi, iebaidīta un izmisusi, tāpēc vēl nebija sterilizēta. Divas nedēļas katru dienu braucu uz patversmi. Biju priecīga, kad, mani sagaidot, Lora pirmo reizi paluncināja astīti.»

Septembra sākumā Maraņini pārveda Loru mājās. Nokļuvusi jaunos apstākļos, viņa nezināja, ko te var sagaidīt, un it kā atriebās jaunajiem saimniekiem par visu, kas viņai kādreiz pāri nodarīts. Lora kļuva agresīva - nelaida dzīvoklī nevienu svešu cilvēku. Viņa neprata spēlēties, bet pastaigā devās kā uz karalauku - metās virsū cilvēkiem un suņiem. Mājās, viena palikusi, Lora sagrauza sešus kurpju pārus un dažādas mantas. Ja Loras patiesais raksturs būtu atklājies patversmē, viņa tiktu iemidzināta, jo niknus suņus neatdod adopcijai. Veronikas pirmais suns bija labestības iemiesojums, un tagad viņa bija izmisusi. Draugi teica - ved Loru atpakaļ uz patversmi! Taču jaunajai sievietei ne prātā nenāca tā rīkoties: «Ja kādam ir bērns ar īpašām vajadzībām, vai tad normāli vecāki no viņa atsakās?»

Suns ar raksturu

Septembra beigās Veronika ar Loru sāka apmeklēt suņu skolu. Tas bija ceļš uz savstarpēju saprašanos, atzīšanu, uzticēšanos. Veronikai tolaik bija milzīga slodze - pēdējais gads maģistrantūrā plus darbs, plus mājās agresīvs suns, plus nodarbības suņu skolā: «Lora piecas reizes no manis aizbēga, ilgi meklēju, kamēr viņu atradu. Biju novesta līdz asarām, bet treneris iedrošināja, ka viss būs labi. Taču pirmie rezultāti bija jūtami tikai janvārī. Redzot mūsu mīlestību un labo attieksmi, Lora kļuva pielaidīgāka, ļāva sevi noglaudīt, skatījās acīs un sagaidot skrēja mums pretī. Tā jau bija uzvara. Skoliņā saņēmām pirmo sertifikātu - par paklausību.»

Pagājuši desmit mēneši. Veronika tēlaini stāsta, ka šajā laikā abas ar Loru no akmens laikmeta nonākušas XX gadsimtā un tagad soļo uz XXI gadsimtu. Lora tagad ir pilnīgi cits suns - izskolota, paklausīga: «Mums patīk pastaigāties, es viņu mierīgi varu palaist skriet bez pavadas, viņa labprāt rotaļājas ar citiem suņiem. Pie mums nāk ciemiņi. Mājās Lora vairs neko neposta. Viņa labi ēd, un viņai ļoti patīk vīrišķīgas rotaļas kopā ar Aleksandru. Tagad ar Loru varam doties izbraucienos, palikt kempingos. Pēc sterilizācijas Lorai parādījusies neliela urīna noplūde. Tā gadoties, un tagad viņai līdz mūža beigām būs jālieto zāles, bet par to nesatraucamies.» Vēl, protams, ar suni jāstrādā, un no septembra Veronika turpinās reizi nedēļā vest Loru uz treniņiem.

Īpašs stāsts ir par attiecību nodibināšanu starp fretku Adiku un Loru. Veronika atceras: «Līdz Loras adoptācijai Adiks mājās divus gadus jutās kā karalis. Pirmajā reizē, ieraugot Adiku būrī, Lora gribēja seska mājokli saplēst driskās. Radināju viņus vienu pie otra pamazām - vispirms ļāvu Lorai saitē lēnām pieiet pie būra, pastāvēt, paostīt sesku caur režģi, tad ņēmu Adiku rokās, ļāvu Lorai ar uzpurni uz deguna apskatīt sesku, tad Adiks spēlējās pa gultu un Lora ar uzliktu uzpurni skatījās, un tad kādu dienu Lora bez uzpurņa satikās ar Adiku aci pret aci. Man sastinga sirds, taču viņi saostījās un aizgāja katrs uz savu pusi. Abu ceļš uz uzticības pilnu paļāvību bijis tik ļoti ilgs!»

Cik lielā mērā Veronika ir droša par Loru? Jaunā sieviete brīdi padomā: «Lora ir suns ar raksturu, un es neceru, ka viņa kļūs mīļa un pūkaina kā rotaļlieta, taču es neko nenožēloju. Mēs turpināsim strādāt, jo Lora kļuvusi par mūsu ģimenes locekli un lielisku kompanjonu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?