Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Nākošajā sezonā LNSO sadarbosies ar virkni izcilu solistu

Noslēdzot 2013./2014. gada sezonu, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) atklāja, ka jaunā orķestra sezona sāksies 19. septembrī, informēja orķestra pārstāve Sondra Lāce.

Sezonas koncerti notiks galvenokārt orķestra mājvietā – Rīgas Lielajā ģildē, taču vairākas programmas tiks atskaņotas arī sadarbības partneru mītnesvietās – Latgales vēstniecībā Gors un Vidzemes koncertzālē Cēsis.

Nākošajā sezonā ar LNSO sadarbosies virkne izcilu solistu. Sezonas atklāšanas koncertā Inga Kalna dziedās Riharda Štrausa Četras pēdējās dziesmas. Sezonas noslēguma koncertā Vineta Sareika spēlēs solo Žana Sibēliusa Vijolkoncertā. Viesosies divi spoži čellisti: Aleksandrs Kņazevs ar Alfrēda Šnitkes Pirmo čellkoncertu un Dāvids Gerings ar Roberta Šūmaņa Čellkoncertu. Būs trīs nepārspējami pianisti: Reinis Zariņš ar solo Aleksandra Skrjabina Klavierkoncertu, Antons Ļahovskis ar Friderika Šopēna Pirmo klavierkoncertu un Vestards Šimkus ar Franča Lista Nāves deju.

No simfoniskās literatūras zelta repertuāra nākošās sezonas plānā iekļauta Ludviga van Bēthovena leģendārā Piektā un grandiozā Devītā simfonija, Pētera Čaikovska Pirmā un Ceturtā simfonija, Antonīna Dvoržāka simfonija No Jaunās pasaules, Antona Bruknera Septītā simfonija, Sergeja Rahmaņinova trimdas gadu šedevrs Simfoniskās dejas un Bēlas Bartoka Koncerts orķestrim.

Līdzās šiem hitiem likti arī vairāki ievērības cienīgi repertuāra retumi: 20. gadsimta pirmās puses amerikāņu avangardista Čārlza Aivsa Trīs vietas Jaunanglijā, krievu smalkā romantiķa Anatolija Ļadova pasaku zīmējumi Apburtais ezers, Lilimora un Babajaga, Gustava Mālera savdabīgā un ekspresīvā Sestā simfonija, Vitolda Lutoslavska hrestomātiskais Koncerts orķestrim, kā arī simtgadnieka Andžeja Panufņika izcilā Traģiskā uvertīra – piemineklis Otrā pasaules kara notikumiem.

Trīs Vecgada koncerti priecēs klausītājus ar Leonarda Bernsteina aizraujošo mūziklu Brīnišķā pilsēta, kur līdzās solistiem Ievai Paršai un Intaram Busulim savu ievērojamo pieredzi mūziklu atskaņošanā dāvās Kima Krisvela, kas iestudējusi Brīnišķo pilsētu ar Saimonu Retlu, uzstājusies slavenākajās ASV un Apvienotās Karalistes koncertzālēs un saņēmusi Lourensa Olivjē balvu kā labākā mūziklu aktrise.

Janvārī Latvijas Nacionālajā operā LNSO un Andrim Pogam uzticēts gods spēlēt Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē atklāšanas koncertu, savukārt maijā LNSO uzstāsies vienā no Eiropas slavenākajām koncertzālēm – Parīzes Elizejas lauku teātrī, kur Andra Pogas vadībā skanēs Džuzepes Verdi Rekviēms. Atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija un solisti Maija Kovaļevska, Oļesja Petrova, Džordžo Berrudži un Egils Siliņš. Abi nosauktie koncerti ietilpst Latvijas prezidentūras ES Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Turpināsies publikas iecienītais cikls Krievu mūzikas pērles, un trijos cikla koncertos pie LNSO diriģenta pults stāsies Normunds Šnē, Andris Poga un Deniss Vlasenko, ko 2013. gada rudenī LNO iepazinām kā izcili talantīgu operdiriģentu.

Pieci latviešu komponisti raksta jaundarbus, ko atskaņos LNSO. Ēriks Ešenvalds sacer jaunu kompozīciju Latvijas prezidentūras ES Padomē atklāšanas koncertam, Kārlis Lācis sadarbībā ar diriģentu Māri Sirmo gatavo jaundarbu par Krustaceļa tēmu, savukārt Vilnis Šmīdbergs komponē opusu Jūras raksti sezonas noslēguma koncertam, un tas būs veltījums Ventspilī dzimušā komponista tik ļoti mīlētajai jūrai. Divu jaundarbu pirmatskaņojumi Gunta Kuzmas vadībā notiks festivālā Latvijas jaunās mūzikas dienas 2015: iedvesmojusies no grieķu dejām un Egejas jūras zilgmes, Gundega Šmite raksta Ksenijai Sidorovai veltītu akordeona koncertu, savukārt Rihards Zaļupe, pēc paša teiktā, ir nobriedis apjomīgākam opusam – simfonijai.

Februāra sākumā īpašs notikums būs kinomūzikas koncerts, kura sevišķā intriga – gruzīnu režisora Kotes Mikaberidzes mēmā filma Mana vecmāmiņa (1929). Tā ir īsta kinoorģija – birokrātu galds, papīri, kas ceļo no viena ierēdņa pie otra, bargs proletariāts, kas skarbi noskatās šajā nejēdzībā, animēti radījumi, atdzīvojušās rotaļlietas, daudz komiskas ņirboņas un laba tiesa talantīgas plānprātības.

Stundu pirms visiem simfoniskās mūzikas koncertiem Lielās ģildes Baltajā zālē notiks Pirmskoncerta sarunas, kuru apmeklētājus sezonas laikā laipni aicinās iesaistīties jaunizveidotajā Klausītāju klubā.

Darbu ar LNSO turpinās arī publikas iemīļotais LeNeSOns. Viņa iedvesmotāji nākošajā sezonā būs režisore Paula Pļavniece un dramaturgs Lauris Gundars, kura lieliskās prasmes lugu rakstīšanā LNSO izmantos arī jaunizveidotās jauniešu programmas veidošanā. Tie būs četri ceturtdienu koncerti, kuru laikā vidusskolēniem un studentiem piedāvāsim iespēju tuvāk iepazīt hrestomātiskus skaņdarbus – Bēthovena Piekto simfoniju, Čaikovska Ceturto simfoniju, Bartoka Koncertu orķestrim un Dvoržāka simfoniju No Jaunās pasaules. Jauniešu ceļvedis simfoniskās mūzikas pasaulē būs Goran Gora.

"Šī ir pirmā mūsu kopīgi veidotā sezona, un es ceru, ka to izdevies saplānot tā, lai katrs klausītājs atrastu kaut ko tieši sev tuvu, uzrunājošu un nepieciešamu. Jaunajai sezonai novēlu labu ceļavēju un aicinu jūs kopā ar mums piedalīties šajā radošajā un aizraujošajā ceļojumā," piebilst LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja