Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Psihoanalīzes tēvs latviešu hiphopā

Gustavo koncertsērija Pilsētas portāls ir veiksmīga biznesa piemērs latviešu mūzikā - četri vakari kinoteātrī Rīga no trešdienas, 13. aprīļa, līdz sestdienai, 16. aprīlim, un visas biļetes pārdotas (zālē 550 vietu). Projektam piesaistīts turīgs sponsors - importa alus zīmols.

Šova pirmizrādē šaurajā kino Rīga gaitenī valdīja atmosfēra kā alus reklāmas videoklipā - drūzmēšanās, degustācija, zaļš apgaismojums atbilstoši dzēriena «korporatīvajām krāsām», meitenes spīguļojošās kleitās. Latvijas populārākā hiphopa mūziķa jaunā programma tika pieteikta kā eklektiska, taču eklektiskāki par muzikālo piepildījumu izrādījās visi šie «blakusefekti». Gustavo ir statuss un reputācija, tas, ko un kā viņš dara, izraisa cieņu, - vai tie būtu viņa soloprojekti (trīs albumi, kurus mūziķis idiosinkrātiski slīpējis līdz perfekcijai - vispirms galvā, pēc tam ierakstu studijā) vai producenta darbs ar Prāta vētru.

Gustavo vienmēr ir oriģināls - nekopē amerikāņu klasiķus un atšķiras no vietējiem reperiem. Viņš spēlē citā līgā nekā Ozols un Gačo, nekonkurē ar uzlecošajām žanra zvaigznēm Edavārdi, Eliotu un Skuteli. Klausītāji ir pieraduši, ka Gustavo - tā ir klase, tā ir savam laikam atbilstoša popmūzika ar cilvēcīgu seju. Mūzika, kas neliek justies neērti un slēpt simpātijas pret to. Viņa koncertos pulcējas stilīga un progresīva publika.

Pērn oktobrī Gustavo sarīkoja fantastisku albuma Trešā elpa turnejas koncertu Arēnā Rīga, kur viņa mūzika skanēja tieši tā, kā vajag, - tas bija ideāls hiphops, minimālistisks un skaudrs, intensīvs un enerģiski tonizējošs, universāls un introspektīvi nervozs vienlaikus. Gustavo mūzika spēj pacelties no sadzīviski elementārā uz ezoteriski tēlaino līmeni. Viņa dziesmās nav nekā lieka, virsslāņi ir noņemti, tā ir mūzika bez dekora elementiem - tajā atstāts tikai pats galvenais, svarīgākais un interesantākais - gluži kā izstādes Bodies Revealed eksponātos.

Programmā Pilsētas portāls Gustavo iecerējis pamainīt aranžējumus un uzstāties stīgu kvarteta, kontrabasa, vibrofona, klavieru, ģitāras, klarnetes, perkusiju un DJ Monstas skrečošanas pavadījumā - minimizēt ritmisko daļu par labu liegam un patīkami ērtam skanējumam. Nevar teikt, ka dziesmas ieguvušas kaut ko jaunu, nekāds «noslēpumu portāls» tajās nav atvēries, un trešā acs - arī ne. Brīžiem tas atgādināja mūsdienīgu salonisku džezu un estrādes priekšnesumu. Turklāt varēja pārliecināties, ka manierīgais sieviešu fona vokāls trio Limonāde izpildījumā Gustavo mūzikai nepiestāv.

Viņš, kā parasti, pietiekami daudz filozofēja. Kas ir vārds? «Domu plūduma enkurs.» Kas ir garastāvoklis? «Gara stāvoklis, un to vajag celt augšā.» Kas ir ceļot? «Interjera maiņa.» Vakara varonis runāja par atbildību, izaicinājumiem, nesen notikušo diskusiju ar kādu taksistu, par to, kā viņš atspoguļo sievietes dziesmās, un, protams, par savu māsu Annu. Bija skaidrs, cik daudz šis mākslinieks domā un nemitīgi visu analizē, preparē un sintezē. Nav grūti uzminēt, kurš ir psihoanalīzes tēvs latviešu hiphopā. Tas, kas vieno Gustavo ar viņa amata brāļiem citās zemēs, ir reperu vēlme būt par praviešiem, labās vēsts nesējiem - klausoties Gustavo, dažreiz rodas iespaids, ka viņš lasa morāli, viņam gribas apgaismoties pašam un apgaismot citus.

Koncertā tika izmantots kino Rīga lielais ekrāns, taču uz tā demonstrētie video bija drīzāk formāli - daudz spēcīgāks «kino efekts» bija beigu titri uzstāšanās noslēgumā, lomu sadalījumā bija rakstīts: «Gustavo - stāstījums.» Šoreiz stāstniekam, kurš parasti cenšas atkratīties no visa nevēlamā, bija pārāk daudz šķēršļu, pārāk daudz skaņu, bez kurām mierīgi varēja iztikt, un rezultāts būtu ne mazāk liegs un melodisks.

Repera faniem vērts sagaidīt nākamo eksperimentālo koncertu, kas notiks 17. jūnijā Spīķeru koncertzālē. Tajā piedalīsies Gustavo, DJ Krii, sitaminstrumentālists Matīss Akuraters un pianists Uģis Krišjānis. Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Taņs Duņs, Edgars Raginskis un daudz kas cits - arī eklektisks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?