Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Pārtikas cenas - grūti prognozējamas

Premjers aizstāv 1% PVN samazinājumu, savukārt Nacionālā apvienība runā par būtiskāku PVN samazinājumu, bet tikai atsevišķām pārtikas produktu grupām. Jūsu viedoklis?

Viedokļi par PVN, tā lielumu un nozīmi pasaulē ir dažādi. Ja runājam par PVN kopumā, uzskatu, ka pašlaik nav nepieciešams samazināt PVN, jo it sevišķi 1% PVN samazinājums visam vispār nedos neko tādu, lai mēs, cilvēki, to justu savos maciņos. Ja mēs pērkam pārtikas produktu, kas maksā 90 santīmu, mēs nedabūsim pat santīma PVN samazinājumu. Un vai mēs vispār to vienu santīmu uz latu jutīsim? Samazināt PVN nevajag, jo paaugstināšana atkal nekad nav vienkārša. Pieaugumu līdz šādam PVN līmenim sabiedrība, ja atcerēsimies, akceptēja ar lieliem protestiem. Mums nevajag samazināt valsts ienākumus, jo mums nav atrisinātas tik daudzas problēmas. Ne mums ceļi kārtībā, ne citas jomas, kur ir nerisinātas vai iekavētas problēmas valstī kopumā. Mēs neesam gatavi samazināt arī to pakalpojumu grozu, ko vēlamies saņemt no valsts pretī, tāpēc PVN samazināšanai par 1% nav pamata.

PVN samazinājums pārtikai līdz 12% savukārt būtu nopietns samazinājums.

Jā, pasaulē ir tāda prakse, ka pārtikai ir samazināta PVN likme vai dažādām pārtikas preču grupām ir dažādas samazinātas PVN likmes. Vai tomēr ir jāsamazina PVN pārtikai? Tikai no mūsu patērētāju viedokļa, kad ejam un pērkam pienu, gaļu, maizi, mums tas ir izdevīgi. Tomēr nedomāju, ka mēs tāpēc daudz vairāk pirksim pārtikas produktus. Ja mēs varam atļauties šādu PVN samazinājumu pārtikai, tas, protams, ir labi, tomēr, iespējams, labāk ir piešķirt naudu pabalstu veidā.

Valdība apgalvo, ka PVN samazinājums ir vajadzīgs ne tik daudz minēto iemeslu dēļ, bet lai mēs spētu pievienoties eiro, izpildot inflācijas kritēriju.

Krāpšanās tā, protams, nav, bet tas ir tāds drusku «grieķisks» variants, ka mēs samazināsim savu inflācijas līmeni uz to brīdi, kad mums ir jāiestājas. Ja mūsu vēlēšanās ir tik liela 2014. gadā par visu vari būt eirozonā, tas ir viens politisks arguments. Bet īstenībā tas citā ziņā ir politisks arguments - pateikt, ka mēs esam vienīgie, kas to var, kaut īstenībā mēs neesam tie, kas to var. Kāpēc mēs tā slavējam igauņus? Tāpēc, ka viņi krāja, nevis tērēja, lai būtu skaisti pirms vēlēšanām, bet uzkrāja un šo posmu pārdzīvoja labāk.

Gada vidū Latvija sāks mērīt inflācijas pieaugumu speciāli eiro kritērija izpildei. Kādu jūs prognozējat cenu pieauguma tendenci lauksaimniecības precēm eiro iestāšanās periodā - dažādu iemeslu dēļ?

Ja jums precīzi kāds varētu pateikt, kas pasaulē notiks, tas būtu ļoti labi. Neviens to nevar pateikt nekad. Ir dažādi institūti, kas pēta, skatās un, balstoties uz to informāciju, kas ir, saka, varētu būt, ka… Patlaban netiek prognozēts kāds ļoti liels pārtikas cenu kāpums. Tomēr ar pārtikas cenām ir tā, ka, tikko kaut kur būs plūdi, zemestrīces, sausums vai aukstums, tas uzreiz maina cenu situāciju. Graudi ir pārdzīvojuši ziemu dažādos kontinentos labi. Pienam ir pārprodukcija, zemnieki neapmierināti, piena cena kritusies. Pārtikas cenu pieaugums netiek prognozēts, bet mums vienmēr atgadās kaut kādas lietas, kuru dēļ pārtikas cenas uzkāpj pat neadekvāti augstu.

Nesen bija Lieldienas, un mēs redzējām olu cenas.

Tas nebija nekas pamatots. Labi, daži ražotāji izgāja no tirgus. Tomēr tika sacelta ažiotāža, olu cena auga divreiz, pieprasījums pieauga, bija kā padomju laikā - Igaunijā, Latvijā bija vietas, kur pārdeva tikai trīs kastes olu. Cilvēki nedomā līdzi - tu taču nevari nopirkt olas visam mūžam!

Tā ir sabiedrības apziņa, kas maina cenas?

Atceramies griķu cenas pirms pāris gadiem - virs diviem latiem, divarpus, pat trīs lati kilogramā. Tam vispār nebija nekāda sakara ar reālo tirgus situāciju Latvijā. Vienkārši televizorā dzirdēja, ka Ukrainā ir sausums, tātad nebūs griķu. Daļa sabiedrības skatās krievu televīziju, panika atnāca arī pie mums, izpirka. Savukārt Latvijā mēs saražojām tikpat, cik visus iepriekšējos gadus, un viss bija normāli. Tāpēc ar pārtikas cenām nekad neko nevar pateikt.

Latvijas produktu cenas lielā mērā ir atkarīgas, teiksim, no graudu cenām pasaules biržās. Cik tajās ir raksturīgas šāda veida darbības, lai manipulētu ar cenu?

Maizes cena ļoti maz ir saistīta ar graudu cenu. Graudu cena ir tikai mazs punktiņš maizes ražošanas pašizmaksā. Biržas cenas bieži piesauc, jo ražotājam ir ļoti grūti atrast pamatojumu, lai palielinātu cenu. Ražotājiem ir grūtāk paskaidrot, kā aug citi izdevumi, paskaidrot, kā aug cena biržā, ir vienkāršāk, tāpēc šo brīdi izmanto, lai palielinātu cenu tā, ka sabiedrība to akceptē.

Intervēja Guntis Bojārs, sagatavoja Sandris Točs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

Kā vērtējat pašreizējo kultūrpolitiku Latvijā?

Kā vērtējat nacionālā pasūtījuma vajadzību kinoindustrijā?

Par ko stāsta jūsu jaunā filma?

Dienas rīta viesi režisoru Dzintaru Dreibergu iztaujās Guntis Bojārs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?