Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Uzdarbojas ārzemnieki

Ievietojot pavisam parastu sludinājumu par mašīnas pārdošanu interneta portālā, var iepīties pamatīgā krāpniecības shēmā, kādu piedzīvojis rīdzinieks Kārlis.

«Ievietoju sludinājumu ar detalizētu auto aprakstu ss.lvDienai raksta Kārlis. Pēc pāris dienām puisi e-pastā uzrunājis kāds angliski runājošs cilvēks. Pēc triju dienu ilgas intensīvas sarakstes potenciālais pircējs paziņojis, ka gribot auto pirkt, bet šobrīd esot jūrā. Lai būtu drošs, piedāvāja PayPal maksāšanas sistēmu. «Zinu, ka daudzi pērk un pārdod caur PayPal, piekritu. Saņēmu paziņojumu, ka uz manu kontu pārskaitīta nauda. Pārskaitītā summa gan bija par 500 eiro lielāka, nekā vienojāmies. Starpība esot domāta starpniekam, kurš auto savāks pēc pirkuma noformēšanas,» stāsta Kārlis. Tālāk sekoja visas šīs shēmas sāls: tā kā pircējs jūrā, viņam neesot iespējas aiziet līdz Western Union punktam, lai pārskaitītu starpniecības summu. Un, tā kā viņš pārskaitījis lielāku summu it kā uz Kārļa PayPal kontu, pircējs lūdza, lai Kārlis aiziet un pārskaita šos 500 eiro caur Western Union uz šī starpnieka kontu.

Kad Kārlis nav atbildējis, potenciālais pircējs sācis viņam zvanīt un pārliecināt, ka naudu aizskaitījis, kāpēc Kārlis cenšoties viņu piekrāpt? Kārlis pat saņēma e-pastu it kā no PayPal ar paziņojumu, ka ieskaitīta nauda, tikai vajag apstiprinājumu Western Union bankas uzdevuma formā. Tā kā Kārlim interneta vide nav sveša, sācis rūpīgāk pētīt e-pastā saņemtos paziņojumus un sapratis, ka tie ir viltoti, sūtīti no mistiska e-pasta servera ar PayPal nosaukumu. «Tad arī sapratu, ka tā ir krāpniecība, un kārtējā telefonsarunā aizsūtīju nepieklājīgā veidā šo cilvēku trīs kontinentus tālāk,» atklāti saka Kārlis. Vēlāk viņš uzzinājis, ka dažu draugu radi iekrituši ar šādiem pircējiem un pazaudējuši naudu.

Sludinājumu portāla zip.lv pārstāvis Jānis Palkavnieks atklāj: «Ik dienas tiek dzēsti vairāki noteikumiem neatbilstoši, aizdomīgi sludinājumi. Dažkārt portālā tiek ievietoti sludinājumi no krāpnieku grupām, kuras bāzējas Āfrikas un Āzijas valstīs. Viņi parasti ieliek sludinājumus, kas tulkoti ar google translate, un piedāvā kaut ko pirkt vai pārdot. Shēma vienkārša - izkrāpt naudu, sākot no pierunāšanas pārskaitīt to parasti nevis uz banku, bet Western Union, un beidzot ar viltotām PayPal kvītīm par it kā veiktu maksājumu.» Palkavnieks iesaka rīkoties gudri, jo nekad neviens par velti vai zemu cenu neko nepiedāvā. Ja sludinājuma valoda, foto vai cita informācija šķiet aizdomīga, jāziņo portāla administrācijai. Taču, ja šādi krāpnieki atsaucas uz godīgu cilvēku sludinājumiem, diemžēl viss atkarīgs tikai no pašu pircēju un pārdevēju piesardzības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?