Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pēc mēra nomaiņas jukas Jūrmalā nebeigsies

Šodienas Jūrmalas domes sēdes darba kārtībā, visticamāk, tiks iekļauts astoņu deputātu ierosinātais jautājums par domes priekšsēdētāja Romualda Ražuka (PS) atcelšanu no amata. Viņš tajā pabija aptuveni simt dienu, un situācija domē sazvārojās tūlīt pēc tam, kad tiesa pret drošības naudu atbrīvoja kukuļdošanā apsūdzēto bijušo mēru Raimondu Munkevicu (Jūrmala - mūsu mājas). Iedzīvotāji pieteikuši piketu, kurā prasīs atlaist domi. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS) situāciju Jūrmalas domē sauc par nožēlojamu, taču atlaist domi šobrīd nav likumīga pamata.

Piketēs pret deputātiem

Piketu pieteikusi Jūrmalas pensionāru padome, kuras vadītāja Zenta Čakša neslēpj sašutumu: «Tālāk jau nav kur iet. Mūžam ķildas un nesaskaņas. Mēs prasīsim atlaist domi un izsludināt jaunas vēlēšanas. Pat pārvaldnieks, ko ieceltu no Rīgas, būtu labāks risinājums. Nākamajās vēlēšanās vajadzētu vēl augstāku barjeru, nevis piecus, bet septiņus procentus, varbūt tad būtu labāk.» Līdzīgi domā Jūrmalas domes Kultūras konsultatīvās padomes locekle, Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Aija Magone: «Vairums deputātu rūpējas tikai par privātām lietām, vēlas iekļūt uzņēmumu valdēs. Man ir nepieņemami, ka R. Munkevics tiek izlaists no apcietinājuma un piedalās domes sēdēs, kaut gan viņu tuvumā domei nedrīkstēja laist!»

Kūrortpilsētas vecā kaite ir pašvaldības domes sadrumstalotība. Pēdējos trijos sasaukumos vairāk par trim deputātiem no vienas partijas domē nav tikuši ievēlēti. 2009. gadā startēja 14 saraksti, un ievēlēja deputātus no 10 sarakstiem. Pieci no 15 deputātiem jau mainījuši partijas piederību. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis, kurš dzīvo Jūrmalā, atzīst: «Domē trūkst cilvēku, kas spēj vienot ap sevi un panākt kompromisus. Viņiem vajadzētu sanākt kopā un mēģināt aprunāties, lai nav kauns pa ielu iet. Tie taču nav ne vissliktākie, ne visneizglītotākie cilvēki.»

Juceklis domē Ķemeru, Slokas un Kauguru iedzīvotājos atmodinājis jau pirms pieciem gadiem izteiktu ideju par atdalīšanos no Jūrmalas. «Ja deputāti šitā ampelēsies, tad metīsimies kopā, un jūs, «biezais gals», ejiet pupās! Mēs varam savākt 10 000 parakstu un sarīkot refendumu. Ja Mērsrags var atdalīties no Rojas, kāpēc mēs nevaram?» kareivīgs ir Ķemeru iedzīvotāju biedrības priekšsēdētājs Mārtiņš Stulpiņš.

Jūrmalas uzņēmēji no situācijas domē cenšas distancēties, atzīstot, ka sen jau neko labu negaida. Uzņēmēju konsultatīvās padomes loceklis, SIA Navin valdes priekšsēdētājs Mihails Mironovičs atzīst, ka saimnieka Jūrmalā nav jau sen: «Palanga varēja tikt uz augšu, kāpēc mēs nevaram Jūrmalu pacelt līdz pieczvaigžņu līmenim? Vai nu nav saimnieka, vai ideju.» Vairāku viesnīcu īpašnieks, SIA Mavex valdes priekšsēdētājs Māris Dedelis priecājas, ka viņam šobrīd nekas domē nav jāsaskaņo, jo tad projektu nāktos iesaldēt.

Neērti un kauns

D. Staķe uzskata, ka Jūrmalas domes opozicionāru piedāvātais amatu sadalījums, paralēli domes priekšsēdētājam un viņa vietniekiem izveidojot domes valdi, ir nelikumīgs. Tieši valdes dēļ Jūrmalas deputātu vidū radās domstarpības, jo tai plānoja uzticēt domes kapitālsabiedrību uzraudzību, kam nepiekrita R. Ražuks. «Tīri cilvēciski man ir kauns un es atbalstu iedzīvotājus, kuri piketē. Taču pēc likuma pilsētu mērus var mainīt kaut vai katru dienu. Mēs pagaidām varam tikai nosodīt, bet ne atlaist domi. Taču varu apsolīt, ka mēs ļoti rūpīgi sekosim situācijai,» uzsvēra D. Staķe. Arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš (TP) norādīja - nav nopietni, ka domes vadība tik bieži mainās, bet atlaist domi var tikai tad, ja tā nespēj sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem.

Nestabilitāte Jūrmalā var turpināties ilgi - nav nekādu pazīmju, ka nākamais domes priekšsēdētājs amatā paliks ilgāku laiku nekā viņa priekšgājēji, uzskata Sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe Līga Stafecka. Gan iepriekšējā, gan šī sasaukuma laika notikumi liecina, ka ekonomiskās intereses, savtīgs labums un personīgās ambīcijas ir ārkārtīgi lielas, turklāt partijas piederībai nav lielas nozīmes. Taču pētniece nedomā, ka ārkārtas vēlēšanas varētu visu vērst par labu. Situāciju varot mainīt tikai pašu jūrmalnieku aktivizēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?