Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Maikls Džeksons izziņo atvadu koncertu sēriju Londonā

Reputācijas reanimācija
"ES JŪS MĪLU!" — Maikls Džeksons ceturtdien vakarā sveicināja tūkstošiem fanu, kuri pulcējās Londonas arēnā O2, kurā kādreizējais popmūzikas karalis izziņoja vērienīgu koncertu sēriju This Is It. "Tie būs mani atvadu koncerti Londonā. Es atskaņošu dziesmas, kuras mani fani grib dzirdēt. Tad priekškars aizvērsies. Tiksimies jūlijā!" teica M.Džeksons. Šovi tiek pasniegti kā ekskluzīvs piedāvājums — dziedātājs pagaidām neplāno uzstāties nekur citur, tikai Londonā. Programmas pirmizrāde notiks 8.jūlijā. Jau tagad ir paredzēti desmit šovi, taču koncertu daudzumu noteiks pieprasījums. Pasaules plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka Džeksons arēnā O2 kopumā varētu sniegt no 20 līdz 50 koncertiem. Biļetes pārdošanā nonāks nākamajā piektdienā, 13.martā, plkst.7 pēc Lielbritānijas laika. Cena — 50—75 sterliņu mārciņas.

Koncertus rīko globālās izklaides industrijas gigants AEG Live, kas šo projektu gatavoja divus gadus. 50 gadu vecā Maikla Džeksona reputācija pēdējā desmitgadē tika pamatīgi iedragāta, taču viņa popularitāte joprojām ir milzīga — AEG Live cer, ka dziedātāja šovi pulcēs viņa fanus no visas pasaules. Par to liecina arī jaunā mūzikla Thriller Live panākumi — kopš februāra tas tiek rādīts Londonas Lyric teātrī, iestudējuma pamatā ir Džeksona dziesmas. Pērn iznāca mūziķa slavenākā albuma Thriller 25 gadu jubilejas versija, disks visā pasaulē pārdots trijos miljonos eksemplāru. Dziedātāja pēdējā pasaules turneja HIStory notika 1996.—1997.gadā, kad viņš sniedza 82 koncertus 58 pilsētās (Džeksona šovu Tallinā 1997.gada vasarā apmeklēja gandrīz 80 000 cilvēku). Viņa pēdējais albums Invincible iznāca 2001.gadā.

Atkarībā no koncertu daudzuma Džeksons, kurš atrodas uz bankrota robežas, var nopelnīt 50—100 miljonus mārciņu. Ar uzņēmumu AEG mākslinieks parakstījis trīs gadu līgumu, kura vērtība ir 200 miljonu mārciņu. Līgums paredz ne tikai koncertus, bet arī 3D filmas uzņemšanu (tās sižetu veidos albuma Thriller hiti). Kamēr Džeksona cienītāji priecājas par iespēju atkal redzēt elku uz skatuves, skeptiķi un nelabvēļi jau prāto, cik koncertu Londonā viņš atcels. Nav noslēpums, ka Džeksonam ir problēmas gan ar garīgo, gan ar fizisko veselību. Prese ziņo, ka pirms līguma noslēgšanas AEG vēlējās saņemt mediķu atzinumu, ka Džeksons tiešām būs spējīgs sniegt daudzus koncertus. Klīst baumas, ka māksliniekam ir problēmas ar plaušām un viņš cieš no infekcijas, kuru ieguvis kādā no plastiskajām operācijām. Šovi, protams, ir apdrošināti.

Mērķējot uz rekordu

Džeksons vēlēsies uzstādīt koncertu daudzuma rekordu arēnā O2. Patlaban rekords pieder citai ASV popmūzikas leģendai Prinsam, kurš 2007.gada augustā un septembrī sniedza 21 koncertu arēnā O2. Visas biļetes bija pārdotas: Prinsa šovus apmeklēja 351 527 skatītāji, kases ieņēmumi bija 10 971 157 mārciņas. Prinsa koncertsērija Londonā arī bija visai riskants pasākums: šķita, ka šis mākslinieks, kurš uzvedas ne mazāk ekscentriski un dīvaini kā Maikls Džeksons, vairs nav aktuāls un nespēj piesaistīt tik lielu auditoriju kā 80.gados. Realitāte izrādījās savādāka — Prinsa fani no visām pasaules malām gāza koncertus apkārt, un mūziķis nelika viņiem vilties. Katru vakaru viņš pat mainīja koncerta programmu. Ļoti veiksmīga bija arī Spice Girls 17 koncertu sērija arēnā O2 2007.gada decembrī—2008.gada janvārī: izpārdotus šovus baudīja 256 647 skatītāju, kases ieņēmumi bija 16 637 563 mārciņas.

Mantojums, ko neizdzēst

Arēna O2, kas atrodas bijušajā Tūkstošgades kupolā/Millennium Dome, sevi pozicionē kā pasaulē labākā un prestižākā lielkoncertu norises vieta. Tā veido savu programmu līdzīgi Lasvegasas kazino izklaides kompleksiem, kur ienesīgos koncertu maratonos iesaistījušies Selīna Diona, Eltons Džons, Šēra un Beta Midlere. Eksperti paredz, ka biļetes uz Džeksona koncertiem Londonā tiks izķertas zibenīgi, lai gan ir grūti paredzēt, ko tieši cilvēki redzēs — frīkšovu vai leģendārā mūziķa un dejotāja elpu aizraujošu performanci. Maikla Džeksona ziedu laiki bija 70. un 80.gadi, viņš kļuva par sava veida revolucionāru popkultūrā. Džeksona eksperimenti ar R&B un popmūzikas skanējumu, ikoniskās kustības un tērpi, novatoriskie videoklipi — tas ir viņa nenovērtējamais mantojums, kas paliks mūžīgi, ko nevar izdzēst pat neatkarīgi no tā, cik traģiski vai laimīgi beigsies viņa karjera. Galu galā viņu atcerēsies kā leģendāro dziesmu autoru un izpildītāju, nevis tikai kā cilvēku, kurš mainījis ādas krāsu, mazgadīgu zēnu draugu vai frīku, kuru piebeigusi viņa paša slava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja