Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pavāram grūti kļūt resnam

«Darba laikā lielākoties ēdienu tikai pagaršoju, bet paēdu pēc darba. Fiziskā slodze reizēm ir tik liela, ka nav pat laika paēst, īpaši vasarā, kad daudz apmeklētāju,» stāsta restorāna Kaļķu vārti pavārs Viesturs Lasmanis un apgalvo, ka līdz šim nav sastapis nevienu resnu pavāru.

Pēc Rīgas Tūrisma un tirdzniecības skolas beigšanas pavāra profesijā nostrādāti astoņi gadi, bet Viesturs pārliecinājies - jo ilgāk strādā, jo vairāk saprot, ka kulinārijas pasaulē vēl zina ļoti maz. Puisim tomēr izdevies sevi pierādīt - Latvijas šefpavāru rīkotajā konkursā viņš atzīts par 2010. gada labāko pavāru un uz gadu īpašumā ieguvis ģenerālsponsora ceļojošo balvu Reaton Zelta pavārnīcu. Pavāra sniegumu konkursā vērtē pēc ēdienu noformējuma, garšas, produktu saderības, pavāra tehniskās meistarības un darba organizācijas.

Gatavot četriem vai 400

Viesturs stāsta, ka izvēle kļūt par pavāru bijusi diezgan nejauša un sākotnēji par šo profesiju bijis pilnīgi cits priekšstats. «Viena lieta, kad gatavo mājās, piemēram, četriem, bet pavisam kas cits, kad nākas gatavot 400 cilvēkiem,» Viesturs atceras pirmos iespaidus.

Bērnību viņš pavadījis Kuldīgas pusē un, dzīvojot laukos pie vecvecākiem, redzējis, no kurienes rodas piens un kā aug kartupeļi. Vecāmāte nav liegusi palīdzēt virtuvē. 10 gadu vecumā Viestura lielākais meistardarbs bijis patstāvīgi sacepti kartupeļi un olas.

«Lai kļūtu par pavāriem, grupā iestājāmies 30, bet turpinām strādāt pieci. Par maz ir prast izvārīt zupu, jābūt interesei un jādarbojas radoši,» Viesturs skaidro lielo mācību laika atbirumu. Viņu pašu šajā profesijā saista radošā vide, jo visu laiku kaut kas mainās, ir iespēja attīstīties. Savu asumiņu dodot piedalīšanās konkursos, citādi var iestāties rutīna un apnikums. Savu kandidatūru Viesturs pieteicis arī martā plānotajā starptautiskajā konkursā Baltijas kulinārijas zvaigzne, kad Sanktpēterburgā satiksies ap Baltijas jūru dzīvojošie amata brāļi. Šobrīd zināmi vien tajā izmantojamie produkti, bet idejas gatavojamajai receptei rodas pamazām. Pārsteigumu var sagādāt konkursa sadaļa Melnā kaste, kad jārada kas jauns no vēl nezināmām izejvielām. Viesturs atzīstas, ka ir bijušas reizes, kad stress dara savu - viss krīt ārā no rokām, ēdiens piedeg.

Pārsāla, ja nepagaršo

Vai gadījies ko pārsālīt, vai pie tā vainīgas romantiskas domas? Viesturs atbild, ka pārsālījis reizēm esot, bet tikai tad, ja gatavošanas laikā steigā ēdienu nav pietiekami bieži pagaršojis.

Daudzus knifiņus palīdzējuši atklāt pieredzējušie kolēģi gan skolā, gan vēlāk darbā restorānā Kaļķu vārti. Tie esot šefpavāri Ēriks Dreibants, Kaspars un Māris Jansoni, Raimonds Zommers. Vēl no skolas laikiem Viesturs atceras Ērika Dreibanta teikto, ka, tīrot virtuvi, plauktiņš jānomazgā ne tikai no augšas, bet arī no apakšas. Tas nozīmē, ka pavāram jābūt kārtīgam un akurātam, jāievēro tīrība. Jautāts par citām nepieciešamām īpašībām, Viesturs piemin savaldību, jo jāstrādā kopā ar daudziem citiem pavāriem un viesmīļiem. Viņš uzskata, ka pret kolēģiem jāizturas ar cieņu.

Kāpēc starp Latvijā pazīstamākajiem pavāriem pārsvarā ir vīrieši? Viesturs domā - tas tāpēc, ka darba slodze fiziski ir ļoti smaga. Piemēram, viņa darba laiks restorānā ir no plkst. 11 līdz 23, un gandrīz 12 stundu dienā jāstāv kājās. Visu mūžu nostrādāt virtuvē, viņaprāt, pat nav iespējams. Darbs notiek maiņās, un mēnesī jāstrādā 15 dienu.

Jārēķinās arī, ka jācilā dažādi smagumi - katli, dārzeņu kastes, jāsadzīvo ar caurvēju, jo darbojas ventilācijas sistēmas, jāpiedzīvo krasas temperatūras maiņas - te karsta plīts, te aukstums no lielajiem ledusskapjiem. Ēdnīcās jau no agra rīta produkti jāsagriež, jāsagatavo, restorānos vairāk nākas strādāt tūlītēji pēc pasūtījuma.

Vēlas pārsteigt sevi

Viesturam pašam garšojot ķīniešu ēdieni, bet ikdienā nākas gatavot pie mums ierastos. Biežākie pilsētas viesi no Krievijas un Skandināvijas valstīm iecienījuši dažādas zivis - zušus, zandartus. Lai arī receptes restorānā domā šefpavārs, galarezultāts rodas, darbojoties visiem pavāriem kopā. Viesturs iedvesmu smeļas no pieredzējušajiem kolēģiem, no izlasītā grāmatās un internetā. Sava garšas nianse visbiežāk sanākot, improvizējot ar tepat Latvijā izaudzētajiem garšaugiem - rozmarīnu, timiānu, dillēm, pētersīļiem, raudeni, ķiplokiem. Viesturs gan joprojām reizēm padomu prasot mātei, kura studējusi pārtikas tehnoloģiju, arī vecmammai un vectēvam, jo tikai viņi pratuši iemācīt, kā sālīt sēnes, vārīt ievārījumu un kūpināt gaļu.

Uz jautājumu, kādu jauna ēdiena recepti vēlētos radīt, Viesturs atbild, ka grib pārsteigt pats sevi un pagatavot ko tādu, ko līdz šim nav ne ēdis, ne garšojis. «Labākā sajūta ir, kad klients pateicas, ka bijis ļoti garšīgi. Reizēm pat lūdz viesmīli, lai atved uz virtuvi personīgi iepazīties ar pavāru,» Viesturs neslēpj gandarījumu. Ja apmeklētājiem garšo, prieks esot visiem restorāna darbiniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara?
Sagatavo ēdienkartes un ēdienu receptes, novērtē pārtikas produktu kvalitāti, veic to pirmapstrādi, aprēķina nepieciešamo izejvielu daudzumu un proporcijas, pagatavo pasūtītos ēdienus vai sadala darba pienākumus saviem palīgiem.



Kur mācās?
Pavāra profesiju var apgūt daudzās valsts un privātajās profesionālās izglītības iestādēs, ar pamatskolas izglītību jāmācās trīs gadi, ar vidējo izglītību - viens gads, tiek iegūts 2. vai 3. profesionālās kvalifikācijas līmenis. Pārsvarā mācības ir valsts budžeta apmaksātas, bet, piemēram, Restorānu servisa skolā mācību maksa ir Ls 80 mēnesī, savukārt mācību centrā Riman - par viena gada mācībām jāmaksā Ls 650, mācoties trīs gadus - Ls 500 gadā.
Profesionālo kvalifikāciju iespējams paaugstināt, turpinot tālākizglītību pavāra specialitātē profesionālajās skolās. Šīs mācību programmas var ilgt no 640 līdz 1600 stundām, mācību maksa - Ls 39-350.
Ja pavārs grib kļūt par restorāna vadītāju, ir iespēja studēt profesionālā bakalaura studiju programmā Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Studiju ilgums ir četri gadi, ir 40 budžeta vietu un 30 par maksu - pilna laika studijām tā ir Ls 950 gadā, 2010./2011. mācību gadā šai programmai bija pieteicies 421 pretendents.
Ēdināšanas uzņēmējdarbības pamatus var apgūt arī atsevišķos tālākizglītības maksas kursos.
Vairāk informācijas: www.niid.lv


Kur strādā?
Ātrās ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, bāros, ēdnīcās un kafejnīcās. Pavārs var arī nodibināt pats savu ēdināšanas uzņēmumu.


Darbarīki
Dažāda izmēra virtuves instrumenti, trauki, katli, pannas, krāsnis, plītis un grili, kā arī mikseri, kombaini un citas virtuves elektroiekārtas.


Cik pelna?
Algas apmērs atkarīgs no pavāra profesionalitātes un uzņēmuma, kurā viņš strādā. Alga vidēji var svārstīties no 200 līdz 400 latiem mēnesī, bet šefpavāra atalgojums var sasniegt arī apmēram 1000 latu mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?