Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Aprīlī būs pirmatskaņojums Kristapa Pētersona elektroakustiskam stāstam "Vieglums"

16., 17. un 30. aprīlī Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē tiks atskaņots Kristapa Pētersona jaundarbs - elektroakustiskais stāsts "Vieglums", informēja komponista pārstāvis Egils Štāls. Vieglums ir netverama sajūta, stāsts par to risināsies izrādes formā, atklāja E.Štāls. Izrādes centrālo tēlu izdejos Londonas mūsdienu dejas trupas "Rambert Dance Company" dalībnieks Kirils Burlovs.

Jaunā stāsta sastāvdaļas būs japāņu haikas, Kirila Burlova deja, videomākslinieka Elvisa Zanta videoprojekcijas, kā arī Jēkaba Nīmaņa, Edgara Raginska un Kristapa Pētersona mūzika īpašā Kristapa Pētersona aranžijā. Līdzīgi kā elektroakustiskajā stāstā "Ugunszīme", kas tika pirmatskaņots Cēsu mākslas festivālā 2009, arī šeit Kristaps visu mūziku veido kā vienotu miniatūru ciklu. Un tāpat kā "Ugunszīmē" arī šeit sadarbojas ar skaņu mākslinieku Dj Krii.Līdzās nosauktajiem māksliniekiem šo stāstu stāstīs ansamblis "Altera veritas" (flauta, akordeons un divas kokles), saksofonists Oskars Petrauskis un Liene Kļava (elektriskā vijole).No 17. marta biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilešuparadize.lvKristaps Pētersons par izrādi: „Vieglums ir stāsts par cilvēku, kuru moka bezmiegs, tādēļ viņš klejo pa savu lauku māju apkārtni nekurienes vidū. Lai arī viņa domu psiholoģiskā situācija ir nevienkārša, tajā nav nekā mokoša – viņu fascinē dabas ārkārtējais skaistums. Muzikālā ziņā mans līdzeklis ir smalkums, lai materializētu to vieglo teju bezsvara stāvokļa sajūtu, kāda rodas, kad tev nekas nav jādara un tu vari vienkārši būt vasarā.”Kirils Burlovs atklāja, ka viņa varonis ir iestidzis dzīves lokos ar to uzplaiksnījumiem un satumsumiem. "Viņš saldkārē sapņo par nolemtību un tiecas uz to, kā uz ko līdz šim neizdibinātu. Atklāsmes brīžos viņš tīšuprāt paklūp un, apmaldījies pārdomu mežā, sāk šaubīties par pasaules radīšanas mērķi, līdz traģiska gala nojausmā cerība uz risinājumu gaist.Savā priekšnesumā  mēģināšu atainot cilvēka virzību pa dzīves līkločiem un galvenokārt virzību nekurienē. Mans varonis klūp, apstājas, rod attaisnojumu savam kūtrumam, kā arī dzinuli ceļa turpināšanai. Šo cilvēku moka nolemtība, viņš sirgst ar nihilismu, dzīves noliegšanu un bailēm no nenoteiktības. Vai viņa ceļš būs „viegls” – nav zināms. Visticamāk, tas nebūs tik „viegls”, lai viņš to spētu ietērpt vārdos.”Savukārt E.Zanta videoprojekcijai netiks piešķirta tradionāli ilustratīvā funkcija – video kļūs par papildu instrumentu gan ar pavadošo, gan solo izpausmi. Kontrastējot ar mūzikas pludlīnijām, video saspēle ar mūziķu instrumentos izdzīvoto stāstu veidos sinerģiju ar solista horeogrāfiju, solīja E.Štāls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja