Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Čaikovska Lielais simfoniskais orķestris spēlēs Rīgas festivālā

Rīgas festivāla laikā 4. jūnijā Latvijas Nacionālajā operā būs iespēja dzirdēt vienu no Krievijas pašiem labākajiem simfoniskajiem kolektīviem - Pētera Čaikovska Lielo simfonisko orķestri maestro Vladimira Fedosejeva vadībā.Koncertā skanēs Nokolaja Rimska-Korsakova Šeherezade un Sergeja Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts, solists - Antons Ļahovskis, portālam _Kulturasdiena.

lv_ vēsta Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.1930. gadā dibinātais Maskavas Radio orķestris, kuru patlaban sauc par Pētera Čaikovska Lielo simfonisko orķestri, ir viens no Krievijas pašiem labākajiem simfoniskajiem kolektīviem. Tā izcilo spēles kvalitāti savulaik veidojuši tādi meistari kā episkais Nikolajs Golovanovs un oriģinālais Genādijs Roždestvenskis. Kopš 1974. gada orķestra priekšgalā ir visā pasaulē atzītais maestro Vladimirs Fedosejevs. Orķestra un diriģenta sadarbība izveidojusies tik veiksmīga, ka to mēdz saukt par "svēto saikni". Fedosejeva laikā par izcilām krievu klasikas interpretācijām orķestris ieguva tiesības pievienot savam nosaukumam Pētera Čaikovska vārdu, un ir pilnīgi skaidrs, ka šo tradīciju gaismā tiks interpretēts arī Rīgas koncertprogrammā iekļautais Čaikovska apbrīnotāja Sergeja Rahmaņinova Trešais klavierkoncerts, kurā solists būs Latvijas publikas mīlulis – ar nevainojamu loģiku un spēcīgu iekšēju kvēli muzicējošais Antons Ļahovskis. Par Čaikovska Lielo simfonisko orķestri mēdz teikt, ka tā stīginstrumentu grupa muzicē neticami dziedoši, lokani un izteiksmīgi no visvarenākā fortissimo līdz elpu aizraujošam piano, koka pūšamo grupa esot pats dzejiskuma iemiesojums – neparasti skaisti tembri un bezrobežu virtuozitāte, savukārt metāla pūšamie spēlējot pilnasinīgi, sulīgi, samtaini un nedzirdēti sabalansēti. 19. gadsimta krievu mūzikas dižais milzis Nikolajs Rimskis-Korsakovs (1844-1908) Šeherezadi, kurā Tūkstoš un vienas nakts stāstu motīvus patiešām var klausīties kā skaņu bildi, kā kino, sakomponēja 1880. gadu beigās. Majestātiski jūras viļņi, elpu aizraujošs Sindbada kuģojums, bargais sultāns Šahriars, piemīlīgā un atjautīgā Šeherezade – visi tēli te zīmēti spilgti un aizraujoši.Sergejs Rahmaņinovs ir krievu romantisma laikmeta pēdējā bezdelīga mūzikā. Viņš nodzīvoja līdz 20. gadsimta vidum un tā arī nemainīja attieksmi pret ierasti romantisko skaņu valodu. Rahmaņinovs bija savas paaudzes ievērojamākais koncertpianists, par kura meistarību var pārliecināties ierakstos, kas saglabājušies. Sergejs Rahmaņinovs kopumā komponējis četrus klavierkoncertus.Biļetes uz Pētera Čaikovska Lielā simfoniskā orķestra koncertu, kas notiks 4. jūnijā Latvijas Nacionālajā operā, var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja