Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Savvaļā - Maikla Gordona Amplified un ugunskura saruna

Sestdien, 2. oktobrī, brīvdabas izstādē Savvaļa notiks amerikāņu komponista Maikla Gordona (Michael Gordon) skaņdarba Amplified atskaņojums, ar kuru sāksies Mika Magones kūrētā Gordoniāde, kā arī izstādes veidotāju un dalībnieku kopējā "ugunskura saruna".

Plkst. 15.00 Savvaļas izstādes dalībnieki un citi procesā iesaistītie pulcēsies uz atvērtu ugunskura sarunu un kopīgiem spēkiem mēģinās saprast – kas ir Savvaļa, kā pret to izturēties un kur tai tālāk doties.

Plkst. 18.30 notiks koncerts, par kuru Miks Magone raksta: "Pirms aptuveni divpadsmit gadiem pazīstamais amerikāņu komponists, viens no kolektīva Bang on a Can dibinātājiem Maikls Gordons, visticamāk, neplānoja un neiztēlojās, ka laika gaitā viena otrai sekojošas četras kompozīcijas viena instrumenta kamersastāviem kļūs par savdabīgu ciklu. Toreiz, 2009. gadā, sitaminstrumentu ansambļi Slagwerk Den Haag un Mantra Percussion, kā arī deju kompānija Club Guy & Roni viņam kopīgi pasūtināja jaundarbu. Gordons tolaik bija daudz spēka veltījis vairākām lielformāta partitūrām un pēc orķestra darbiem Decasia un Dystopia jutās noguris no tonalitātes un orķestrācijām. Gribējās ko tīru, atbrīvojošu, rituālu. Līdz ar nolūku izmantot vienu instrumentu kameransambļa apstākļos radās skaņdarbs Timber – mūzika sešiem vienādiem koka sitamsintrumentiem jeb "simantrām". Gordons šo skaņdarbu iztēlojās kā ceļojumu tuksnesī, kurā sajūta par nepieciešamību izdzīvot skarbos apstākļos, attīra prātu un raisa vīzijas. Ar laiku sekoja vēl trīs citi skaņdarbi – Rushes septiņiem fagotiem (2012. g.), Amplified četrām elektriskajām ģitārām (2015. g.) un 8 astoņiem čelliem (2018. g.). Katrs no skaņdarbiem kā ceļojums, kā skaniska, fiziska un prāta pieredze, kas tiklab ir viens. Viena "Gordoniāde".

Ar skaņdarba Amplified atskaņojumu Savvaļā "Gordoniāde" aizsāksies Latvijā. Gada laikā dažādās vietās un kontekstos pirmatskaņojumus piedzīvos visi četri minētie Maikla Gordona skaņdarbi. Pirmo no tiem izpildīs īpaši šim atskaņojumam veidots Latvijas-Lietuvas ģitāristu kvartets ar Rihardu Gobu, Rūdolfu Ozolu, Pranu Kentru (Pranas Kentra) un Martinu Majorovu (Martin Majorov) sastāvā."

Koncerts un visa "Gordoniāde" top, sadarbojoties izstādes Savvaļa veidotājiem, mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālam Zemlika un koncertzālei Latvija Ventspilī.

Fragments no Amplified Dublinas Ģitāru kvarteta izpildījumā:

 

Savvaļas izstādi jebkurā diennakts laikā bez maksas apmeklēt var ikviens, bet, dodoties uz sestdien plānotajiem pasākumiem, apmeklētājiem būs jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas sertifikāts kopā ar personu apliecinošu dokumentu.

Šī ir Savvaļas otrā sezona, kurā vairāk nekā 30 Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas mākslinieki izstādījuši savus darbus pļavās, mežos, purvos un ezeros. Šogad izstādi sadarbībā ar Satori un biedrību Ascendum papildina Savvaļas darbnīcu notikumu virkne, kas norisinās visas vasaras garumā – to atbalsta VKKF mērķprogramma Kultūrelpa.

Savvaļā var nokļūt gan ar auto (pēc koordinātām 57°12'43.4"N 25°58'05.7"E; Google Maps), gan ar autobusu, braucot līdz pieturai Jaundrusti.

Izstādes veidotāji aicina apmeklētājus izvēlēties brīvdabai piemērotu apģērbu, tostarp gumijas zābakus. Vairāk informācijas par Savvaļu atrodams mājaslapā savvala.lv, kā arī sociālajos medijos Facebook un Instagram.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja