Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nakts saruna kādā Berlīnes bārā. Londonā nosaukti portretu konkursa uzvarētāji

Ikgadējā portretu konkursā, ko rīko Londonas Nacionālā portretu galerija, ir uzvarējis Taizemes gleznotājas Džiabas Pračakulas darbs Nakts saruna. Līdzās citiem prestižajā konkursā godalgotajiem portretiem tas ir aplūkojams virtuālajā izstādē galerijas mājaslapā

Šogad sacensībai, kuras mērķis ir veicināt interesi par portreta žanru, tika pieteikts 1981 darbs no 69 valstīm, no tiem virtuālajai ekspozīcijai atlasīti četrdesmit astoņi labākie. 

Pirmās vietas ieguvējas Džiabas Pračakulas (1979) gleznā ir iemūžināta viņas draugu – korejiešu dizaineres Džonas Čoi un japāņu komponista Makoto Sakamoto – saruna rudens vakarā kādā Berlīnes bārā. "Darbā ir izteiksmīgi atveidots gaistošs mirklis. Tas ļauj ielūkoties citu cilvēku dzīvē, kas ir skaista un noslēpumaina. Portretam ir raksturīgs brīvs glezniecisks žests, pārliecinoša kompozīcija, un tajā ir prasmīgi izmantotas kontrastējošas formas," uzsvērts žūrijas paziņojumā. 

Džiabai Pračakulai piešķirta 35 000 sterliņu mārciņu prēmija, kā arī nodrošināts pasūtījuma darbs par 7000 mārciņu. 2006. gadā Džiaba Pračakula pārcēlās uz Londonu. Par mākslinieci viņa nolēma kļūt pēc Deivida Hoknija retrospekcijas apmeklējuma Nacionālajā portretu galerijā. Glezniecību viņa ir apguvusi pašmācības ceļā. Džiabas Pračakulas personālizstādes ir notikušas Lielbritānijā, Vācijā un Francijā. Pašlaik viņa dzīvo Lionā un internetā piedāvā iegādāties dažādus modes izstrādājumus, kuros tiek izmantoti viņas mākslas darbu motīvi.   

Otrā vieta (12 000 mārciņu) piešķirta Krievijas māksliniekam Sergejam Svetlakovam (1961) par darbu Denisa portrets. Aktieris, žonglieris un modelis, trešā vieta (10 000 mārciņu) – Lielbritānijas māksliniekam Maiklam Jaudsam (1982) par gleznu Mīlestības darbs, kurā ir atveidots neatkarīgā Edinburgas mūzikas veikala īpašnieks Tomijs Robertsons. 

Labākā jaunā mākslinieka balva (9 000 mārciņu) pasniegta Nīderlandes gleznotājam Egbertam Modermanam (1989) par darbu Nemierīgais, kurā ir atveidots priesteris Ēlis. Egberts Modermans ir audzis protestantu ģimenē un lielformāta eļļās gleznās ataino bibliskus sižetus un varoņus. 

Konkursa dalībnieku darbus var detalizēti aplūkot virtuālajā izstādē, kurā ir pieejami gan ekspozīcijas kopskati, gan portretu anotācijas, gan mākslinieku stāsti. Apmeklētāju balsojums noteiks skatītāju simpātiju balvas ieguvēju. 

Informācija un virtuālā ekspozīcija: npg.org.uk 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja