Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vims Venderss Berlīnē humanizē 3 D tehnoloģiju

Berlīnes 61. Starptautiskais festivāls sagādāja pārsteigumu, turklāt trīs dimensijās. Viena no būtiskākajām pasaules filmu skatēm, kas no 10.februāra norisinās Berlīnē, piedāvā dažādas filmu programmas, taču akcents  ir festivāla konkursa programma, kurā startē 22 filmas.

Svētdien, 13.februārī presei un žūrijai aktrises un režisores Izabellas Rosellīni vadībā tika piedāvātas vairākas trīsdimensiju filmas -  divas no tām ir iekļautas konkursa programmā. Vima Vendersa izsmalcinātais veltījums vācu dejas teātra leģendai Pīnai Baušai (filma Pīna) un franču režisora Mišela Oselota animācijas filma Nakts pasakas (ar šo režisoru savulaik sastrādājās latviešu studija Rija, veidojot filmu Kiriku un burve) pierāda, ka trīs dimensiju tehnoloģiju  nav "okupējusi" tikai un vienīgi Holivuda. Kaut telpiskuma efekts arvien uzstājīgāk tiek izmantots Holivudas filmās (ar un bez īpašas jēgas) un īpaši ģimenes auditorijai mērķētās filmās, Berlīnes festivālā pārliecināja, ka 3 D tehnoloģiju prasmīgi un jēgpilni izmanto arī Eiropā. Turklāt labāk un gudrāk nekā Holivudā.

Vims Venderss filmu Pīna (Pina) ir veidojis kā cieņpilnu veltījumu 2009.gadā mūžībā aizgājušajai vācu horeogrāfei un dejotājai Pīnai Baušai – viņu savās filmās ir iemūžinājuši gan Federiko Fellīni (Un kuģis peld), gan Pedro Almodovars (Runā ar viņu). Taču pamatā ar Pīnas Baušas vārdu saistās viņas unikālais teātris, kas darbojas Vupertālē.

Izmantojot 3D tehnoloģiju, pasaulslavenais vācu režisors Vims Venderss ir atradis veidu, kā notvert Pīnas Baušas metaforiskās horeogrāfijas esenci. Pati horeogrāfe kā dejotāja filmā parādās vien epizodiski agrāk filmētajos materiālos, jo pamatu pamats Vendersa filmā ir Pīnas Baušas unikālās trupas dalībnieki – dejotāji, kas izauguši un novecojuši kopā ar savu horeogrāfi un turpina dejot Baušas radītās izrādes. 

Ja preses seansa laikā filmu noslēdza pieklājīgi aplausi, tad publiskās pirmizrādes fināls jau izvērtās grandiozās ovācijās, kas mudina secināt – Vims Venderss, iespējams, ir piešķīris jēgu tehnoloģijai, kas daudziem mēdz krist uz nerviem (jāķēpājas ar 3D brillēm, jāmežģī acis), izmantojot to brīnišķīga portreta/dokumentālās filmas veidošanā.  Nebrīnīšos, ja Vendersa "humānisma akts" , cilvēciskojot 3D, tiks novērtēta ar kādu no svarīgām Berlīnes festivāla balvām.

Vairāk par trīsdimensiju tehnoloģiju izmantojumu vēl viena vācu klasiķa Vernera Hercoga filmā

Aizmirsto sapņu ala (Cave of Forgotten Dreams), kā arī par jau pieminēto Mišela Oselota trīsdimensiju animācijas filmu Nakts pasakas (Tales of the Night) lasiet otrdien, 15.februārī Dienā – kultūras lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja