Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Pirmie skatītāji Graubas jauno filmu Sapņu komanda uzņem ar skaļiem aplausiem

Pirmdienas, 19. novembra, rīts. Plkst. 9.50. Tukšas ielas. Bet pie kinoteātra Splendid Palace durvīm kases atvēršanu jau gaida pieci cilvēki.

Precīzi desmitos, jau stundu pirms seansa, visi pērk biļetes uz Aigara Graubas un Andreja Ēķa izloloto jauno latviešu pilnmetrāžas filmu Sapņu komanda 1935 - stāstu par Latvijas basketbola izlases triumfu pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs 1935. gadā.

Vietas palikušas tikai zāles «spārnos», pirmajās rindās un šur tur pa vienai. «Vienu pensionāru, vienu skolēnu un vienu «normālam» cilvēkam,» - šis pasūtījums precīzi atspoguļo Sapņu komandas 1935 pirmā seansa publikas šķērsgriezumu un radošā tandēma Ēķis un Grauba ideālo mērķauditoriju. Ieradušies skatītāji aptuveni no sešiem līdz astoņdesmit pieciem gadiem. Daudz skolaspuiku, kuri pēc seansa pie kinoteātra sasaucas: «Ļoti patika!» Valters: «Forša. Patika.» Liela daļa zāles noplaudēja visus titrus, kas nebija tie īsākie. Filmas laikā bija gan klusums, gan smiekli, gan acu slaucīšana.

Visi pēc seansa aptaujātie skatītāji apgalvoja līdzīgi - stāstam varējuši noticēt. Pat tie, kas jau zinājuši leģendārās spēles rezultātu. Tas ir būtisks kompliments radošajai grupai. Daži skatītāji tā dzīvoja līdzi, ka izšķirīgajā spēlē ar Spāniju Latvijas komandas iemestos grozus pavadīja pat ar aplausiem.

Vaicāju trim jauniešiem, vai stāsts uzrunāja. Aivars: «Protams. Ļoti. Interesanti. Žēl, ka iznākums jau vēsturiski zināms.» «Iedvesmojošs stāsts. Filma ir ļoti kvalitatīva, arī skaņas ziņā, vizuāli ļoti baudāma. 30. gadi, stils vienkārši super!,» tā Zanda. «Mani tās beigas nošokēja, kad beigās rādīja, ka viņi visi kaut kur karā aizgājuši bojā, tas bija tā - pilnīgi uz asarām,» neslēpj Aija. Visi trīs ir vienisprātis, ka «šī noteikti ir kvalitatīvāka salīdzinājumā ar Rīgas sargiem», kaut salīdzināt nemaz negribējies. «Rīgas sargos nevarēja tik ļoti noķert realitātes sajūtu. Tur vairāk bija āra skatu, kas bija mākslīgi,» vērtē Zanda.

«Nu ļoti laba filma, nenoliedzami patriotiska,» spriež viens no seansa vecākajiem skatītājiem ar sirmu bārdu. Līdznācēja pelēkā vilnas lakatiņā smej, ka nemaz neticas, ka īstenībā tā viss noticis, tomēr filmā visam ticējusi.

Jaunā rīdziniece Sandra priecājas, ka «pavisam nejauši» (biļetes iedotas dēlam jaunsargos) redzējusi filmu, kuru viņa desmit ballu sistēmā vērtētu ar septiņām ballēm, bet piecu - ar 3,5 ballēm. Lote - pat 4-5 zvaigznes. Īpašu prieku meitenei sagādājusi iespēja uz ekrāna vienkopus redzēt no seriāliem pazīstamos aktierus. «Vienīgi nevarēju īsti noticēt, ka šveicieši runā latviski,» smejas Lote.

Kāds filmai būs liktenis, kad tā vairs nebūs valsts svētku programmas daļa, bet nāksies pacīnīties par skatītāju maciņu konkurencē ar līdzīgiem komandas saliedēšanas stāstiem made in Hollywood, piemēram, par ielas dejotāju, kas rada «sapņu komandu», apvainojot nesamierināmi domājošos talantus, lai ar novatorisku stilu uzvarētu breakdancesacensībās, - rādīs laiks. Tomēr šķiet, ka stāstam par «tumšsarkanajiem» - mūsu puikām, kuri ar «kailām rokām» (lasi - bez jelkāda oficiālā atbalsta) izrauj uzvaru pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā, - ir visas iespējas kalpot par nacionālā mundruma vitamīniem. Filma nav kinomākslas šedevrs, tajā nemeklēt autorkino savdabību vai laba Eiropas kino neprognozējamību, bet sava žanra robežās, nevar noliegt, tai izdodas nostrinkšķināt uz nacionālpatriotiskām stīgām līdzdziedamu melodiju. Gana gaumīgi, cilvēciski normāli (nav visa vēsture un sāpe uzreiz) un, kas nav mazsvarīgi, arī asprātīgi. Pēc pirmā Sapņu komandas 1935 seansa jāsecina, ka bumba paliek Cinevillā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja