Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Tirdziņi sirdij, vēderam, prā tam

Vārdiem «tirgus» un «gadatirgus» ir maģisks spēks. Pārdevēju doma - varēs pārdot vairāk un dārgāk, bet pircēju - varēs nopirkt lētāk un izdevīgāk. Stihiski tirdziņi mēdz rasties biznesa centru tuvumā, kad vairāki pārdevēji kooperējas un pieved preci pie biroju durvīm. Līdzīgi tirdziņi ir mikrorajonu daudzdzīvokļu namu pagalmos, kad zināmā laikā ierodas zināmi tirgotāji. Tirgus nav tikai pirkt un pārdot, bet tā ir vieta, kur daudz ko uzzināt, apmainīties pieredzē un gūt emocijas.

Tradīcijās mainīgs

Viens no pirmajiem, neordinārajiem tirdziņiem pirms astoņiem pavasariem notika Berga bazārā. No krāmu un antīko lietu tirgus tas drīz vien pārtapa par zemnieku produkcijas tirdziņu, kurš darbojas divas reizes mēnesī - otrajā un ceturtajā sestdienā. Idejas autors - šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš jau Kanādā bija līdzdarbojies līdzīgā pasākumā Naži un dakšas, kad restorāni sadarbojās ar zemniekiem. Pirms tam M. Rītiņš ar Anitru Toomu divas sezonas bija rīkojuši Zaļo tirdziņu Vecrīgā. Galvenā atšķirība no citiem tirgiem - Latvijā ražotās, bioloģiskās produkcijas piedāvājums. «Šopavasar uzsākām devīto sezonu,» stāsta Berga bazāra tirgus koordinatore Irita Antoneviča. Pēdējos gados zemnieku ekoloģiskā un bioloģiskā produkcija nopērkama ļoti daudzos tirdziņos, arī lielveikalos, ekoloģiskajos veikalos un tiešajā tirdzniecībā. Berga bazāra tirgus apkārtējo namu iemītniekiem ir praktiska iespēja nopirkt kvalitatīvu pārtiku pie pazīstamiem zemniekiem un iecienītiem pārtikas ražotājiem. Pircēju loks ir pastāvīgs, bet pārdevēji gan mainās. Pārtikas ražotāju tirgus darbojas no septembra līdz jūnijam, bet vasarā pieprasītāki ir amatnieku izstrādājumi, jo tad tirgū vairāk apgrozās tūristi, kuri ļoti labprāt izvēlas Latvijas ražojumus kā suvenīrus.

«Jaunie mājražotāji mums pirmajiem piezvana un izsaka vēlmi piedalīties tirgū, papētīt pieprasījumu,» informē I. Antoneviča. Gan Berga bazārā, gan Kalnciema ielas kvartāla tirdziņā blakus pārtikas produktiem vietējie amatnieki tirgojas ar modes aksesuāriem, rotaslietām, bērnu rotaļlietām, kā arī mājās gatavotiem kosmētikas līdzekļiem no dabas produktiem - krēmiem, ziepēm.

Lauki ienāk pilsētā

Sākotnēji pieteiktajā formātā - ekoloģiska vietējo zemnieku produkcija, slow food ēdināšana plus amatnieku izstrādājumi - tādā veidā ar Berga bazāru spēcīgi konkurē Kalnciema kvartāls Pārdaugavā, kur tirdziņi notiek ik sestdienu. Jau sesto gadu ar tematiskiem pasākumiem un kultūras programmu Kalnciema kvartālam izdodas pulcēt pircēju pūļus. Arī Mārtiņš Rītiņš ar savu komandu rosās Kalnciema ielas kvartāla tirgū un jau marta beigās cer realizēt slow food aleju.

Cenu ziņā demokrātiskāks ir Brāļu tirgus, kas pēc grafika darbojas Rīgā pie lielveikaliem un arī dažādās Latvijas pilsētās. «Brāļu tirgus ir Latvijas zemnieku, amatnieku, mājražotāju un mazo ražotāju tirgus, kur ir iespēja savus darba augļus nodot citam un ir organizēts, lai satuvinātu un pulcētu tos, kuri grib un prot sadarboties,» tā teikts mājaslapā. Tā organizatore Ilze Mauriņa nevēlējās komentēt darbības principus, taču, kā informēja kāda tirgus dalībniece, medus pārdevēja no Bauskas, viņa ļoti labprāt izmanto šo tirdzniecības iespēju, jo lieliski varot paplašināt savu pircēju loku, kā arī izglītot viņus.

«Vairāk nekā gadu piedalos Brāļu tirgū, bet man liekas, ka vajadzētu pamainīt grafiku - vietas un laiku, lai iegūtu vairāk pircēju. Piemēram, ceturtdienās tirdziņš notiek pie Maxima Imantā, un man ir pastāvīgi pircēji. Bet cik tad medu bieži pērk? Ja paņem lielāku daudzumu, tad jau pietiek ilgākam laikam. Bet, tā kā tur tirgus notiek ceturtdienās pa dienu, pārsvarā nāk iepirkties pensionāri. Tik lielā mikrorajonā būtu labi, ja tirgus notiktu brīvdienās, tad būtu vairāk pircēju,» domā medus pārdevēja.

Kāpēc tik dārgi

Berga bazāra tirgū pārtikas ražotāja dalības maksa ir 15 eiro, Kalnciemielā pastāv diferencēta dalības maksa.

«Stereotips ir viedoklis, ka Berga bazārā viss ir dārgs,» noliedz I. Antoneviča. Latviešu mentalitātē gan ir nekaulēties par preci, maksāt prasīto cenu un pēc tam purpināt, ka par dārgu. «Tirgotāji savu preci piedāvā bez starpniekiem. Līdzīgi ražojumi veikalos ir jau ar pavisam citu uzcenojumu. Piemēram, visi sašutuši, ka sukādes ir dārgas, bet, ja pašam vajadzētu izaudzēt ķirbi, to ar rokām sagriezt, izžāvēt un pēc tam iesaiņot, aizvest uz tirgu, tad gan domas mainītos,» zina stāstīt Berga bazāra koordinatore. Viņa arī stāsta par gaļas kvalitātes atšķirībām, sieru un maizes daudzveidības piedāvājumu, kas ir zemnieku tirdziņos, bioloģisko saimniecību piedāvājumos.

To apliecina arī kazu saimniecības Līcīši saimnieks Aivars Liepiņš. Par vietu Centrāltirgū trīs reizes nedēļā viņam mēnesī jāmaksā aptuveni 285 eiro, un, lai kaut nedaudz varētu pelnīt, tirgū uzcenojumam jābūt 30%, kas pircējam jau liekas nesamērīgi daudz. Ja uzcenojums ir 20%, izdevumus viņš nevar nosegt. Tāpēc tirgotāji kooperējas. Līdzīgi rīkojas arī rokdarbnieki Kalnciema kvartāla tirgū, kas divatā paņem vienu tirdzniecības vietu. No tā gan cieš preces pārskatāmība.

Kvantitāte un kvalitāte

Medus pārdevēja no Bauskas, kura regulāri piedalās Brāļu tirgū, uzskata, ka Kalnciema kvartāla un Berga bazāra tirgū pastāv «savējo» būšana un citi tirgotāji nemaz tik viegli nevar iekļūt apritē. Irita Antoņeviča no Berga bazāra informē, ka viņas uzdevums ir koordinēt, lai būtu līdzsvars dažādu preču grupu piedāvājumā. «Ja gadās, ka piesakās, piemēram, astoņi gaļas pārdevēji, tad diemžēl kādam jāatsaka, jo vietu skaits ierobežots un tad nebūtu iespējams atkal piedalīties citu produktu piedāvātājiem. Bet preču dažādība ir katra tirgus vilinājums.» Tirgus koordinatore Irita Antoneviča bieži vien atsakot ne tikai vietas trūkuma dēļ, bet arī produkcijas kvalitātes dēļ. «Jo īpaši tas attiecas uz amatniekiem. Krīzes laikā saradās daudz rokdarbnieku, kuru ražojumi neatbilda mūsu koncepcijai.»

Sava veida konkurence starp tirgiem pastāv. Katram pārdevējam ir sava sekotāju «svīta», kuri jau nepastarpināti sazinās un dodas pie pārdevēja tur, kur tajā brīdī viņš atrodas. Pircēja ziņā ir izvēlēties, uz kuru no tirgiem doties. Pārtikas produktus iegādāties pircējs izvēlas tuvāk savai dzīvesvietai. «Ja strādātu kopā, rezultāti būtu vēl labāki,» uzskata I. Antoneviča un uzsver: «Tirgotājiem transporta izmaksas būtu mazākas, ja vienlaikus viņi varētu nodrošināt savu preču piegādi vienā piegājienā vairākiem tirgiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lauku labumu un amatnieku tirdziņi martā

Berga bazārā - 22. martā
Kalnciema kvartālā - 15., 22., 29. martā
Brāļu tirgū - 13. martā Olainē un Rīgā, Slokas ielā 115;
15. martā Rīgā, A. Deglava ielā 67, un Talsos;
20. martā Rīgā, Slokas ielā 115, un Tukumā;
21. martā Rīgā, A. Saharova ielā 20a, un Kauguros;
22. martā Rīgā, A. Deglava ielā 67, un Jelgavā, Rēzeknē
Plācī 16. martā - Straupes lauku labumu tirdziņš
Dobelē 14. martā - Māras tirgus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?