Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Filma Gorbačovs. Paradīze iekļūst Eiropas Kino akadēmijas gada izlasē

Eiropas Kino akadēmija (EFA) izziņojusi gada labāko dokumentālo filmu izlasi, kas var pretendēt uz 2021. gada Eiropas Kino akadēmijas balvām. 15 labāko dokumentālo darbu vidū ir arī Latvijas filma Gorbačovs. Paradīze (režisors Vitālijs Manskis), kuras nacionālā pirmizrāde notiks 26. augustā kinoteātrī Splendid Palace, informēja Artdoc Media.

Tuvākajās nedēļās vairāk nekā 4000 Eiropas Kino akadēmijas locekļu vērtēs atlasītās filmas un balsos par tām. Finālisti, kas pretendēs uz balvu, tiks paziņoti 2021. gada 9. novembrī Eiropas filmu festivālā Seviļā (Spānija), savukārt Eiropas Kino akadēmijas balvu pasniegšana notiks 11. decembrī Berlīnē.

Filmas Gorbačovs. Paradīze pasaules pirmizrāde notika 2020. gadā dokumentālo filmu festivālā IDFA, kur ieguva balvu par labāko pilnmetrāžas filmas režiju. Tā ir tikusi atzinīgi novērtēta un izrādīta vairākos starptautiskos festivālos.

Filma stāsta par vīru, kura izraisītās pārmaiņas mainīja pasauli. Viņš bija atklātības (glasnostj) un pārbūves (perestroika) arhitekts, viņš nojauca Berlīnes mūri. Taču viņš arī noklusēja Černobiļas avāriju, viņš apspieda Tbilisi un Baku protestētājus. Padomju impērija sabruka viņa valdīšanas laikā, un paša tauta viņu tagad par to nosoda. Ar pagātnes notikumu nastu plecos vientuļais vīrs savas dienas pavada kādā tukšā Maskavas priekšpilsētas namā.

Režisors Vitālijs Manskis par savu filmu saka: "Mihailam Gorbačovam reiz būs pieminekļi visā pasaulē. Kaut kur jau ļoti drīz, kaut kur – piemēram, Krievijā – paies daudz gadu, pirms radīsies apjausma par to, ko paveicis šis cilvēks. Bet es gribēju, lai aiz bronzas vai marmora vēsuma būtu ieraugāms cilvēks, kurš gribēja padarīt pasauli labāku. Tieši ar šo motivāciju mēs ilgi pierunājām no dzīves nogurušo 90 gadus veco sirmgalvi ielaist mūs savā vientulības un brīvības pasaulē."

Filmas nacionālā pirmizrāde notiks 26. augustā kinoteātrī Splendid Palace. No 27. augusta tā tiks izrādīta Rīgā, Talsos, Liepājā, Cēsīs un citur.

Filma Gorbačovs. Paradīze ir studiju Vertov (Latvija) un Hypermarket Films (Čehija) kopražojums. Tās radošajā komandā Latvijas pusi pārstāv skaņu režisors Anrijs Krenbergs, komponists Kārlis Auzāns, montāžas režisors Jevgēņijs Ribalko, kā arī režisors Vitālijs Manskis un producente Natālija Manska. Filma tapusi sadarbībā ar Čehijas televīziju un TV kanāliem Arte un Nastojaščeje vremja.

Finansiāli tās veidošanu atbalstījis Nacionālais kino centrs un Čehijas Filmu fonds.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja