Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Siltā gultiņā, nevis atkritumos

Sadzirdējuši zīdaiņa raudas no telpas, kur vecāki parasti atvadās no mirušajiem bērniem, mediķi steidzās turp. Saposts glītās drēbēs, ar pudelīti līdzās uz ratiem gulēja veselīgs aptuveni divas nedēļas vecs puisītis. Bērnu slimnīcas mediķi par šo sešus gadus veco gadījumu tagad saka - acīmredzot vecāki, kuri kādu iemeslu dēļ izšķīrās anonīmi atteikties no sava mājās dzimušā puisīša, bija meklējuši drošu vietu, kur bērnu sadzirdēs.

Pavisam netālu no šā bērniņa atrašanas vietas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) Vienības gatvē jau septembra pirmajā pusē plānots atvērt īpašu vietu - _Baby Box_, kur māte, kas pieņēmusi liktenīgo lēmumu, varēs anonīmi atstāt savu jaundzimušo. Tas nepieciešams, lai neatkārtotos pēdējos gados vairākkārt vecāku realizētie baisie scenāriji, kad jaundzimušie dzīvi vai jau miruši izmesti atkritumu tvertnēs, izgāztuvēs vai kāpņutelpās.

Pirms vairākiem gadsimtiem negribētos zīdaiņus mātes slepus atstāja pie klosteriem, baznīcām, taču pēdējo desmit gadu laikā virknē valstu, to skaitā Vācijā, Čehijā, Ungārijā, Itālijā, Japānā, slimnīcās ierīkoti šādi Baby Box. BKUS vadītājs Dzintars Mozgis saka - ļoti gribas cerēt, ka Baby Box paliks tukšs, jo mātes neizšķirsies bērnus pamest, tomēr, «ja māte tā rīkojas, tad labāk, lai bērns paliek dzīvs un vesels, nevis nomirst mēslainē». Tiesa, ja bērns būs atstāts Baby Box, māti nevarēs saukt pie kriminālatbildības, kā tas notiktu, ja viņa mazuli bezpalīdzīgā stāvoklī pamestu uz ielas. Bērns kā atradenis arī ātri būs adoptējams.

Atdziest ļoti ātri

Statistika, cik bieži Latvijā ir gadījumi, kad atkritumos, liftos, kāpņutelpās atrasti dzīvi jaundzimušie, no kuriem vecāki vēlējušies atbrīvoties, nav. Slimnīcas un policija lēš - ne vairāk kā viens gadā. Nedzīvus jaundzimušos atrod biežāk, pat viens miris bērns reizi pusgadā, liecina Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes dati. Pamestam ārā, jo īpaši aukstā laikā, zīdainim liktenīgas var būt stundas, pat minūtes. «Atdzišana ļoti strauji noved pie maza bērna nāves vai neatgriezeniskām veselības izmaiņām,» saka Dz.Mozgis.

Iniciatīva un finansiāls atbalsts projektam Baby Box - Vieta bērna dzīvībai nāca no farmācijas kompānijas Gedeon Richter darbiniekiem pirms diviem gadiem, kad Latvijā izgāztuvēs atrada vairākus mirušus zīdaiņus. «Mēs ļoti ceram, ka projekts palīdzēs saglabāt kāda bērniņa dzīvību. Lai māte izšķirtos par labu tam, ka bērniņš paliek dzīvs,» saka Evita Jaunzeme, Gedeon Richter pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

Baby Box atradīsies slimnīcas intensīvās terapijas nodaļas ārsienā, kurā būs īpašas no Vācijas pasūtītas durvis. Tajās no pagalma puses būs atvere, kas atgādina seifu vai bankomātu. «Seifā» no ārpuses ieliekot bērnu, tas nokļūs durvju iekšpusē iebūvētā īpašā gultiņā, stāsta Edīte Kaņepāja-Vanaga no sabiedrisko attiecību kompānijas Divi gani, kas piedalās projekta īstenošanā. Kad bērns tur ieguldīts, ārā viņu izņemt vairs nevar, jo durvis automātiski bloķējas. Par to līdzās Baby Box būs informācija, arī Grūtniecības krīzes centra konsultatīvais tālrunis, uz kuru visu diennakti zvanot nelaimē nonākušās sievietes var saņemt psiholoģisku un praktisku palīdzību. Tas būs kā pēdējais slieksnis, lai māte tomēr neatteiktos no bērna un meklētu palīdzību. Divi gani par projektu informējot bāriņtiesas un sociālos dienestus. Tiesa, Baby Box nonāks bērni, kas visdrīzāk dzimuši mājās.

Attur no krimināla

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Rezeberga saka: «Valstis, kurām ir diezgan laba pieredze, atzinušas, ka gadījumos, kad sievietes izmisuma soļa dēļ vēlas atbrīvoties no bērna, tāds veids kā Baby Box ir humānākais.» Viņa arī norāda - ne visas sievietes izvēlas legāli dzemdību nodaļās atstāt bērnus, ja nevēlas par tiem uzņemties rūpes, ir arī sievietes, kuras dzemdējušas mājās un izvēlas krimināli sodāmus veidus, kā atbrīvoties no bērna. Baby Box viņām būtu pēdējā iespēja, kā atturēties no tādām darbībām, saglabājot un pasargājot bērna dzīvību.

Tiesa, atsevišķās valstīs Baby Box projekti raisījuši pretrunīgas reakcijas - viena no bažām ir, ka šāda iespēja bērnu legāli pamest, vairos pamesto mazuļu skaitu Vācijā projekts savukārt pierādījis, ka izdevies samazināt «izmesto» bērnu skaitu. Hamburgā kopš Baby Box uzstādīšanas piecu gadu laikā ir atrasti trīs pamesti, nomiruši jaundzimušie, līdz tam - vismaz pieci bērni gandrīz katru gadu. Piecos gados Baby Box tur ievietoti 25 bērni.

Pārlūkojot Bērnu slimnīcas vēsturi, Dz.Mozgis atklājis, ka, ļoti iespējams, jau XX gadsimta sākumā slimnīcas vārtu mājas sienā bija iebūvēta vieta, kur mātēm anonīmi atstāt jaundzimušos. Sava veida Baby Box.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Viņus izmeta

2008.g. decembris. Rīgas rajonā kāda sieviete mājās dzemdēja bērnu, nepārliecinoties par viņa dzīvotspēju un neizsaucot mediķus, ielika meitu kartona kastē un paslēpa mājas pagrabā. Bērns nomira. Pēc dažām dienām viņa kasti ar mirušo bērnu apraka. Šā gada jūlijā tiesa sievietei piesprieda vienu gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.
2005.g. decembris. Rīgā, Ulbrokas ielā atkritumu konteinerā atrasta jaundzimusi meitenīte. Bērna ķermeņa temperatūra bija tikai 34 grādi. Mātei tiesa piesprieda gada un
sešu mēnešu nosacītu
cietumsodu.
2004.g. oktobris. Liepājā, Ganību ielā kāpņutelpā tika atrasta dzīva jaundzimusi meitenīte.
2000.g. augusts. Rīgā, kāda nama pagalmā Lielvārdes ielā atkritumu konteinerā atrasts jaundzimis puisītis, pēcāk atrastā māte skaidroja, ka bērnu pametusi, jo bijušas grūtības personiskajā dzīvē.
Dati: Diena, LETA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?