Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pazaudētās iespējas

Kopš Lielās talkas aizritējis mēnesis, bet vēl pagājušajā nedēļā šosejas malā bija redzami atkritumu maisi. Tātad kāds «ne tur talkojis» (kā to televīzijā skaidroja viena amatpersona), kāds talciniekus nav reģistrējis vai arī kādam citam nav bijis laika mēslus savākt. Vienīgi kaudzes kļuva arvien lielākas, jo arī vasarnieki garāmbraucot, atstāja pie tām savus maisiņus. Un vasarnieku, kas maijā rosās savos dārziņos, Vidzemes jūrmalā ir tūkstošiem. Bet vējš no apgāztajiem maisiem atkritumus pūta atpakaļ ceļmalās, sajaucot vecos ar jaunajiem.

Braucu garām un domāju, kāpēc tik daudzas lietas, labi uzsākuši, nespējam novest līdz galam. Un kāpēc tik daudzas lietas darām, it kā tās vajadzētu kādam citam, nevis pašiem? Saka, ķeksīša dēļ... Kāds tur ķeksītis, ja ik pa laikam sabrūk skaista cerība un tiek pazaudēta jauna iespēja, atstājot aiz sevis vienīgi vilšanos un vienaldzību. Gluži kā mēslus šosejas malā.

Par laimi, Skultē visi atkritumi savākti. Tomēr, lai cik paradoksāli nebūtu, tieši Rīgas tuvums ir viena no šejienes nelaimēm. Pirms dažām dienām biju Ziemeļvidzemē. Milzīgi iekopti tīrumi, ganāmpulki... Te, piecdesmit kilometrus no Rīgas, ko tādu ieraudzīt grūti. Lauki pamazām aizaug, un visā pagastā ir tikai viena zemniece, kas ar lopkopību nodarbojas mūsdienām atbilstošā līmenī. Tur cilvēkiem acīmredzot vairāk jāpaļaujas pašiem uz sevi. Šeit, kopš kolhozs beidza pastāvēt, vietējos pārsvarā baro nevis zeme, bet galvaspilsēta. Kāpēc vajag vērienu, ja pietiek ar mazumu, ko var pārdot vasarniekiem. Tā pagāja deviņdesmitie gadi, ar visām ekonomiskajām kataklizmām. Tā, galvu drusku plecos ieraujot, tiks pārlaista arī pašreizējā krīze. Vienīgi, ja grib iztikt ar mazumu, ko atmet galvaspilsēta, tad arī jāpiecieš mēsli, ko tā atstāj aiz sevis. Lai gan mūsu pašu vasarnieki un tātad - arī mūsu pašu mēsli.

Tāpēc, kā parasti vēlēšanām tuvojoties, vēlētāji vairāk skatās pēc jaunas slotas, nevis jaunām iespējām nākotnē. Tomēr atkal bēda - šogad Skultē veseli 10 saraksti. Un katrā tikai pa diviem vietējiem. Kuru vēlēt, kuru ne! Ja vienā sarakstā cilvēki vēl būtu labi, tad partija, kuru viņi pārstāv, nekam neder. Kas tad to nezina, ka tajā vieni vienīgi zagļi. Savukārt, ja partija ir jauna un vieš uzticību, tad cilvēki - tie paši vecie un labi zināmie. Tā nu, vēlēšanām tuvojoties, kaislības sit augstu vilni. Velti runāt par politiskajām programmām vai ekonomiskajām interesēm, kuras pārstāv konkrētās partijas. Velti skaidrot, ka labējie liberāļi nav tas pats, kas kreisie radikāļi. Beigu beigās vēlētāji vienalga nobalsos par kaimiņu, kuram ir traktors, bet izsvītros to, kuram ir augstākā izglītība. Jo pirmais ir zelta cilvēks, izpalīdzīgs un sabiedrisks, kaut arī mīl iedzert, bet otrais tāds pārgudrs, nerunīgs nūģis, un labuma no viņa nekāda. Jā, gandrīz divdesmit gadu, vēlot pašvaldības un Saeimu, cilvēki, sevišķi laukos, balsojuši, vadoties no emocijām un piecu kaimiņmāju lokālpatriotiskām interesēm. Tad kāpēc lai šogad būtu citādi? Toties nepaies ne gads, kad mierīgu prātu varēsim zūdīties, ka atkal neesam nobalsojuši par īstajiem un palaiduši garām kārtējo iespēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?