Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ISSP Galerijā notiks Ivetas Gabaliņas personālizstāde Riti raiti rīta rasa

ISSP galerijā no 7. oktobra līdz 18. novembrim būs skatāma latviešu fotogrāfes Ivetas Gabaliņas personālizstāde Riti raiti rīta rasa – vizuāla dienasgrāmata, kas atklāj pirtī iešanu kā garīgu praksi un ceļu uz sevis pieņemšanu, informēja galerijas pārstāvji.

Fotogrāfes Ivetas Gabaliņas jaunākā personālizstādē Riti raiti rīta rasa ISSP Galerijā pievēršas latviešu pirts dziedniecības praksei, kurā ķermenis, prāts un gars tiek dziedināts, izmantojot augus, mutvārdu folkloru un gremdēšanos aukstā ūdenī. Izstādē aplūkojami mākslas darbi, kas tapuši vairāku gadu garumā, autorei izzinot pirtošanās tradīciju. Tos var uzlūkot kā sava veida dienasgrāmatu, kurā nejaušas piezīmes mijas ar dziedinošām atklāsmēm.

"Kāda vieda pirtniece reiz teica, ka pirts ir transformācijas vieta, bet man tā ir kļuvusi par sevis pieņemšanas telpu. Pirts māca mani pieņemt vispirms pašai savu ķermeni ar visām vātītēm un šķietamiem nesmukumiem, kas uzslāņojušies neapzinātu vārdu un priekšstatu rezultātā. Pirts māca redzēt otru kā sevis daļu bez vērtēšanas un nosodījuma. Bet visvairāk pirts māca sevī ieraudzīt avotu, kas plūst no zemes dzīlēm, nevardarbīgi piedāvājot cilvēkiem ūdeni. Ņemiet, dzeriet un dzīvojiet," aicina Iveta Gabaliņa.

Lai arī pirtī iešanas labvēlīgā ietekme uz cilvēka ķermeni un garu pazīstama jau gadsimtiem, izstāde Riti raiti rīta rasa balstīta autores pašas pieredzē, iepazīstot Latvijas pirtniekus un jūtīgi atainojot viņu sargāto tradīciju. Izstādē apskatāmās fotogrāfijas attīstītas augu novilkumos, izceļot pirtošanās radīto saikni starp cilvēku un dabu.

Ivetas Gabaliņas personālizstāde Riti raiti rīta rasa būs skatāma ISSP Galerijā no 7. oktobra līdz 18. novembrim. Atklāšanā, 6. oktobrī, no plkst. 18.30 notiks performances sadarbībā ar laikmetīgās dejas māksliniecēm Annu Novikovu un Rūtu Pūci.

Iveta Gabaliņa (1979) fotogrāfiju apguvusi Andreja Granta studijā, Bornmutas Mākslas institūtā un Fotogrāfijas maģistratūras programmā Ālto universitātē, Helsinkos. Viņas darbi izstādīti gan Latvijā, gan ārvalstīs, tostarp CO Berlin, Vācijā, Geste Paris, Williams Tower Galerijā, Hjūstonā, festivālos Singapūrā, Hannoverē, Austrālijā, Polijā u.c. Gabaliņas darbi atrodas arī tādās nozīmīgās mākslas kolekcijās kā Victoria & Albert muzeja kolekcija, Geste Paris un Deutsche Borse kolekcijās.

 

Biedrība ISSP jau 14 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar galerijas atklāšanu Berga Bazārā, ISSP sevi pieteikusi kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē – vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā.

Vairāk: www.issp.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja