Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izskanēs cikla Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai koncerti

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) paredzēts unikāls koncertu cikls, kurā tiks atskaņoti Latvijas laikmetīgās mūzikas komponistu jaundarbi, kas komponēti speciāli JVLMA instrumentālo ansambļu sastāviem un orķestriem, informēja JVLMA Sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Šuvajeva.

Šis jaundarbu cikls uzskatāms par unikālu notikumu Latvijas kultūrā, jo nekad iepriekš Latvijas vienīgās mūzikas augstskolas vajadzībām īsā laika sprīdī nav tapuši tik daudzi oriģinālmūzikas skaņdarbi. Sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību un, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas “Nākotnes kultūras piedāvājums” atbalstam, JVLMA aicinājumam atsaukušies 29 komponisti un kopskaitā tapuši 35 jaundarbi – 18 skaņdarbi dažādiem kameransambļu sastāviem, 6 darbi orķestrim un 11 kora dziesmas. Rezultātu JVLMA aicina novērtēt četros pirmatskaņojumu koncertos.

Bagātīgā kamermūzikas raža klausītājiem tiks piedāvātā divos koncertos – 23. septembrī un 10. novembrī, bet jau pavisam drīz – 1. oktobrī – ar jaundarbu koncertu sezonu atklās JVLMA simfoniskais orķestris, kurā izskanēs Ilonas Breģes, Georga Pelēča un citu latviešu komponistu simfoniskie darbi, kurus kopā ar orķestri interpretēs diriģents Kaspars Ādamsons. Savukārt 17. decembrī par godu JVLMA Kordiriģēšanas katedras un jauktā kora 75. jubilejai tiks izdots disks un koncertā atskaņots tā repertuārs – jaunas a cappella dziesmas, kuru galvenais motīvs būs Mīlestība uz kora dziesmu.

Cikla pirmajam koncertam, kas norisināsies 23. septembrī plkst. 18.00 JVLMA Lielajā zālē, dots nosaukums Atspēriens. Šādu nosaukumu iedvesmojis komponista Riharda Zaļupes skaņdarbs Rebonds C, kuru izpildīs sitaminstrumentu ansamblis. Septembra koncertā būs dzirdami arī citu mūsdienu komponistu – Indras Rišes, Annas Veismanes, Kaspara Zemīša, Alekseja Peguševa, Vinetas Līces, Armanda Skuķa, Evijas Skuķes un Asijas Ahmetžanovas – darbu pirmatskaņojumi. Repertuāru galvenokārt veidos mūzika taustiņinstrumentiem un stīgu instrumentiem, piemēram, skaņdarbi klavieru duetam vai stīgu kvartetam. Līdztekus tam koncertā uzstāsies arī tādi instrumentālie sastāvi kā akordeonu ansamblis, klavieru kvartets, klavieru kvintets un citi.  

Biļetes iegādājamas tikai iepriekšpārdošanā Biļešu paradīzes kasēs vai www.bilesuparadize.lv. Biļetes cena – 5 eiro.

Ieeja JVLMA telpās tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu (kas apstiprina faktu par vakcināciju, pārslimošanu vai negatīvu testu), sejas masku un personu apliecinošu dokumentu.

Pateicoties VKKF mērķprogrammas KultūrELPA atbalstam, visi cikla Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai koncerti tiks pārraidīti arī tiešsaistē JVLMA mājaslapā un Youtube kanālā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja