Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Viņi, zvērudārza iemītnieki, visu saprot!

«Neaprakstāms prieks, kad starp daudzajiem apmeklētājiem dzīvnieks no tāluma pamana savu kopēju un ar acīm seko līdzi. Tādu pieķeršanos ir izrādījuši tīģeri, lauvas, krēpju vilki. Atliek vienam pērtiķim ieraudzīt, kad ar īpašu skaņu tiek paziņots pārējiem un satikt steidzas visi,» stāsta zooloģe un Rīgas Zooloģiskā dārza Zīdītāju nodaļas vadītāja Tatjana Ivasenko.

Vada un kopj

Kad Tatjana mācījusies 9. klasē, vasaras brīvlaikā viņa atvesta uz zoodārzu, lai bezmērķīgi nestaigātu pa Rīgas ielām, bet pastrādātu. «Sākumā palīdzēju Ornitoloģijas nodaļā, bijām vairāki palīgi. Iepatikās, un nolēmu, ka būšu zooloģe,» stāsta Tatjana. Studējusi Lauksaimniecības universitātes Zooinženieru fakultātē, mācījusies dzīvnieku anatomiju, fizioloģiju, ģenētiku, selekciju, barošanu u. tml. Zooinženieri tolaik tika gatavoti darbam kolhozos, bet starp studentiem apmēram pieci bijuši jau ar iegūtu praksi Rīgas Zooloģiskajā dārzā, tādēļ pasniedzēji ļāvuši kursa un bakalaura darbus izstrādāt par zoodārza dzīvniekiem. Tatjana pētījusi un analizējusi piemērotāko barību plēsīgajiem zvēriem. «Jau no bērnības ļoti patika lielie kaķi, bet vēlāk praksē atklājās, ka jebkurš dzīvnieks ir interesants, var aizkustināt līdz sirds dziļumiem, lai arī pirmajā mirklī var likties nesimpātisks un nepievilcīgs,» stāsta zooloģe ar jau 20 gadu pieredzi. Pamazām izprasti gan dzīvnieku atšķirīgie raksturi, gan psiholoģija, un ar katru varot atrast kopīgu valodu. Viņi visu saprot!

Tatjana karjeru sākusi kā dzīvnieku kopēja, līdz kļuvusi par nodaļas vadītāju. «Savā amatā man jāpārzina gan kopēja, gan zoologa, gan vadītāja iemaņas, to visu joprojām arī daru. Lai nepazaudētu profesionālo līmeni, ikdienā dzīvnieki arī jākopj - tikai tā var zināt, ko viņi ēd un ko ne, izprast, kā viņi jūtas,» uzskata speciāliste.

Lāči cieš no cepumiem

Zoologa profesijas specifika līdzīgi kā ārstiem neļauj pēkšņi pārslēgties uz citu nozari un tad, piemēram, pēc pāris gadiem atkal turpināt, teic Tatjana. Viņas rīts sākas ar apgaitu, kurā jāaprauga, kā klājas dzīvniekiem, jāsadala darbi nodaļas 15 darbiniekiem, pēc tam jāraksta dažādas atskaites. «Decembrī saskaitīju ap 300 aprūpējamo, peles ieskaitot, bet tās ātri vairojas,» smaida Tatjana. Zoologam jāpieraksta novērojumi speciālos žurnālos, jābūt informētam par kritušajiem un jaundzimušajiem dzīvniekiem, par izmaiņām dzīvnieku uzvedībā, izskatā un veselības stāvoklī. Jāpārzina visu nodaļas dzīvnieku kopšanas un turēšanas specifika. Viens no zoologa galvenajiem uzdevumiem ir pārbaudīt barības kvalitāti un atbilstību normām. Ikdienā jāseko līdzi, cik dzīvnieki apēd. Tatjana skaidro, ka viņa izstrādā barības normas, bet nodaļas zoologi iesaka, vai ieteikto daudzumu vajag papildināt vai samazināt. Visgrūtāk esot panākt, lai zoodārza apmeklētāji dzīvniekus nebarotu. Visbiežāk cieš lāči, pērtiķi, ķenguri, kurus nevajadzīgi piebaro ar cepumiem, čipsiem, maizi. Rudenī un ziemā viņi nopietni jāārstē, daudzus nācies arī zaudēt.

Sašūt brūci makakam

Zīdītāju nodaļā ir pērtiķi, ķenguri, lāči, vilki, tīģeri un lauvas. «Dzīvnieki ļoti izjūt cilvēku garastāvokli, izprot rakstura nianses. Slikts noskaņojums un niknums jāatstāj aiz zoodārza vārtiem,» teic Tatjana. Kad pati nevarējusi noslēpt savu neapmierinātību, dzīvnieki, nebūdami pie vainas, arī sākuši trakot. Īpaši asi reaģējot pērtiķi, tīģeri, lauvas, arī ķenguri.

Dažkārt apmeklētājiem var šķist, ka darbs zoodārzā ir viegls - staigā svaigā gaisā, visi dzīvnieki mierīgi un pieradināti, atliek tikai pabarot. Taču darbs ir arī fiziski smags un netīrs. Tatjana to salīdzina ar dzīvi laukos. Daudzi zoodārzā pastrādā tikai neilgu laiku, paliek tie, kuriem tā ir sirdslieta. Tatjanai esot laimējies ar kolēģiem, jo, lai darbs patiktu un veiktos, svarīga ir komanda. Lielākā daļa strādā jau ilgus gadus, un pie lielajiem dzīvniekiem personālu bieži arī nedrīkst mainīt. Zvēri pierod pie cilvēka smaržas, balss, rakstura, temperamenta. «Dzīvnieks gan paliek dzīvnieks, lai arī cik mīļš, viņam var kaut kas neiepatikties. Visu laiku jābūt modram, jākontrolē situācija,» atklāj zooloģe. Drošības nolūkos kopēji pie dzīvniekiem būros iekšā neiet, tiek izmantoti speciāli norobežojumi, sprosti.

Lai arī darba diena sākas pulksten 8.30 un beidzas pulksten 19.30, bieži tā ieilgst. Nākas darbā palikt arī pa nakti, ja kāds dzīvnieks smagi saslimis vai gaidāmas sarežģītas dzemdības, dažkārt jāpalīdz kolēģiem citās nodaļās. Zoologam jāprot sniegt pirmo medicīnisko palīdzību. Visagresīvākie cits pret citu un arī cilvēkiem esot huzāru pērtiķi un Japānas makaki. Viņiem nākas ārstēt savainojumus, pat uzlikt šuves, bet nopietnāku palīdzību sniedz veterinārārsti. «Dzīvniekus var saprast, viņi sargā savu teritoriju, bērnus. Lai arī esmu barotāja, tomēr esmu svešiniece,» skaidro speciāliste.

Zoologam jāseko profesionālajai informācijai par dzīvnieku pētījumiem savvaļā un turēšanu nebrīvē, tam noder internets, bet jāapmeklē arī semināri, konferences. Pieredzes apmaiņā un ceļojot kopā ar ģimeni apmeklēti citu valstu zoodārzi. Tatjana nesen bijusi Šošto zoodārzā Ungārijā, ļoti patīkot Prāgas zoodārzs, bet vismīļākais un labākais tomēr šķiet Rīgas zoodārzs. Mājdzīvniekus gan Tatjana ilgus gadus nav vēlējusies, bet bērni pierunājuši. Tagad mājās mīt kaķenīte, kura uz zoodārzu bija atvesta iemidzināt. «Mani astoņus un 14 gadu vecie dēli pie manis zoodārzā ir ļoti bieži, palīdz uzkopšanā. Ja arī viņi nekļūs par zoologiem, tad zinās, kā pret dzīvniekiem jāizturas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara?
Pēta dzīvniekus, to fizioloģiju, uzbūvi, anatomiju, uzvedību, izturēšanos utt. Ja strādā reālā saskarē ar dzīvniekiem, rūpējas par pareizu barošanu, kopšanu, sniedz pirmo medicīnisko palīdzību.

Kur mācās?
Dabaszinātņu grādu bioloģijā ar specializāciju zooloģijā iegūst, studējot Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē vai Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātē (bakalaura līmeņa pilna laika studijas - trīs gadi, valsts budžeta vietas vai Ls 1200 (LU) vai Ls 780 (DU) gadā). Studijas var turpināt maģistra un doktora līmenī. Zoologa profesijas iemaņas var gūt arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē, iegūstot 2. līmeņa profesionālo izglītību. Studijas ilgst sešus gadus valsts budžeta vietās vai par Ls 1800 gadā.
Kur strādā?
Zinātniski pētnieciskajos institūtos, vides kontroles un uzraudzības dienestos, dabas aizsardzības institūcijās, produkcijas kontroles dienestos, mācību iestādēs, zoodārzos, īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, nevalstiskajās organizācijās, meža dienestā, muzejos.

Darbarīki
Pētniecībā - mikroskops, GPS, dažādi aparāti, lauka apstākļos - arī dažādi dzīvnieku noteicēji (katalogi), lamatas dzīvnieku notveršanai u. tml. Zoodārzos dzīvnieku un viņu dzīves telpas kopšanai - arī birstes, slotas, grābekļi. Darbā izmanto arī datoru.

Cik pelna?
Strādājot zoodārzā, kā arī pētniecībā (atkarībā no veicamo pētījumu aktualitātes un nozares) - sākot no Ls 300 pirms nodokļu nomaksas. Starptautiskos projektos - no Ls 5 stundā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?