Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pērn lijušas žurnālistu asinis

Pagājušajā gadā pasaulē nogalināti 108 žurnālisti, preses fotogrāfi un citi mediju pārstāvji, vēsta Starptautiskās Žurnālistu federācijas (IFJ) apkopotā informācija. To žurnālistu skaits, kas noslepkavoti, pildot darba pienākumus, 2013. gadā saglabājies satraucoši augsts, liekot jomas pārstāvju organizācijām mudināt valstis visā pasaulē aktīvi iesaistīties cīņā pret vardarbību, kas vērsta pret mediju darbiniekiem.

Visbīstamāk Sīrijā

Slepkavība ir galējā cenzūras forma, kas vērsta pret žurnālistiem vairākās pasaules valstīs, tomēr visbiežāk žurnālisti gājuši bojā konflikta zonās. Pēc IJF datiem, vismaz 108 mediju darbinieki 2013. gadā nogalināti apzinātā uzbrukumā, miruši sprādzienos vai gājuši bojā kaujas zonās. Vēl 15 cilvēki, pildot darba pienākums, gājuši bojā nelaimes gadījumos vai miruši no slimības, kopējam bojāgājušo skaitam sasniedzot 123.

Visbīstamākais žurnālistiem ir Āzijas un Klusā okeāna reģions, kur meklējami 29% nogalināto. Ar 27% noslepkavoto seko Tuvie Austrumi un citas arābu valstis. Eiropā 2013. gadā noslepkavoti trīs mediju darbinieki, turklāt visi - Krievijā.

Visbīstamākā valsts žurnālistiem ir Sīrija, kur pērn nogalināti 15 plašsaziņas līdzekļu darbinieki. Tai seko Irāka ar 13 noslepkavotajiem, kā arī Pakistāna, Filipīnas un Indija, no kurām katrā ir pa 10 nogalinātajiem.

Lai gan, pēc IFJ aplēsēm, pērn nogalināti par 10% mazāk žurnālistu nekā 2012. gadā, situācija aizvien raksturojama kā satraucoša, jo pieaugusi vardarbība pret mediju darbiniekiem.

Statistikas dati atšķiras

Līdzīgu ainu pirms tam iezīmējušas arī citas žurnālistu aizstāvju organizācijas, lai gan statistikas dati nedaudz atšķiras. Dažas organizācijas skaita tikai tīšus uzbrukums žurnālistiem, citas iekļauj arī iepriekš neplānotu noslepkavošanu, piemēram, nāvi kaujas laikā. Jānorāda, ka dažas organizācijas, apkopojot datus par nogalinātajiem žurnālistiem, pieskaita fotogrāfus, operatorus un citus mediju darbiniekus, savukārt citas koncentrējas tikai uz reportieriem un korespondentiem.

Starptautiskais Preses institūts (IPI) 2013. gadu sauc par otru nāvējošāko kopš 1997. gada, kad pirmo reizi apkopoja šādu informāciju. Tas uzskata, ka pērn gājuši bojā 117 žurnālistu, un tikai 2012. gadā bijis vairāk noslepkavoto, proti, 132.

Pēc Žurnālistu aizsardzības komitejas (CPJ) datiem, pildot darba pienākumus, 2013. gadā nogalināti vismaz 70 žurnālisti. Tas sasaucas ar starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas Reportieri bez robežām (RWB) apkopoto informāciju, kas vēsta par 71 žurnālista nāvi.

Kā ziņo RWB, 39% gājuši bojā tieši konflikta zonās, no kā īpaši jāizceļ Sīrija, Somālija un Mali. No visā pasaulē 71 nogalinātā žurnālista 37% strādāja drukātajos medijos, 30% - radio, 30% - televīzijā, bet 3% - interneta portālos. Dominējošais vairākums jeb 96% noslepkavoto ir vīrieši, lai gan pēdējos gados arvien biežāk par uzbrukumu upuriem kļūst sievietes. Žurnālistes biežāk nekā vīriešu kārtas kolēģi kļūst par seksuāla uzbrukuma upuriem.

Gads iesākas ar asinīm

2014. gads nupat iesācies, taču jau tagad zināms par vismaz viena žurnālista nāvi. Savas profesionālās darbības dēļ Pakistānā noslepkavots Šans Dahars. Žurnālists gāja bojā jaunā gada pirmajās stundās Lārkānas pilsētā, kad viņu sašāva līdz šim nenoskaidroti uzbrucēji. No 2009. līdz 2011. gadam Pakistāna bija bīstamākā valsts žurnālistiem. Līdz pat 2012. gadam ik mēnesi valstī gāja bojā vidēji viens žurnālists.

Lai pasargātu mediju darbiniekus visā pasaulē, decembrī ANO pieņēma rezolūciju, kas aicina saukt pie atbildības tos, kas pastrādā noziegumus pret žurnālistiem. Rezolūcija «nosoda absolūti visus uzbrukumus un vardarbību pret žurnālistiem un citiem plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem, piemēram, spīdzināšanu, nogalināšanu bez tiesas sprieduma, nolaupīšanu vai patvaļīgu aizturēšanu, kā arī iebiedēšanu un aizskaršanu gan konflikta, gan miera zonās», vēstīja aģentūra AFP.

Rezolūcijā uzsvērts, ka viena no lielākajām problēmām ir tā, ka visbiežāk uzbrucēji paliek nesodīti. Lai veicinātu noziegumu izmeklēšanu un vainīgie tiktu saukti pie atbildības, 2. novembris pasludināts par dienu, kas aicina iestāties par žurnālistu aizsardzību un sodīt uzbrucējus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?