Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pirmo reizi uz lielajiem kalniem

Pat ja krīzes laikā iepauzējis, latvietis slēpotājs bez kalniem iztikt nevar. Kā stāsta tūrisma profesionāļi, pēdējos gados arvien vairāk cilvēku slēpot dodas individuāli un tūrisma firmas izmanto tad, ja nevar vai negrib noņemties ar plānošanu un organizēšanu. Braukšanu atvieglo arī tas, ka Eiropas kūrorti lielākoties pārgājuši uz tiešsaistes rezervācijām, nereti par norēķiniem internetā piešķirot arī atlaides. Tipisks Latvijas slēpotājs iesācējs uz lielajiem kalniem gatavs doties jau pēc vienas sezonas Žagarkalnā. Tomēr kā līdz kalniem aizbraukt un ko no tiem gaidīt?

Pīķa sezona - dārgākā

Lai gan Latvijai tuvākā ir Skandināvija, kas, par spīti dārdzībai, ir samērā populārs galamērķis (īpaši Ores kūrorts Zviedrijā), visiecienītākie tomēr ir Alpi (sevišķi Livinjo Itālijā un Bādgašteina vai Īšgla Austrijā), izkonkurējot lēto Slovākiju un Čehiju. Slēpošana Gruzijā, Urālos, Andorā un citās eksotiskākās vietās, šķiet, nekad nebūs masveidīga, jo Alpos kūrortu un trašu ir visvairāk un arī sniega garantija vislielākā, jo kalni ir augstāki.

Katram slēpotājam ir sava izpratne, kādam jābūt labam slēpošanas kūrortam, tāpēc ieteikt konkrētas vietas, kurp vislabāk doties iesācējam, īsti nevar. Teorētiski varētu sākt ar zemākiem kalniem, taču praktiski zilās iesācēju trases ir visos Eiropas kūrortos, teic Impro ceļojumu konsultante Aiva Freiberga. Savukārt SIA Aktīvās atpūtas centrs direktors Normunds Spickus iesaka vadīties pēc savām vēlmēm (gribas «sporta nometni» vai relaksētu izklaidi) un vairākiem vispārējiem kūrortu parametriem.

Pirmkārt, kāds ir trašu augstums virs jūras līmeņa (kūrortu ciemati parasti atrodas ap 1 km zemāk). Ja slēpošana norit virs 2000 metriem, sniegs būs labāks, taču kūrorts dārgāks un aklimatizēšanās - ilgāka. Otrkārt, līdzināto trašu kopējais garums. Katrā kalnu valstī ir mazi kūrorti, kur tas ir 30-50 km, vidēji ar 100-150 km, bet lielākajos trašu kopgarums sasniedz pat 600 km. Jo kūrorts lielāks, jo cenas augstākas un slēpotāju trasēs vairāk, sevišķi sezonas pīķa periodā - ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu un no februāra sākuma līdz marta vidum. Toties būs vairāk iespēju doties tālākās «ekskursijās», izmantojot pacēlāju - trašu sistēmu. Vēl viens parametrs ir kūrortu kompaktums - vai trases tajā ir vienkopus, vai arī uz katru jābrauc ar slēpotāju busiņu (kas gan parasti iekļauts pacēlāja kartes cenā).

Slēpošanas izmaksas dažādās valstīs pamatā atšķirsies dzīvošanas un ēšanas pozīcijās, jo pacēlāju karšu cenas visur ir puslīdz vienādas. Tiesa, augstākas tās būs lielākos kūrortos, kur trašu vairāk, un pīķa sezonā - tad pacēlāja karte vienam pieaugušajam uz sešām dienām maksās 130-260 eiro. Izdevīgāk ir pirkt karti uzreiz uz visu slēpošanas laiku. Dažos kūrortos tai vajadzēs fotogrāfiju, un it visur par karti būs jāiemaksā 2-5 eiro depozīts, ko varēs saņemt atpakaļ, karti nododot. Lielajos kūrortos ir dažādas kombinētās pacēlāju kartes, kas ir lētākas, ļauj slēpot noteiktā kūrorta daļā un ir labs variants iesācējiem, kuri diez vai spēs vienā nedēļā apgūt visus piedāvātos plašumus.

Sestdiena - sestdiena

Arī laiks, kad braukt slēpot, jāizvēlas atkarībā no kūrorta. 1000 m augstumā drošāks laiks būs pīķa sezona, bet virs 2000 m sniega būs gana arī decembrī un marta beigās. Līdz janvāra vidum gan biežāk snieg, martā trases sāk kausēt saule.

Dzīvošana Alpos pamatā tiek organizēta no sestdienas līdz sestdienai un lielākoties viesnīcās 1-3 vietu numuriņos ar cenā iekļautām brokastīm un vakariņām (vai tikai brokastīm) vai 2-10 vietu apartamentos, kas ir lētāki un kur ēst var gatavot paši. Visas rezervācijas var veikt jau gadu iepriekš, lai gan ne vienmēr var savu dzīvi tik tālu saplānot, tāpēc vislabāk sākt rosīties rudenī. Trīszvaigžņu viesnīca Alpos septiņām naktīm var izmaksāt ap Ls 300, apartamenti - ap Ls 150 no cilvēka. Taču galvenais, ko liek aiz auss tūrisma firmu pārstāvji, - jāievēro «sestdiena - sestdiena» princips, lai, piemēram, ar laikus, bet bez apdomas nopirktu lētu aviobiļeti visi plāni neatdurtos pret to, ka nedēļas vidū mājoklis noskatītajā kūrortā nav dabūjams.

Ēšanas jautājums ir ļoti individuāls. Vienīgā valsts, kur pārtika būs lētāka nekā pie mums, ir Slovākija. Ēdienreize krogā Austrijā un Itālijā vienam cilvēkam maksās ap 15 eiro, Francijā, Šveicē, Skandināvijā - 20 eiro un vairāk. Ja pārtiku ved līdzi no Latvijas, nekad nav jēgas ņemt pilnīgi visu, jāskatās, kas kurā valstī lētāks, uzsver N. Spickus. Viņš lēš, ka kopumā, ja ir savas slēpes, brauciens uz Alpiem dārgajā sezonā var izmaksāt, sākot no Ls 450 (ceļš + miteklis + pacēlājs).

Neklausīt tikai draugus

Slēpošanas/snovošanas inventāra nomas maksa Eiropas kūrortos var atšķirties atkarībā no tā klases, taču maksa sākas vidēji no 12 eiro par dienu. Tas būs dārgāk vai tikpat, cik Latvijā, tomēr N. Spickus bilst, ka savas slēpes jāpērk tikai tad, ja slēpot sanāk biežāk nekā vienreiz gadā Alpos un desmitreiz sezonā Latvijā. Savukārt kvalificēta instruktora pakalpojumi Latvijā maksās ap Ls 10 stundā, bet Alpos - 20 eiro, ja tas būs grupai no Latvijas līdzi braucis instruktors, vai 25-30 eiro, ja vietējais.

Veselības apdrošināšana nepieciešama gan pieredzējušam slēpotājam, gan iesācējam. «Latvijā medicīniskās palīdzības izmaksās nav starpības, vai pakriti uz ielas vai kalnā, bet Alpos gan,» saka N. Spickus. A. Freiberga dod padomu iesācējiem iegādāties arī t. s. trešās personas apdrošināšanu - gadījumiem, ja pats kādam uz kalna uzskrien virsū.

Lai viss izdotos, jāizvērtē savi spēki un pirms braukšanas jāpakonsultējas ar tūrisma firmām, instruktoriem un draugiem vai paziņām, iesaka tūrisma firmu darboņi. Pēdējo stāstīto un apgalvoto gan nevajag uztvert kā likumu. Jāsaprot, kas būs piemērotāks pašam iesācējam. Varbūt pirmajā reizē ir vērts doties izlūkos ar grupas autobusu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā braukt*

Ar autobusu grupā, izmantojot tūrisma firmu
Ceļš vienam cilvēkam izmaksā ap Ls 100 - tas ir viens no lētākajiem variantiem. Piemērotākais brauciena veids iesācējam, jo iespējamos sarežģījumus šķetina grupas vadītājs. Iespējams, grupai līdzi brauc savs slēpošanas instruktors. Mīnuss - grupa ir grupa…
Individuāls brauciens ar tūrisma firmu
Labs variants, ja negribat braukt grupā, bet neorientējaties, kur ko meklēt internetā, vai nav laika visu kārtot pašam. Par brauciena organizēšanu firma prasīs samaksu, tāpēc ceļa izmaksas var grozīties ap Ls 150. Ne vienmēr var paredzēt visu, un ar visām problēmām būs jātiek galā pašam.
Ar lidmašīnu
Šādi ceļš vienam cilvēkam izmaksā ap Ls 200. Katrai aviokompānijai gan ir savi bagāžas pārvadāšanas noteikumi, un nereti slēpju vešana lidmašīnā ir dārgāka nekā to īre uz vietas kalnos. Jāizlemj, kā no lidostas nokļūsiet līdz kūrortam - ar sabiedrisko transportu vai īrētu auto. Tas jārezervē laikus.
Ar draugiem un savu auto
Iespējams, lētākais variants, sevišķi tad, ja ir laiks regulāri sekot līdzi jaunākajiem kūrortu piedāvājumiem un meklēt izdevīgākās cenas. Degviela līdz Alpiem izmaksās ap Ls 300. Ja ar auto brauc četri cilvēki, katram ceļa izdevumi būs mazāki vai tādi paši, kā braucot grupā ar autobusu, - ap Ls 70-100. Taču pasākums sadārdzinās, ja gadās avārija vai auto salūst. Rūpīgi jāplāno maršruts, jo, visticamāk, vajadzēs naktsmītni pa ceļam. Vēlams nepaļauties tikai uz navigāciju, bet līdzi paņemt arī karti.

*Minētas tikai aptuvenās ceļa izmaksas uz Alpiem, nerēķinot izdevumus dzīvošanai, ēšanai un pacēlāju kartei

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?