Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Grupa Iļģi ziemas saulgriežus svin ar tradīciju – Totariem

Sagaidot Ziemassvētkus, gan klasiskās, gan populārās mūzikas koncertu piedāvājums birst kā no pārpilnības raga, tomēr to plašajā klāstā izceļas postfolkloras grupa Iļģi, kas uztur trauslo robežu starp latviešu tradicionālo mūziku, viduslaiku motīviem un mūsdienu noskaņām.

Grupai ir tradīcija pirms Ziemassvētkiem savus klausītājus uzrunāt īpašos koncertos ar speciālu, reizi gadā spēlējamu programmu, kurā pamatā skan senās latviešu ziemas saulgriežu dziesmas. Koncertprogramma Totari šogad būs dzirdama trīs Latvijas pilsētās.

Ar savu ļoti ilgo kopā muzicēšanas laiku - grupai ir 30 gadu - Iļģi pierāda, ka tradicionālā mūzika mūsdienās var mainīties un pārveidoties, vienlaikus saglabājot ko dziļi latvisku un trauslu savā kodolā. Būt sena un mūsdienīga vienlaikus.

"Lielās līnijās, paldies Dievam, nekas nebūs jauns, jo koncertu repertuārā nav nekāda "atnāk un aiziet šīs sezonas mode"!" par Totaru koncertiem saka grupas Iļģi soliste Ilga Reizniece. "Šo ziemas saulgriežu jeb Ziemassvētku programmu spēlējam jau padsmit gadu. Vienreiz gadā, ziemas saulgriežos. Un es pazīstu gana daudz cilvēku, kas katru gadu nāk uz šo koncertu tādēļ, ka izjūt to kā neatņemamu Ziemassvētku rituāla sastāvdaļu. Lūk, tā ir tradīcija un gadskārtas sajūta... mums pašiem arī. Un, protams, ka mēs neko īpaši nemainām, izņemot to, ka mainās mūsu sajūtas spēlējot - jo tas viss ir dzīvs!"

Ne tikai klausītāju iecienīta, bet arī pašai grupai šī esot viena no mīļākajām programmām, jo ir tik smalka un spēcīga reizē. Kā vienmēr, šīgada koncertos piedalīsies arī īpašais viesis - fantastiskā dziedātāja Zane Šmite, Iļģu kādreizējā dalībniece, ar kuru visus šos gadus notiek satikšanās tieši šajā koncertā.

Šogad koncertprogrammu Totari Iļģi spēlēs trīs dažādās Latvijas pilsētās: 14. decembrī plkst. 18 Vidzemes koncertzālē Cēsis, 20. decembrī plkst. 18 Jaunjelgavas novada kultūras namā un 21. decembrī plkst. 23.55 galvaspilsētā - koncertzālē Rīga. "Uz Cēsu un Jaunjelgavas koncertu mēs gaidām visdažādākos klausītājus - ģimenes, lielus un mazus. Tiesa, tādus mazus, kas prot klausīties, jo pirmajā daļā būs koncerts. Savukārt otrajā daļā - rotaļas un danči. Rīgas nakts koncerta laikā, protams, visi mazie klausītāji jau gulēs. Šis būs koncerts lielajiem, veltīts tiem ļaudīm, kam tomēr bērnu kņada koncertā ir kaut kā traucējusi iepriekšējos gadus," atklāj I. Reizniece.

Koncerta laiks nav izvēlēts nejauši - tā beigu akorda skaņas sakritīs ar astronomisko ziemas saulgriežu iestāšanās brīdi plkst. 01.03. Vismaz tā iecerējuši Iļģu mūziķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja