Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Ar mūziku pret niknumu. Nosaukti Lielās mūzikas balvas 2020 laureāti

Latvijas valsts lielākais apbalvojums mūzikā – Lielā mūzikas balva (LMB) – pirmoreiz tā pastāvēšanas vēsturē laureātu rokās gūla tiešsaistes ceremonijā bez skatītāju klātbūtnes zālē.

Tomēr attālinātie skatītāji, kuri ar LTV1 un LR3 Klasika starpniecību vēroja apbalvošanu dažādu ierīču ekrānos, šo pārmaiņu brīžiem pat varētu nejust, jo dzīvīgi aplaudējošās publikas lomu pārliecinoši pildīja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kurš koncertceremonijā muzicēja uz Latvijas Nacionālās operas un baleta Lielās zāles skatuves. Turklāt attālinātais formāts pavēra iespēju LMB 2020 apbalvošanas ceremonijas koncerta idejas autoram un producentam Guntaram Ķirsim izmantot visas trīs LNOB zāles, šādi arī norobežojot atsevišķās telpās kamermūzikas ansambļus, kuri muzicēja Beletāžas zālē, un Latvijas Radio bigbendu – uz Jaunās zāles skatuves.

Vēlā sestdienas, 13. marta, vakarā koncertceremonijā, kuru vadīja diriģents Ints Teterovskis un LTV žurnāliste Eva Johansone, Lielo mūzikas balvu – Armanda Jēkabsona veidoto simbolisko sudraba statueti un 1500 eiro pirms nodokļu nomaksas – saņēma mūziķi astoņās kategorijās. Kā jau bija zināms iepriekš, arī šogad, līdzīgi kā pērn, par mūža ieguldījumu tika apbalvoti divi ievērojami mākslinieki, ilggadēji plaša vēriena Latvijas kultūras virzītāji: Maestro Aleksandrs Viļumanis un komponists Imants Kalniņš. Par pārējiem laureātiem žūrija balsoja vien dažas stundas pirms balvu pasniegšanas.

Notikumu krāšņu veidoja izcilu mūsu mūziķu uzstāšanās. Viņu vidū bija arī komponists un pianists Raimonds Pauls, kurš muzicēja kopā ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu un kā vainagojumu pēc vairāk nekā 50 koncertiem, kuros Maestro pagājušogad uzstājies, saņēma gan publikas simpātiju balvu, gan LMB par izcilu sniegumu gada garumā. Šajā kategorijā konkurence bija vissīvākā, tajā bija izvirzīti četri pretendenti, un Kultūras ministrijā tika izlemts izņēmuma kārtā pasniegt divas balvas – arī pianistei Agnesei Egliņai.

Kovidpandēmijas iespaidā šoreiz izpalika sadaļa Gada uzvedums, toties tika ieviesta īpaša, aktuālajai dzīvei atbilstoša balva Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos. Šo balvu saņēma muzikāli performatīvs piedzīvojums Kamēr… upē, kuru 25. jūlijā Gaujas krastā rīkoja Cēsu Mākslas festivāls. Savukārt šī piedzīvojuma diriģents un jauniešu kora Kamēr... mākslinieciskais vadītājs Aivis Greters tika apbalvots kā gada jaunais mākslinieks. "Iedomājieties, cik labi būtu, ja niknu komentāru vietā sociālajos tīklos mēs varētu likt mūzikas ierakstus. Tas ne tikai dotu vairāk muzikalitātes pasaulei, bet arī cilvēku saprašanai un cilvēku savstarpējai saziņai, jo mūzika vieno cilvēkus. (..) Šodien mēs apzināmies, ka mūziķi ir tie, kuri dod mums spēku, un mēs varam teikt, ka mūsu valsts ir devusi ļoti daudz kultūrai un mūzikai. Es domāju, ka mūsu mūziķi ir arī tie, kuri mums palīdz šajā īpatnējā laikā," pasniedzot diriģentam balvu, teica Valsts prezidents Egils Levits.

Par gada koncertu sumināja Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncertu Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 2020. gada 10. oktobrī. Par izcilu darbu ansamblī – trompetistu Jāni Porieti, par gada jaundarbu atzīts Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets, kuru pirmatskaņoja stīgu kvartets Artemis. Izcilas interpretācijas konkurencē uzvarēja dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš par Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzikas koncertu Jūrmalas festivālā. 

 

Lielās mūzikas balvas 2020 laureāti

Mūža ieguldījums – komponists Imants Kalniņš un diriģents Aleksandrs Viļumanis

Gada koncerts – Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncerts, kuru rīkoja Liepājas koncertzāle Lielais dzintars 2020. gada 10. oktobrī

Par izcilu sniegumu gada garumā – pianists un komponists Raimonds Pauls un pianiste Agnese Egliņa

Par izcilu darbu ansamblī – trompetists Jānis Porietis

Gada jaundarbs – Pētera Vaska Sestais stīgu kvartets, kuru pirmatskaņoja stīgu kvartets Artemis 2. oktobrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars un 3. oktobrī Dzintaru koncertzālē

Gada jaunais mākslinieks – diriģents Aivis Greters

Par izcilu interpretāciju – dziedātājs Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš par Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzikas atskaņojumu Jūrmalas festivāla noslēguma koncertā 4. augustā Dzintaru koncertzālē

Par radošu, drosmīgu un inovatīvu māksliniecisko darbību Covid-19 krīzes apstākļos – muzikāli performatīvs piedzīvojums Kamēr... upē, kuru 25. jūlijā Gaujas krastā rīkoja Cēsu Mākslas festivāls Publikas simpātija – Raimonds Pauls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja