Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Un tā visu mūžu tos mālus mīcu

Jā, Latvijā nav naftas, akmeņogļu, metālu, bet ir māls, grants, smilts, kūdra. Tie ir derīgie izrakteņi, kas mūsu valstī ir! - joprojām pikta ir docente Ruta Švinka par akadēmiķa Elmāra Grēna sen publiski teikto runu Tautas partijas pozitīvisma kampaņas laikā, ka mūszemē jau nekādu derīgo izrakteņu nav.

Ir izpētīts, ka Latvijā ir 200 māla atradņu. Tās, protams, nav visas. To ir daudz vairāk. Māla krājumi ir bezgala lieli, viņa stāsta. Un tie ir dažādi. Visi neder visam, taču katram ir savs pielietojums. Divi populārākie māla veidi ir devona un kvartāra. Devona laikmeta māli ir apmēram 495 miljoni gadu veci, bet kvartāra jaunāki - 70 tūkstošu gadu veci. Asociētais profesors Visvaldis Švinka, docente Ruta Švinka un viņu studenti Silikātu materiālu institūtā pēta Latvijas mālus un gatavo no tiem keramikas granulas, ko iespējams izmantot ūdens un zemes attīrīšanas tehnoloģijās.

Māla spiriņas un ķieģelis

Viesojoties pie docentes fakultātē, dikti gribu redzēt laboratoriju, kur notiek eksperimenti ar māliem. Man neveicas, jo dienā, kad tur ciemojos, tā ir aizņemta, studentiem lekcija. Lai mazinātu manu sarūgtinājumu, zinātniece uz brīvo telpu atnes pa eksemplāram no visiem māla paraugiem, pie kā abi ar kungu strādā. Viss, kas uz galda, ir māli, bet dedzināti katrs savā tehnikā, tāpēc tik atšķirīgi pēc izskata. Daži māla produkti atgādina spiriņas, ko mežā atstāj zvēri. «Tās ir keramikas granulas,» piekrītoši iesmejas docente. Tās var būt lielākas un mazākas atkarībā no tā, kāds pielietojums granulām paredzēts. Vārds keramzīts nozīmē, ka māls ir apstrādāts, var teikt - arī uzpūsti māli, viņa skaidro. «Klasiski tās izmanto kā vieglo pildvielu betonos. Var arī tāpat bēniņos sabērt kā siltumizolējošo materiālu.»

Jaunākie pētījumi pierāda, ka «šīs granulas der arī mikrobiologiem». Tās pieņem noteiktas baktērijas un, ievadītas augsnē, novērš kaitīgo piesārņojumu - savāc pesticīdus un citus augu aizsardzības līdzekļus. Atkarībā no tā, «cik lielas un smagas tās uztaisām», granulas peld pa ūdens virsmu. «Tās tur nostāvēja sešus mēnešus un neslīka. Izdevās pierādīt, ka arī ūdenī tādējādi iespējams savākt piesārņojumu. Pēcāk granulas var nosmelt, apdedzināt un atkārtoti izmantot.» Vai tās spētu attīrīt ūdeni pēc Mārupītes traģēdijas? «Varētu līdzēt, tikai jāzina, cik liels piesārņojums ir radīts.»

«Ķieģelis, kas man rokās, nav parasts ķieģelis. Tas ir labs siltumizolējošs materiāls, bet pats svarīgākais - ilgmūžīgs.» Pašreiz siltumizolējošie materiāli tiek veidoti no materiāliem, kas ilgi nekalpo. Tie iekšēji sakrīt, tādējādi zaudējot savas siltumizolējošās īpašības. «Šis ķieģelis var paaudzes pārdzīvot, bet tas nav lēts materiāls. Tā apstrādes tehnika ir dārga.» Neviens negribot tik dārgas lietas ražot. Nav izdevīgi. Vienam uzņēmumam interese gan radusies, bet par nožēlu tas gribējis ražot lielas plāksnes - metru reiz metru, bet ar šo tehnoloģiju tik lielas plāksnes radīt nevarot.

Patentē Vācijā

Ar māliem Ruta Švinka nodarbojās jau tehnikumā. Kad iestājusies Politehniskajā institūtā, nolēmusi, ka ar tiem vairs nudien nestrādās, «un tā visu mūžu esmu tos mālus mīcījusi», smej zinātniece. «Ideju par ķieģeļu radīšanas tehnoloģiju mans vīrs atcerējās no studiju gadiem, viņam tā sen bija ienākusi prātā.» Pamēģinājis, izdevies, katedras vadītājs paraugu novērtējis, ka esot laba doma. Tā kā viņš neesot ne naudas turētājs, ne devējs, zinātnieku pārim noorganizējis semināru. «Visi, kas sanāca, neticēja, ka tā var būt tiesa. Neticēja, un viss!» Nu, ja nav ticības, tad neticiet arī, nodomājuši mālu mīcītāji. Tomēr tika noorganizēts vēl viens seminārs, kur bijuši cita līmeņa vērtētāji. Viņiem ideja patikusi, un tikai trešajā prezentācijas reizē Švinku pāris ieguva novērtējumu, ka ideja ir lieliska un realizējama. «Tā tas viss aizgāja Bavārijā. Radās viens Eiropas patents, tad otrs. Ne jau mēs to varam finansēt,» viņa stāsta. Kā pāris nokļuva Vācijas zinātnieku aprindās? «Tas nebija mūsu nopelns. Sabruka Padomju Savienība, un vācieši atjaunoja sakarus ar augstskolām. Un sadarbība ar mums izveidojās veiksmīga un ilglaicīga.»

Ruta un Visvaldis apprecējās īsi pirms augstskolas izlaiduma ar nolūku, lai pēc absolvēšanas katru nenosūta strādāt savā Latvijas malā. Vai būt kopā gan darbā, gan mājās nav grūti? «Nav! Ķīmiķiem tas nav grūti! Mūsu fakultātē ķīmiķu ģimeņu bijis daudz. Ļoti daudz! Es pat teiktu, ka strādāt kopā mums ir priekšrocība - mēs esam viens par otru. Varam viens otra lekcijas nolasīt. Mums ir laba sadarbība,» viņa stāsta. «Mans vīrs ir mierīgs, es savukārt ne. Viņš nekad nav bijis organizators, es esmu. Mums vienkārši sapas. Ja viens no mums saka - vajadzētu darīt tā, tad otrs liek klāt savas zināšanas. Kopā izštukojot, ir atrasts labākais risinājums. Sarunas par darbu gan beidzam mašīnā pa ceļam uz mājām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Laureāti

1. vieta. Ulda Amata būvētajai priekšpiedziņas ūdens motosporta laivai - samazina avāriju skaitu un sekas.

2. vieta. Karinas Ivaņušinas radītajam digitālās kameras skenerim - liela dokumenta apjoma skenēšana īsā laikaposmā.

3. vieta. Kaspara Sproģa radītajai Eqpos skaņas korekcijas tehnoloģijai - labākam skanējumam.

Speciālbalva - Mariannas Greckas radītājai riteņbraucēju jostai ar gaismu izstarojošiem un atstarojošiem elementiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?