Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Prāta vētra un Instrumenti pusdienlaikā hipsteru paradīzē

"Šīs ir divas vislabākās latviešu grupas," izvēli uzaicināt Prāta vētru un Instrumentus piedalīties mūzikas žurnāla Filter organizētajā festivālā Culture Collide, kas norisinās oktobra vidū pamīšus abos ASV krastos, Losandželosā un Ņujorkā, skaidro viens no tā organizatoriem Maiks Bells. Kopumā katra muzikālā apvienība sniedza trīs koncertus Losandželosā, bet divus - Ņujorkā, dažbrīd uzstājoties vienuviet, dažbrīd dažādās koncertvietās.

Atklāj jaunas grupas

Noslēdzošais koncerts norisinājās Ņujorkas pilsētas Viljamsburgas apkaimē, kura pēdējo gadu laikā ir kļuvusi par īstu hipsteru paradīzi. Grūti būtu iedomāties, ka Manhetenā vai kur citur Ņujorkā uz Prāta vētras un Instrumentu koncertu ierastos vairāk apmeklētāju ceturtdienas, 17. oktobra, pusdienlaikā - tieši tad sākās latviešu grupu uzstāšanās. Tomēr Viljamsburgā, gluži kā Miera ielā Rīgā, radošā un muzikālā dzīve kūsā intensīvāk nekā citur pilsētā. Turklāt Culture Collide galvenokārt paredzēts mūzikas industrijas speciālistiem un ekspertiem, lai iepazītu jaunās grupas pasaulē. Divas dienas no pusdienlaika sešu stundu garumā klubā Brooklyn Knitting Factory festivāls piedāvāja dažādu stilu un muzikālo apvienību priekšnesumus gan no Latvijas, gan arī Jaunzēlandes, Nīderlandes, Anglijas, Zviedrijas, Kanādas, kā arī pašmāju mūziķus. Katrai grupai bija dota aptuveni pusstunda sava muzikālā un radošā potenciāla parādīšanai un pierādīšanai.

Lai cik tomēr radoša un regulāram darba laikam spītējoša būtu Viljamsburga, bija gan sagaidāms, gan arī acīmredzams fakts, ka nospiedošā vairākumā klausītāji uz latviešu grupām ir no vienas konkrētas nācijas. Ja darba dienas vidū ir kas būtisks - vai tā būtu saulaina zelta rudens diena Turaidā, vai Prāta vētra un Instrumenti Viljamsburgā -, latvietis jebkurā pasaules malā kaut kā izmanīsies aizšmaukt no darba un to izbaudīt.

Mērķē industrijai

Atklājot Culture Collide Ņujorkas muzikālo maratonu, Instrumenti izpildīja skaņdarbus tikai no sava pēdējā albuma Procrastination. Shipsi un Reynsi uzstāšanās bija nopietna un ieturēta, acīmredzami mērķēta mūzikas industrijas pārstāvjiem, jo īsajā uzstāšanās laikā nebija iekļauta ne dziesma Pilnīgi viens, ne Zemeslodes, kuru iemīļojuši latviešu klausītāji. Tomēr tas nenozīmē, ka uzstāšanās būtu bijusi vēsa un atturīga. Instrumenti ir daudzsološs muzikāls projekts, savukārt mērķtiecība, kura jūtama šo mūziķu attieksmē pret savu darbu, var atvērt daudz dzirdīgu ausu mūzikas industrijā ne vienā vien kontinentā. Kaut gan puiši atzina, ka savu muzikālo darbību vairāk saista ar Eiropu (pēc uzstāšanās ASV paredzēti vairāki koncerti Eiropā pirms lielkoncertiem novembrī Latvijā), potenciāls ir iesēts arī ASV.

Savukārt Prāta vētra savas uzstāšanās laikā bija daudz neformālāka. Kaut pirmo dziesmu tā iesāka angliski, jau ātri vien Renārs Kaupers no skatītājiem paķēra Latvijas karodziņu, un nākamā rindiņa jau bija "lai iesper zibens, gaudo suns".

Atšķirībā no Instrumentiem, Prāta vētra no pēdējā studijas albuma atskaņoja vien Lantern, kuru Renārs Kaupers pieteica kā this is cool & jazzy. Tāda arī kopumā bija viņu uzstāšanās, kurā vairāk improvizācijas un izpatikšanas publikai, nevis ASV industrijai. Grupa jau ir iekarojusi noteiktu klausītāju loku ārpus Latvijas un tai arī koncertē.

Nopelnīta ceļazīme

Viens no lielākajiem mūzikas festivāliem - konferencēm ASV ir Teksasas štata Ostinā notiekošais South by Southwest jeb SXSW, kas norisinās katru gadu martā. M. Bells pēc Prāta vētras un Instrumentu pieņemtā ielūguma koncertēt ASV Rietumu un Austrumu krastu galvaspilsētās labprāt tās tuvākajā laikā redzētu šajā festivālā. Kaut gan abas grupas jau 2010. gadā tur pabija (tāpat iepriekš tajā no Latvijas uzstājušies arī Goran Gora un duets Mona de Bo), M. Bells īpaši uzsver, ka pareizais ceļš uz Ostinu ir caur Losandželosu un Ņujorku. Žurnāla Filter organizētais Culture Collide ir liels notikums Losandželosas mūzikas dzīvē, Ņujorkā tas norisinās ievērojamā CMJ Music Marathon ietvaros. Tāpat arī festivālā South by Southwest šis žurnāls rīko savu neatkarīgu pasākumu, kuru bez uzmanības neatstāj mūzikas industrija. Prāta vētrai un Instrumentiem ceļazīme uz to atkārtoti ir nopelnīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja