Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Zīmīgi stāsti. Pilni faili

Pārsteidzoši vēstures fakti, burvīgi cilvēki un viņu pašcieņas pilnie stāsti. Tādi šoruden ir LNT Latvijas faili. Labs iemesls lepoties ar padarīto

Ko tagad skatīties? Iesakiet! Tik bieži redzami šādi saucieni sociālajos tīklos, kad beigusies kāda iemīļota vai moderna seriāla sezona, kas aprīta datora ekrānā. Tad gribas pēkšņo tukšuma periodu ieteikt aizpildīt ar ko vērtīgu no arvien labāk sakārtotajiem TV arhīviem. Ja šāds brīdis pienācis, droši var meklēt Latvijas failus. Šīs LNT dokumentālās filmas noteikti dzīvos ilgāk par nepilnu stundu savā ētera laikā.

Uzmanības centrā – sirsnīgums

Nav iespējams šeit pieminēt visas jaunākās filmas no Latvijas failu sērijas. Tāpēc stāstīšu par trim stāstiem. Divi no tiem ir veltīti vēsturei un cenšas atbildēt uz jautājumu – kā gan toreiz bija? Trešais atrod brīnišķīgus cilvēkus.

Latvijas faili. Nauda, kārtējai naudas reformai Latvijā veltītais stāsts, ved cauri fascinējošai vēsturei. Tāpat kā citām filmām, arī šai ir mazliet kaislīgs pieteikums, kurā uzsvērta naudas vara un naudas kārdinājums. Šie epiteti un piepaceltais stils vēlāk piemirstas, jo sākas burvīgu detaļu piepildīts stāsts par ikdienišķo un īpašo naudu. Latvijas faili atklāj jaukus cilvēkus, par kuriem mēs citkārt nemaz neuzzinātu. Izrādās, mums ir naudas vēsturniece Kristīne Ducmane. Izrādās, lielisku stāstu var izstāstīt grāmatvede Austra Roģis, jo Latvijas naudas mainīgās gaitas ir svarīga daļa no viņas dzīves.

Latvijas faili. Mīlestības dēļ pozitīvi pārsteidza ar svaigumu. Likās, ka būs mazliet jau redzēts, mazliet jau zināms, kā ik pa laikam izmantotie Latvijā iesakņojušos ārzemnieku likteņi. Vācietis un vāciete, indietis, meksikānis... Tomēr katrs tik aizraujošs un tik patiess, tik precīzs latviešu vērtējumā, ka pēc filmas gribas padomāt.

Faili ir veidoti ar prieku, tie uzbužina rudens gadalaika emocionālo svārstību nomāktos skatītājus. Savukārt stāsts par Padomju armijas mantojumu Latvijā vispirms nobiedē, tik daudz tajā jūtu!

Mazliet baisas kaisles

Latvijas faili. Padomju matojums. Dramatiska mūzika, pēc kuras skaidrs, ka dzīve nekad vairs nebūs tāda, kā iepriekš, un patiesi šokējošs paziņojums – Latvijā, iespējams, kaut kur noglabāti kodolieroči. Skatītājs tiek iesaistīts drāmā par kodolgalviņām, tumsā peldošām zemūdenēm un mītiem, kas to visu apvij. Bailīgi, aizraujoši, taču jau ap filmas vidu šķiet, ka aizrautīgie varoņi, par laimi, neko briesmīgu neatradīs.

Baiso stāstu nomaina svarīgu informāciju zinoši cilvēki, kas dzīvojas pa briesmīgiem tuneļiem un meklē. Sākumā Padomju mantojums atgādina Krievijas kanāla RTR stilu, kurā tūlīt, tūlīt klāt esoša pasaules gala neskaitāmās versijas tiek stāstītas vai ik dienu, vēlāk skaidrs, ka tas ir vien veids, lai bailēs drebošus skatītājus pierunātu sagaidīt mierinošās beigas.

Veidotāji paliek ēnā

Latvijas failiem nav tās uzmācīgās reklāmas, pēc kuras liekas, ka daudzinātais projekts redzēts jau pirms pirmizrādes. Filmas tiek vien korekti pieteiktas pirms kārtējā ētera. Universālais nosaukums ir parocīgs, zem tā iespējams palikt jebko. Nosaukumā ir projekta spēks un vājums vienlaikus. Filmu jau daudz, taču Latvijas failu zīmols neskaidrs. Šķiet, katras filmas temats par to ir spēcīgāks un pievilcīgāks. Labi redzams, ka strādājuši profesionāļi. Viņi māk formulēt svarīgu tēmu, savākt par to informāciju un parādīt tā, ka gribas skatīties. Labi strādā visi: scenāristi, operatori, režisori. Autori patiešām prot vizualizēt notikumus un radīt noskaņojumu. Reizēm fakti tāpat ir pietiekami vērtīgi, informācija arī bez uzsvērtajiem akcentiem raisa emocijas. Failiem nav vadītāja, nav pieteikta autora, filmas personificē Haralds Burkovskis kā aizkadra balss. Viņš ir lielisks stāstītājs! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja