Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Uzdevums: par pusso li jāapsteidz laiks

«Visu laiku dzīvojam ar jaunām idejām, jaunāko tehnoloģiju apguvi. Kopā ar trim kolēģiem atbildam par UMTS jeb 3G - trešās paaudzes sakaru tīklu -, kura priekšrocība ir ātrs internets,» stāsta Latvijas Mobilā telefona (LMT) Centrāļu daļas vecākais inženieris Valdis Ēlerts. Sekojot sava tēva ieteikumam, viņš savulaik izvēlējies studijas Rīgas Tehniskajā universitātē.

Automatizējas

Valdis atceras, kā savulaik zvanījusi viņa vecmamma: «Labdien, centrālīt, man, lūdzu, Rīgu.» «Lūdzu, tūlīt būs, gaidiet atzvanu.» Ja cilvēks Rīgā atsaucās, notika savienojums. Patlaban šīs iekārtas ir pilnībā automātiskas komutācijas - sievietes centrālēs aizstājušas automātiskās iekārtas, arī balss pārraide tiek arvien automatizēta, teic V. Ēlerts. Zvanītājs sastāda numuru, ziņojums «izskrien» caur bāzes staciju un centrāles iekārtām, kurās ir tabula, kas analizē pieprasījumu, vai tam ir pieejami servisi, tālāk pēc ciparu analīzēm (ir cilvēks, kas to ievada) tiek atrasts ceļš, kur jāsazvana, iekārta sameklē otru abonentu, notiek savienošana.

Ja kāds sūdzas, ka nav varējis sazvanīt, saruna pārtrūkusi, notiek pieslēgšanās pie analizatoru iekārtām, kas vāc datus par kļūdām tīklā. Tiek analizēts, vai bijusi tehnikas, loģikas kļūda vai ievadīts nepareizs numurs.

Jautāts, kā radusies interese apgūt telekomunikācijas, V. Ēlerts atzīstas, ka uz to pamudinājis tēvs. Valdis beidzis Rīgas 1. ģimnāziju, daudzi izvēlējušies studēt fiziku vai matemātiku, bet viņu vairāk saistījusi tehniska darbošanās, nevis aprēķini. Toreiz, aptuveni pirms 10 gadiem, Lattelecom no vecajām centrālēm pārgāja uz ciparu iekārtām. Tēvs sapratis, ka telekomunikācijām ir perspektīva un būs vajadzīgi cilvēki, kas ievieš jaunākās tehnoloģijas. «Ieklausījos tēva teiktajā un devos studēt uz RTU Telekomunikāciju fakultāti, un viņam izrādījās taisnība - nozare attīstās, un, lai kļūtu pieprasīts speciālists, jābūt labai zināšanu bagāžai,» stāsta V. Ēlerts.

Darbs kā augstskola

Kad trešajā kursā piedāvāta iespēja strādāt LMT, jo veidojās tīkla vadības centrs, Valdim bijusi liela pašapziņa, ka viņš jau daudz zina. Saskaroties ar reālo praksi, sapratis, ka tā tomēr nav. Tiem studentiem, kuri meklē prakses iespējas, viņš iesaka uzņēmumā pārbaudīt savas iemaņas.

Valdis sācis kā dežurants diennakts uzraudzības centrā, sekojis tīkla darbībai, bojājumu gadījumā bijis jālabo pašam vai jāziņo inženierim. «Sākot strādāt pie konkrēta operatora, ikviens nokļūst jaunā universitātē, jo augstskolā diemžēl nav pieejamas modernākās iekārtas un reālā darba specifika netiek apgūta,» pieredzē dalās V. Ēlerts.

Tagad kā Centrāļu daļas vecākajam inženierim darbs galvenokārt notiek ar datoru - tajā konfigurē un definē komutācijas ceļus, kā arī pamana un novērš avārijas bāzes stacijās, kas ir galvenās sakaru nodrošinātājas. Bojājumus novērš distancēti, vai arī iekārtās tiek nomainītas nepieciešamās detaļas.

Sarunas laikā nokļūstam aparatūras telpā. Lai arī centrālē ir grafīta grīda, darbojoties ar iekārtām, tiek lietots speciāls apsējs statiskās elektrības lādiņu novadīšanai, šim nolūkam ir arī strāvas zemējuma kabeļi, lai neradītu bojājumus vājstrāvas mikroiekārtās.

Lielajos skapjos atrodas mikroprocesori, kam katram ir savs uzdevums, piemēram, signalizācijas apstrādes procesors apstrādā ziņojumus, kas saņemti no abonenta, cits dod izsaukuma signālu u.tml.

Valdis Ēlerts pārzina visas kolēģiem uzticētās un kontrolētās darbības nozares - notiekošo centrālē, vairāk nekā 1500 LMT bāzes stacijās, gan darbu ar internetu.

Ziedo pat naktis

Par profesijas plusu un reizē arī mīnusu Valdis uzskata tehnoloģiju straujo maiņu, tādēļ visu laiku jāmācās, jāapmeklē dažādi kursi un semināri, angļu valodā jāizlasa dokumentāciju kalni, kas dažkārt ļoti nogurdina. «Tomēr labāka ir dinamika nekā rutīna. Dažreiz divos naktī esmu pie datora, tā ir priekšrocība, ka varu nepieciešamo izdarīt no mājām un no rīta darbā varu darīt kaut ko citu, jo jārēķinās, ka klients ir prasīgs, jābūt līmenī.» Lielu daļu inženiera darba laika aizņem iekārtas vadības programmatūru maiņa, to veicot pa naktīm, lai netraucētu abonentus.

Valdis maģistrantūrā ir apguvis industriālo inženierzinātni un biznesa vadību, citi papildina izglītību ekonomikā. Viņš uzskata, lai arī telekomunikāciju speciālistu vidū esot liela konkurence, pastāv iespējas strādāt IT programmēšanas firmās, vairāki studiju biedri specialitātē strādājot ārvalstīs, jo telekomunikācija visā pasaulē notiek angļu valodā un mūsu inženieru zināšanas esot augstā līmenī.

Lai rastos jaunas idejas, kuras dažkārt Valdis pat nosapņojot, un lai atvieglotu slodzi acīm no nemitīgās lūkošanās datora ekrānā, palīdzot jau skolas laikā sāktā darbošanās skautos. Savu Rīgas 1. skautu vienību Valdis aizved pārgājienos, ziemā izslēpojas, vasarā traucas ar skrituļslidām, velosipēdu un vējadēli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Telekomunikāciju inženieris nodrošina uzņēmuma sakaru, datu pārraides iekārtu un tīklu darbību.

Viņš apkalpo uzņēmumā esošās sakaru iekārtu sistēmas, nodrošina šo ierīču remontu, regulēšanu.

Attīstoties informācijas tehnoloģijām, telekomunikāciju inženieris atbild par uzņēmuma datu pārraides tīklu darbību. Datu pārraides tīkli nodrošina datu apmaiņu starp biroja datoriem, ražošanas uzņēmumos - arī datu apmaiņu starp tehnoloģiskajām iekārtām. Šie tīkli ietver sevī datu kabeļus, modemus, jaudīgas datoru darba stacijas - serverus.

Lai varētu konstatēt iespējamos datu pārraides tīklu bojājumus un veikt nepieciešamos regulēšanas darbus, telekomunikāciju inženieris darbā izmanto datortehniku un specializētas datorprogrammas. Veido iekārtu apkopes grafikus un organizē to izpildi. Šos darbus telesakaru inženieris veic pats vai arī ar padoto speciālistu palīdzību.

Telekomunikāciju inženieris ieplāno iekārtu pilnveidošanu, rekonstrukciju (radikālu pārkārtošanu, pārbūvi) un ar to saistīto komponentu (sastāvdaļu) nomaiņu.

Ikdienas darba ritms ir no pulksten 8.15 līdz 17, sestdiena, svētdiena brīva, avārijas gadījumos vai pie grūti izprotamām kļūdām, nākas strādāt ilgāk.

Kur mācās
Rīgas Tehniskajā universitātē Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē telekomunikāciju specialitāti var apgūt pilna laika studijās. Inženierzinātņu bakalaura akadēmisko grādu elektrozinātnē iegūst trijos gados.

Studiju maksa: valsts budžeta vietas un Ls 950 gadā. Maģistra grādu telekomunikācijās iegūst divos gados. Studiju maksa: valsts budžets un Ls 1425 gadā. Studiju programmā - telekomunikāciju un datoru tīklu inženierzinātņu doktora grādu iegūst pilna laika studijās četros gados.

ETF paspārnē esošais Tālmācības studiju centrs organizē tālmācības kursu izstrādi un studijas tālmācībā.

Kur strādā
Elektronikas un telekomunikāciju nozares organizācijās un slavenu pasaules firmu pārstāvniecībās, ražošanas uzņēmumos, biroju centros.

Darbarīki
Urbis, knaibles, līmeņrādis, testeris, dators.

Cik pelna
Atalgojums atkarīgs no uzņēmuma lieluma, darba pieredzes un profesionalitātes.
No Ls 400 un vairāk.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?