Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

KDi lasi: Gijas Kančeli rāmā patiesība

Individualitāti es vērtēju augstāk par nacionālajām saknēm – atzīstas viens no pasaules ievērojamākajiem mūzikas lielmeistariem, gruzīnu komponists Gija Kančeli

Nevis tā, kā esmu uzrakstījis notīs, bet gan vēl labāk! – pasaulslavenais gruzīnu komponists Gija Kančeli vērtē to, kā viņa mūziku spēlē Raimonds Pauls. Tas iemūžināts albumā R. Pauls plays G. Kancheli, ko izdevis Mūsdienu mūzikas centrs. Klusinātajā, bērnišķa prieka un sentimentālas smeldzes piestrāvotajā kamerdžeza ierakstā Raimonds Pauls pie klavierēm kopā ar kontrabasistu Andri Grunti un bundzinieku Māri Briežkalnu atskaņo Kančeli teātra un kino mūzikas melodijas. "Es parasti rakstu lēnu mūziku un arī ļoti lēni runāju. Manās sarunās mēdz būt daudz paužu, tāpat kā mūzikā," tik pašironiski viņš sāka savu nelielo uzrunu CD prezentācijā.

Latvijā jūsu mūzika piedzīvo neparastas pārvērtības – aranžējumus, improvizācijas. To iesāka Xylem trio albumā In the Mood of Giya Kancheli, turpināja festivāla Porta starptautiskais projekts Neparastā izstāde, bet tagad Raimonds Pauls. Kā jums patīk?

Ļoti patīk. Māris Sirmais diriģē to, kas ir rakstīts manās notīs. Gidons Krēmers spēlē, kā esmu uzrakstījis. Savukārt Raimonds Pauls un Xylem Trio spēlē nevis tā, kā esmu uzrakstījis, bet gan vēl labāk!

Šogad jūs pie mums atgriezīsieties, jo Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātrī taps sezonas atklāšanas izrāde Hanuma ar jūsu mūziku. Kas tas būs?

Vispirms izrādi Hanuma iestudēja plaši pazīstamais gruzīnu režisors Roberts Sturua. Tbilisi to noskatījās krievu režisors Georgijs Tovstonogovs, kurš pēc tam to iestudēja Lielajā dramatiskajā teātrī Ļeņingradā. Pēc tam man palūdza uzrakstīt vēl dažus vokālos numurus uzvedumam Muzikālās komēdijas teātrī Odesā. Ziniet, manā daiļradē ir divi opusi, kurus es pats saucu par veneriskiem. Lūk, Hanuma ir šāds "veneriskais opuss", jo to uzveda septiņdesmit (!) teātros visā Padomju Savienībā. Tāda ir arī dziesma Čito grito no filmas Mimino. Esmu savā mūžā uzrakstījis diezgan daudz mūzikas, taču iepazīstinot mani vienmēr piesaka kā šīs dziesmas autoru. Tā nu viena no šīm veneriskajām slimībām ir atnākusi līdz Rīgai. Ceru, ka taps izrāde, ar kuru es varēšu lepoties. 

Ineses Lūsiņas interviju ar gruzīnu komponistu Giju Kančeli lasi 27. februāra KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja