Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Viegli iepazīties un izklaidēties

Ļoti daudzi mani vienaudži un draugi smēķē. Sāk smēķēt, satiekoties cits pie cita ballītēs. Ar nepazīstamiem zēniem un meitenēm, aizejot uzsmēķēt, ir viegli sākt sarunu. Dažiem maniem vienaudžiem jau ir vajadzīga viena paciņa dienā. Arī es esmu uzsmēķējusi. Ja piektdienas vakarā pie kāda aiziet ciemos, noteikti izvelk ūdenspīpi.

Tas it kā palielina jautrību. Turklāt mazliet satraucoši, jo mēs taču darām ko tādu, kas nav atļauts. Protams, ir bail pierast. Taču mana mamma arī agrāk reizēm uzsmēķēja, un redzu, ka tas nekādu ļaunumu viņai nav nodarījis. Mūsu vecumā neviens nedomā, ka varētu saslimt, nomirt. Pieaugušie saka - smēķēt nav stilīgi, bet mēs domājam, ka ir. Mana draudzene, ieraugot foršus puišus, uzreiz velk ārā cigareti.

Luīze, 15 gadu

Kad mans tētis smēķēja, man tas šķita ļoti ļauni un ka es nekad mūžā tā nevarētu. Mans vectēvs, tēta tētis, nomira ar plauša vēzi un arī tēta vectēvs nomira ar šo slimību. Tas arī bija galvenais iemesls, kādēļ tētis pirms gada beidzot atmeta smēķēšanu. Es par to priecājos, jo patiesībā ļoti baidījos, ka arī tētis varētu nomirt. Turklāt viņa drēbes briesmīgi smirdēja, lai gan viņš gāja smēķēt uz balkona.

Ričards, 14 gadu

Diezgan daudzi mani vienaudži smēķē, un zinu dažus, kas to dara regulāri. Es arī vienreiz pamēģināju, kad man piedāvāja cigareti. Sāku klepot un... īsāk runājot, man nepatika. Es smēķēšanā nesaskatīju nekā tāda, kā dēļ tērēt naudu. Mani draugi arī nesmēķē. Domāju, tāpēc, ka mēs spēlējam hokeju un sportistu vidū smēķēšana nekotējas.

Jānis, 18 gadu

Lai gan medijos, uz cigarešu paciņām, arī skolās ir ļoti daudz informācijas, ka smēķēšana ir kaitīga veselībai, daudzi pusaudži smēķē. Man šķiet, šis ieradums tiek nodots no paaudzes paaudzē - lielie zēni pīpē un viņi mazos ietekmē daudz vairāk nekā visi mediji un kampaņas kopā. Kāpēc mēs smēķējam? Zinu dažus, kuri saka - man patīk pats process. Kad nav ko darīt, uzsmēķē. Bieži to dara kompānijas dēļ. Smēķētāji savā starpā ir arī draudzīgāki nekā nesmēķētāji. Reizēm cigarete ir iemesls, lai sāktu sarunu un sadraudzētos. Taču, ja smēķē 14 un 15 gadu mazi bērni, man tas nešķiet normāli.

Es pats sāku smēķēt, kad man bija 17 gadu. Mani vecāki zina, ka es smēķēju, nosoda mani, un viņu klātbūtnē es arī neatļaujos vilkt ārā cigareti. Lai gan mana mamma pati joprojām smēķē. Tētis 20 gadus smēķēja un tad atmeta. Viņam ir liels gribasspēks. Labs piemērs, es arī plānoju atmest. Galu galā cigaretes ir dārgas un ir risks sabojāt sev veselību.

Juris, 14 gadu

Lielākoties smēķē 16 un 17 gadu vecumu sasniegušie. Kad jaunākie redz viņus ar cigaretēm rokās, viņiem gribas līdzināties vecāko klašu skolēniem. Nevienam jau negribas būt atstumtajam. 14 un 15 gadu vecumā katrs jau ir pamēģinājis izsmēķēt kādu cigareti, un es nepazīstu nevienu, kas, sācis smēķēt, būtu atmetis. Taču zinu tādus, kuri neņem cigaretes pat rokā. Es pats sevi neuzskatu par smēķētāju, lai gan, jāatzīst, kādas trīs reizes mēnesī uzvelku dūmu. Ja draugs piedāvā cigareti, dažreiz atsaku, bet dažreiz arī ne. Ja apkārt visi smēķē, nebūs tā, ka viens ir bez cigaretes.

Pirmā reize, kad uzsmēķēju, bija 13 gadu vecumā. Man piedāvāja, ievilku dūmus un sajutu, kā tie kož kaklā. Izsmēķēju visu cigareti, un vēlāk sāka reibt galva. Laikam arī pēc pirmās reizes palika slikta dūša. Taču pēc tam kompānijas vēl uzsmēķēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko, pēc pusaudžu domām, pieaugušajiem vajadzētu da

Pusaudžiem ir ļoti viegli iegādāties nelegālās cigaretes - pilsētā pazemes tuneļos, mazajos veikaliņos. Ja policija stingrāk vērstos pret nelegālo cigarešu tirdzniecību, bērniem būtu grūtāk tikt pie cigaretēm.
Ja cigaretes būtu vēl dārgākas, skolēni nevarētu atļauties tās nopirkt.
Vajadzētu pastiprināt policijas kontroli pie skolām. Ja policisti rīkotu reidus skolu tuvumā un sodītu smēķējošo skolēnu vecākus ar administratīvo sodu, pēcāk smēķētāji mājās dabūtu brāzienu. Lai gan vecāki bieži vien tā nedomā, bērnu acīs viņi tomēr ir autoritāte.
Ja mamma lūgtu kaut vienu nedēļu iztikt bez cigaretēm, viņai par prieku varētu apņemties to izdarīt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?