Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pensiju indeksāciju virzīs tālāk

Pensijas var indeksēt, ja tam atradīs finansējumu, pirmdien tiekoties koalīcijas partijām, atzinuši Vienotības pārstāvji. Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība), kas, pildot premjera pienākumus, vadīja koalīcijas sēdi, atklāja, ka tas iespējams tikai uz citu prioritāšu rēķina.

Vienotības pārstāvji neiebilst savu koalīcijas partneru Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) ierosinājumam veikt pensiju indeksāciju, taču norāda, ka nepieciešamā nauda jāatrod Labklājības ministrijas (LM) budžetā. «Tas ir LM prioritāšu jautājums - jā, mums ir pensionāru problēma, bet tajā pašā laikā ir arī ļoti slikta demogrāfiskā situācija. Indeksējot pensijas, jārēķinās, ka mēs atņemam bezdarbnieku pabalstiem. Lai gan pagaidām teorētiski paliek lieki līdzekļi, jāsaprot, ka sociālais budžets jau tāpat ir mīnusā un mēs šo deficītu tādā veidā izvēlamies saglabāt,» norāda A. Štokenbergs.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts Andris Bērziņš (ZZS) Dienai skaidro, ka no neizmaksātajiem bezdarbnieku pabalstiem šogad varētu palikt pāri aptuveni 30 miljoni latu, pensiju indeksācijai no tā būšot nepieciešami tikai 7-11 miljoni, bet pārējos aptuveni 20 miljonus latu varēs novirzīt nākamā gada budžeta konsolidācijai. A. Štokenbergs gan norāda, ka šie skaitļi ir tikai par gada pēdējā ceturksnī nepieciešamo finansējumu indeksācijai, gadā tā varētu izmaksāt vismaz 30 miljonus latu, bet, rēķinot ilgākā periodā, vēl vairāk.

Skeptiski ir arī ekonomisti, kuri norāda, ka «budžetā tam līdzekļu vienkārši nav». «Ja vērojam pēdējo gadu dinamiku, tad kopējie ienākumi ir kritušies, brīvu līdzekļu nav, tajā pašā laikā kopš 2008. gada vidējās pensijas augušas par aptuveni 30%. Protams, pieaugums galvenokārt ir uz jauno pensiju rēķina, jo tiem, kas pēdējos gados sasnieguši pensijas vecumu, tās ir lielākas, taču vidējās darba algas ir krasi kritušas,» skaidro Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis norāda, ka «šis priekšlikums ir priekšvēlēšanu populisms, bez reāla pamatojuma». Viņaprāt, ja tagad pensijas tiek indeksētas «uz augšu», tad tās vajadzēja indeksēt arī «uz leju», jo kopējais cenu kritums arī bija aptuveni pieci procenti, kas ir līdzvērtīgi šāgada plānotajai inflācijai. «Pensijas ir mazas, bet tā pensionāri ir iedzīvotāju grupa, kas cieta vismazāk. Tāpat nedrīkstam palielināt budžeta deficītu un inflāciju, kas neļautu pievienoties eirozonai tuvākajā nākotnē.»

Eksperti norāda arī uz nepieciešamību pārskatīt pensiju piemaksas, kas patlaban tukša budžeta apstākļos ir pārāk dāsnas. «Tās sākotnējā plāna ietvaros bija paredzētas kā atbalsts tieši mazo pensiju saņēmējiem, bet tagad tiek piešķirtas visiem, kas būtu jāpārskata,» norāda M. Kazāks. Mazināt piemaksas pensijām virs 250 latiem iesaka arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Vinķele (Vienotība), taču tam nepiekrīt ZZS un LM.

Nepieciešamos aprēķinus Labklājības ministrija sola veikt līdz 14. jūlijam, kad Saeima lems par deputātu iesniegtā pensiju indeksēšanas priekšlikuma nodošanu komisijām. Pagaidām LM pārstāve Marika Kupče jebkādus skaitļus nosaukt atsacījās.

Paredzēts, ka likums varētu stāties spēkā 1. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?