Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skatāma Džemmas Skulmes izstāde Gleznas un zīmējumi

Mūkusalas mākslas salonā skatāma Džemmas Skulmes izstāde Gleznas un zīmējumi - darbi no Mūkusalas mākslas salona un Džemmas Skulmes kolekcijām, vēsta mākslas zinātniece Diāna Barčevska.Leģendārās latviešu gleznotājas Džemmas Skulmes (1925) daiļradē sievietes tēls vienmēr bijis mākslas satura un formas pamats – dažādās tematiskās variācijās un formālās interpretācijās. Tas sniedzis nebeidzamu simbolu un filozofiskas apceres iespējas, kas tiecās apjaust dzīves pamatvērtību reminiscenses.

Mūkusalas mākslas salona ekspozīcija rāda sieviešu tēlu daudzveidību mākslinieces mākslā – no pirmās personālizstādes 1968. gadā, kur brīvā žesta izteiksmes ietekmē radās sociālā protesta noskaņu caurstrāvoti eksistenciāli tēli, kas bija par iemeslu izstādes aizliegšanas draudiem cenzūras caurstrāvotajā padomju teritorijā. Uz šīfera plāksnēm gleznotas monumentālas, bet vitālas tautumeitas, tam laikam neierastās, spilgtās krāsās. Modernisma lakonismā modelētas figūras, kurā jaušamas atsauces uz primitīvās mākslas estētiku. Bērnišķīgā naivuma provocēti tēli, kas brīvi no pieredzes uzslāņojumiem atklāj personības pašidentifikācijas meklējumus. Un visbeidzot - Džemmas Skulmes jaunākais darbs, kas ir kā loģisks autores stila apliecinājums un gleznots speciāli šai skatei.

Skulme savā mākslā vienmēr tiekusies akcentēt latviskās mentalitātes garīgo spēku, nelokāmo stāju un stipro garu, kas tai piemīt. Viņas māksla notur smalko robežu starp publisko un privāto, vienlaicīgi pretendējot uz aktuālo un pārlaicīgo.

Izstāde sniedz iespēju Skulmes mākslas cienītāju lokam atkal sastapties ar izcilās gleznotājas par latviešu klasiku dēvētiem darbiem. Džemmas Skulmes izstāde Gleznas un zīmējumi skatāma Mūkusalas mākslas salonā Rīgā, Mūkusalas ielā 42. Ieeja izstādē bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja