Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzīvojam tikai divreiz. Šērlija Beisija ir radījusi tādu jēdzienu un žanru kā "Bonda dziesma"

Šajā nedēļas nogalē iznāk estrādes leģendas Šērlijas Beisijas albums I Owe It All to You. Viņa ierodas glābt pasauli vissmagākās krīzes laikā

Tā ir liktenīga sakritība, ka slavenākā Bonda dziesmu izpildītāja izdod savu jauno – iespējams, pēdējo – albumu nedēļu pēc slavenākā Bonda lomas atveidotāja nāves. "Bonds vienmēr būs mūsu saikne," pieminot Šonu Koneriju, 31. oktobrī tviterī rakstīja Šērlija Beisija. "Kad bijām jaunāki, es atbalstīju Šonu, stāvot laukuma malā, kad viņš spēlēja futbolu komandā The Showbiz 11. Es allaž tevi atbalstīšu, Šon!" 

Drāma katrā notī

Šērlija Beisija ir vienīgā dziedātāja vēsturē, kura ir ierakstījusi tituldziesmu trim Džeimsa Bonda filmām – Zelta pirksts/Goldfinger (1964), Dimanti ir mūžīgi/Diamonds Are Forever (1971) un Mēnessgājējs/Moonraker (1979). Var droši apgalvot, ka viņa ir radījusi tādu jēdzienu un žanru kā "Bonda dziesma". Tas joprojām ir prestižākais pasūtījums mūsdienu audiovizuālajā kultūrā – mūziķis, kurš ieskaņo kompozīciju bondiādes filmai, ieraksta savu vārdu vēsturē.     

Šērlijai Beisijai nekad nav piestāvējusi Bonda meitenes dekoratīvā funkcija. Viņa mūžīgi mūžos būs Bonda dziedātāja – šī misija ir līdzvērtīga tai, ko veic pats aģents 007. Šērlija Beisija esot iecienītākā Elizabetes II popmāksliniece. Ne velti karaliene ir piešķīrusi viņai Britu impērijas Goda dāmas titulu. Dziedātāja ar to lepojas un visos materiālos tiek dēvēta par "dāmu Šērliju Beisiju".

Astoņdesmit trīs gadus vecā dziedātāja svin karjeras septiņdesmit gadu jubileju. Pusaugu vecumā viņa sāka uzstāties dzimtās Kārdifas krogos un strādnieku klubos un paralēli strādāja rūpnīcā. Par vēsturiskām detaļām var strīdēties, bet Šērlijas Beisijas zvaigzne uzlēca vēl pirms rokenrola ēras iestāšanās. Viņas daiļrades saknes ir meklējamas mūzikhola un varietē estētikā. Šērliju Beisiju iedvesmojis Džūdijas Gārlendas un citu skatuves karalieņu glamūrs, emocionalitāte un dramatiskais piepildījums. Par saviem varoņiem mūzikā dziedātāja uzskata Frenku Sinatru, Pegiju Lī un Ellu Ficdžeraldu. 

Albums I Owe It All to You, kuru 6. novembrī laida klajā ierakstu kompānija Decca Records, tiek pieteikts kā mākslinieces radošā ceļa lielais fināls un veltījums klausītājiem, tāpēc platei dots šāds nosaukums – Tas viss, pateicoties jums. Dziesmas ierakstītas Londonā, Prāgā, Francijas dienvidos un Monako, kur Šērlija Beisija dzīvo jau ilgus gadus. Albumā būs jaunas oriģinālkompozīcijas un mākslinieces atlasītas melodijas, kurās viņa atskatās uz savu dzīvi un karjeru. Viens no kompānijas Decca Records vadītājiem Toms Lūiss uzsver: "Katrā notī, ko dzied Šērlija Beisija, ir savs stāsts. Viņas piedzīvojumi, leģendas, kuras viņa ir satikusi, un cilvēku dzīve, ko viņa ir bagātinājusi, – viss ir šajā balsī."

Viņa ir ne tikai dīvas iemiesojums, bet arī viešņa no krāšņas, dārgas estrādes pasaules. Tāda mēroga un statusa izpildītāju vairs nav daudz, varbūt vēl tikai Bārbra Streizande un Laiza Minelli. Šērlija Beisija ar jaunajām dziesmām ierodas glābt pasauli vissmagākās krīzes laikā. Fanus saviļņo ne tikai viņas balss, bet arī greznība un šiks – oktobrī sensāciju internetā izraisīja Šērlijas Beisijas portrets, kurā viņa ir redzama zelta sejas maskā, kas pieskaņota kleitai. Spozmes nevar būt par daudz. 

Spriedze, sāpes, triumfs

Pati Šērlija Beisija dziesmas nekad nav rakstījusi un vienmēr ir bijusi atkarīga no autoriem. Solistei ir laimējies – mūziku viņai ir sacerējuši tikai labākie. Viņas ģenialitāte slēpjas tajā, ka ikkatru dziesmu, kura ienāca viņas repertuārā, viņa ar savas balss dramatisko izteiksmīgumu uzreiz spēja padarīt par savējo. Šērlijas Beisijas repertuārā ir daudz kaverversiju – grupas The Doors dziesma Light My Fire, Fransisa Lē (Where Do I Begin?) Love Story, Žaka Brela If You Go Away, Žilbēra Beko What Now My Love un citas lieliskas dziesmas. Daudziem klausītājiem tās ir pazīstamas tieši viņas izpildījumā.   

Pēdējos divdesmit gados ar gudru padomdevēju palīdzību Šērlijai Beisijai ir izdevies aktualizēt savu radošo mantojumu. 1997. gadā dīva ierakstīja dziesmu History Repeating kopā ar angļu elektroniskās mūzikas duetu Propellerheads. 2000. gadā iznāca remiksu albums Diamonds Are Forever, kurā Šērlijas Beisijas retrodziesmas pārveidojuši dīdžeji, producenti, elektroniskās un deju mūzikas apvienības, to vidū – Propellerheads, Groove Armada, Masters at Work, Nightmares on Wax, Moloko, awayTEAM, Kenijs Doups, Kērtiss Mantroniks, DJ Spinna un citi. Viņi visi jūsmoja par Šērlijas Beisijas oriģinālajiem ierakstiem un viņas vokālu, kas kā lāzers šķeļ jebkādu orķestrāciju, izlaužas cauri jebkādam pavadījumam.  

Māksliniece rūpīgi izvēlējās repertuāru albumiem Get the Party Started (2007) un Hello Like Before (2014), kuros interpretē mūsdienu hitus un piedāvā savu seno dziesmu atsvaidzinātās interpretācijas. Simfoniskā orķestra un bigbenda skanējumu papildina elektroniskās mūzikas efekti. Ar džeza un svinga izjūtu Šērlija Beisija dzied Pinkas Get the Party Started un Stinga Englishman in New York, Glorijas Geinores diskošlāgeri I Will Survive, Greisas Džonsas Slave to the Rhythm un Laionela Ričija Hello

Pat šķietami banālu skaņdarbu viņa pārvērš par briljantu. Šērlijas Beisijas balss izstaro tādu autoritāti un spēku, ka katra dziesma, kurai viņa pieskaras, var kļūt par Džeimsa Bonda filmas skaņu celiņu. Kā sveicienu Bondam albumā Get the Party Started dziedātāja iekļāvusi filmas Tu dzīvo tikai divreiz/You Only Live Twice (1967) tituldziesmas kaverversiju (oriģinālā šo dziesmu izpildīja Frenka Sinatras meita Nensija Sinatra).  

Interesantākais no XXI gadsimtā iznākušajiem Šērlijas Beisijas ierakstiem ir 2009. gada albums The Performance, kurā ir augstākās klases oriģinālmateriāls. Grandiozas jaunas dziesmas dīvai sacerēja ne tikai viņas ikoniskie līdzgaitnieki komponists Džons Berijs (triju Šērlijas Beisijas ieskaņoto Bonda dziesmu komponists) un vārdu autors Dons Bleks, bet arī tādi vidējās paaudzes meistari kā Rūfuss Veinraits, Ričards Holijs, Gērijs Bārlovs, K. T. Tanstola, Manic Street Preachers un Pet Shop Boys. Dažas kompozīcijas ir episkas himnas, citas – pieklusinātas balādes, taču katrā no tām ir spriedze, viedums, triumfs un sāpes, kuras viņa ir piedzīvojusi. 

Albumu The Performance producējis kinomūzikas komponists Deivids Ārnolds, kurš pēdējos gados apkalpo Džeimsu Bondu. "Šīs dziesmas bija tikai dziesmas, pirms Šērlija Beisija tās nodziedāja. Tagad tās ir kļuvušas par viņas dziesmām – cerams, par klasiskām un laikmetīgām, jo tāda ir viņas balss," raksturojot sadarbību ar mākslinieci, saka Deivids Ārnolds. "Viņa dzied, un jums aizraujas elpa. Šī balss liek smieties un raudāt, tā atklāj noslēpumus un pārceļ jūs tālu prom uz eksotiskām zemēm," viņš piebilst. 

Jāuzticas briljantiem

Šērlijai Beisijai ir septiņdesmit albumu, viņas ieraksti pārdoti 140 miljonu eksemplāros. Dziedātājas veiksmes stāsts ir ievērojams ar to, ka viņa guva popularitāti Lielbritānijā 50. gadu beigās, kad tur nebija daudz melno mūziķu. Šērlija Beisija atļāvās dziedāt jutekliskas dziesmas un ģērbties erotiskos tērpos. Viņai tika pārmests, ka dziesmās Big Spender un Diamonds Are Forever viņa romantizē materiālismu, uzsverot, ka sieviete nevar uzticēties ne vīriešiem, ne mīlestībai, bet tikai briljantiem un naudai.  

Viņa ir dāma ar dzelžainu raksturu un uzmanības nealkst. Šērlijas Beisijas dzīvē ir bijis daudz traģēdiju, viņa joprojām nespēj samierināties ar savas jaunākās meitas, 21 gadu vecās Samantas, nāvi nenoskaidrotos apstākļos (tas notika pirms trīsdesmit pieciem gadiem). Dziedātāja mīt Montekarlo, jo tur ir vieglāk saglabāt privātumu un, protams, arī nodokļu politika ir labvēlīga.

Šērlija Beisija ir dzimusi Velsas galvaspilsētas Kārdifas ostas rajonā Taigerbejā. Viņas māte bija no Velsas, tēvs – no Nigērijas. Šērlija ir jaunākā no septiņiem bērniem, kurus māte audzināja vienatnē. Kopš agras jaunības meitene gribēja aizbēgt lielajā pasaulē. Sešpadsmit gadu vecumā Šērlija gaidīja savu pirmdzimto. Meitas Šāronas tēva vārdu viņa nekad nav atklājusi. Drīz pēc bērna piedzimšanas viņa uzstājās Lielbritānijas teātros. Deviņpadsmit gadu vecumā izdeva pirmo dziesmu. Viņas mātei – baltajai sievietei – nebija viegli vienai pašai audzināt tumšādainos bērnus. Viņi dzīvoja balto rajonā, taču bērnu jauktā etniskā izcelsme mājās netika apspriesta. "Tajā laikā tas nebija pieņemts, mēs par to nerunājām," strikti nosaka Šērlija Beisija.

Jaunībā Šērlijas māsām nepatika viņas dziedāšana: "Es nevis raudāju, bet dziedāju. Tas viņas tracināja. Ja bērns raud, viņam var iedot konfektīti vai vēl kaut ko un viņš nomierināsies. Kad sāku dziedāt, es nevarēju apstāties. Domāju, ģimenē visi bija laimīgi, kad sešpadsmit gadu vecumā aizlaidos prom." Šērlijas Beisijas attiecības ar tuviniekiem vienmēr ir bijušas saspīlētas, ar vīriešiem arī – viņiem ir bijis grūti sadzīvot ar tik veiksmīgu, spēcīgu sievieti, turklāt sabiedrībā katru no viņiem dēvēja par "misteru Beisiju". Visu šo un daudzu citu iemeslu dēļ par savu pagātni māksliniece izvēlas nerunāt. "Par ko tad jūs vēlētos runāt?" Šērlijai Beisijai pirms vienpadsmit gadiem vaicāja laikraksta The Guardian žurnālists. "Ne par ko," viņa atbildēja.  

Informācija: dameshirleybassey.world

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja