Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Diriģents Andris Poga un Minhenes filharmoniķi sajūsmina Ķīnas klausītājus

No 9. līdz 16. oktobrim diriģents Andris Poga kopā ar vienu no Eiropas vadošajiem orķestriem _Minhenes filharmoniķiem _devās Āzijas turnejā, kas bija veidota, lai godinātu kādreizējā minhenieša un šī gada jubilāra Riharda Štrausa muzikālo mantojumu. Ar koncertiem tika atklāts 17. Pekinas mūzikas festivāls, gan orķestra sniegumam, gan arī diriģentam Andrim Pogam izpelnoties ovācijas. 

"Minhenes filharmoniķi Ķīnā atraduši izcilu Štrausa mūzikas interpretu – latvieti Andri Pogu," pēc turnejas raksta Minhenes Abendzeitung, izceļot Pogas ļoti precīzo mūzikas lasījumu. "Viņš izvēlas stingrus, noteiktus tempus. Metamorfožu interpretācijā Poga panāca dzidru, caurspīdīgu un graciozu skanējumu."

Uz koncertu Šanhajā 13. oktobrī tika gaidīts orķestra nākamais mākslinieciskais vadītājs Valērijs Gergijevs, taču viņu aizkavēja taifūns, tāpēc Minhenes filharmoniķi atkal spēlēja Andra Pogas vadībā. Turneju vainagoja koncerts 15. oktobrī Taipejā, kas noslēdzās ar ovācijām. "Ārēji it kā neievērojamais latviešu diriģents Andris Poga spēja no orķestra panākt spoži skaistas, gudras un visnotaļ izsmalcinātas interpretācijas. Turnejas beigās Taipejā viņš jau bija tik ļoti iekarojis orķestra simpātijas, ka pēc pēdējā mēģinājuma orķestranti veltīja viņam ilgus aplausus. Vairākas reizes tika arī piesaukti solījumi drīz atkal aicināt Pogu uz Minheni," raksta Süddeutsche Zeitung.

Pēc panākumie Ķīnā 24. oktobrī Andris Poga stājās pie Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra diriģenta pults festivāla Piano 14 atklāšanas koncertā. Bet jau mēneša beigās, 31. oktobrī, Andris Poga uzstāsies Rīgā, diriģējot LNSO koncertā Reinis Zariņš. Mākoņi. Čaikovskis. Šis koncerts ar Latvijas Radio 3 Klasika starpniecību izskanēs Eiroradio īpašajā nedēļā.

30. oktobrī Andris Poga aizsāks pilnīgi jaunu koncertu sēriju Koncertsarunas jauniešiem @LNSO, ko LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs pārņēmis no savas darba pieredzes ar Orchestre de Paris. Šie koncerti domāti topošajai LNSO klausītāju auditorijai. "Bēthovens, Čaikovskis, Dvoržāks – šķiet, ikviens ir dzirdējis šo komponistu vārdus un teju katram par tiem ir kāds priekšstats. Mobilā telefona zvana melodija, kāda filma, nogurdinoši čerkstoša skaņuplate – iespēju tiešām ir daudz. Jaunais koncertcikls ir aicinājums ielūkoties aiz labi pazīstamās fasādes un uzzināt, kas ir tas īpašais, aizraujošais vai varbūt pārsteidzošais, kas liek šai mūzikai pārdzīvot gadsimtus," stāsta Andris Poga.

Ik tikšanās reizē LNSO piedāvās vienu klasiskās mūzikas hitu, ko noklausīties no sākuma līdz beigām. 30. oktobrī tā būs Pētera Čaikovska Ceturtā simfonija. Pirms tam sarunas par laikmetu, komponistu un skaņdarbu vadīs dziesminieks un teātra mūzikas autors ar ievērojamu klasiskās mūzikas klausīšanās pieredzi Goran Gora.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja