Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

«Principā čekus nedodam»

Sertifikāts, kas pedagogiem ļauj īstenot privātpraksi jeb pasniegt privātstundas, patlaban ir izsniegts 575 personām, taču nodokļus pērnā gada valsts budžetā par šāda veida saimniecisko darbību samaksājuši tikai 6% no minētā skaita. Tiesa, apgalvojumam, ka privātskolotāji masveidā piekopj ēnu ekonomiku, īsta pamatojuma trūkst, jo informācija, cik pedagogu pēc sertifikāta iegūšanas nodarbojas ar privātpraksi, nav pieejama. Taču Dienas eksperimentā nevienu privātskolotāju, kurš par saviem pakalpojumiem ir radis izsniegt čeku, atrast neizdevās.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) pārstāvis Ivans Jānis Mihailovs Dienai stāsta, ka no visiem derīgajiem pedagoga privātprakses sertifikātiem šogad izsniegti 65 (18. augusta dati). Viņš paredz, ka minētais skaitlis līdz ar mācību gada sākumu krietni palielināsies. «Privātprakses sertifikāti lielākoties tiek iegūti augusta beigās un septembrī. Tas saistās ar to, ka ļoti daudziem skolotājiem mainās darba noslodze, augstskolu absolventi beidz savas studijas un attiecīgi iegūst iespējas strādāt arī privātpraksē,» saka IKVD pārstāvis.

Ja pedagogs pasniedz privātstundas, taču privātprakses sertifikātu nav saņēmis, atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam viņam var piemērot sodu no 20 līdz 50 latiem. Šādi gadījumi esot bijuši, taču ne masveidā. «Ļoti grūti ir pierādīt šādu pārkāpumu, jo ne viena, ne otra puse bieži vien tajā nav ieinteresēta. Piemēram, kā noteikt, vai persona atrodas savā dzīvoklī, dzer tēju un ar kolēģi runā angļu valodā vai pasniedz angļu valodu,» stāsta I. J. Mihailovs.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtās informācijas, pērn 36 pedagogiem, kas savu saimniecisko darbību ir reģistrējuši kā vidējās un vispārējās izglītības skolotāji, kopējie uzrādītie ieņēmumi bijuši 12 090,27 lati. Valsts makā no šīs summas nonācis 1386,81 lats. Skolotājiem, kuri ir reģistrējuši savu saimniecisko darbu, taču nav iesnieguši deklarāciju, var piemērot naudas sodu par savlaicīgu ienākumu neuzrādīšanu, skaidro VID Sabiedrisko attiecību nodaļā. Savukārt skolotājus, kuri savu saimniecisko darbību nav reģistrējuši, taču privātpraksi īsteno, var pieķert tikai tādā gadījumā, ja viņa izdevumi un ienākumi ir tik nesamērīgi, ka VID darbiniekiem uz to sāk vērst uzmanību riska analīzes sistēma.

«Principā čekus nedodam, bet ja ļoti gribat...» teikumu tā arī nepabeigdama uz jautājumu, vai četri lati par privātstundu jāmaksā ar čeku vai bez tā, atbild angļu valodas privātskolotāja Inga. Līdzīgu mulsumu šis jautājumus izraisa arī citos privātskolotājos, kurus Diena telefoniski uzrunāja, interesējoties par iespēju mācīties 9. klases skolniekam. «Ja jūs tā gribat, varam ar pārskaitījumu, bet rēķināties, ka būs dārgāk,» atzīst privātskolotājs Ainārs, kuram, pēc paša teiktā, skolēnu netrūkstot. Lielāku pārsteigumu aptaujātajiem skolotājiem radīja jautājums, vai viņiem ir privātprakses sertifikāts, kas apliecina kompetenci. «Kāds sertifikāts? Man ir diploms, kurā rakstīts, ka varu mācīt matemātiku,» uzzinājusi par sertifikāta eksistenci, saka matemātikas privātskolotāja Ruta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?